Nosilac beogradske liste na prethodnim izborima ispred grupe građana “Mi - glas iz naroda”, Aleksandar Jerković, dospeo je u žižu javnosti nakon što je uputio poziv Branimiru Nestoroviću da se sastanu kako bi "videli šta i kako dalje". Nakon ovog poziva, na Jerkovića je pala sumnja da će upravo on biti taj "prebeg" koji će omogućiti naprednjacima da formiraju vlast u Beogradu i time produžiti njihovu vladavinu u glavnom gradu Srbije. Iako tvrdi da mu je glavni cilj da nastavi saradnju sa Nestorovićem, Jerkovićeva politička istorija pokazuje da je i te kako sklon (ne)očekivanim obrtima, kompromisima i promeni mišljenja. Da li će i ovog puta to biti slučaj?

Aleksandar Jerković kandidat za gradonačelnika kontroverznog doktora Branimira Nestorovića, svoj politički angažman započeo je uz pokojnog generala Božidara Delića s kim je i osnovao pokret “Nema nazad – iza je Srbija” početkom 2022. godine. Do smrti generala Delića, Jerković je bio potpredsednik pokreta, a potom ga je nasledio na mestu predsednika.

Pokret “Nema nazad – iza je Srbija” nastao je kada je Delić istupio iz pokreta “Ljubav, vera, nada” koji je osnovao sa Nemanjom Šarovićem, bivši istaknuti članom Srpske radikalne stranke.

Jerković se na izborima 2022. godine našao na 23 mestu na listi koalicije NADA, zajedno sa generalom Delićem. Njih dvojica su na ovoj listi bili kandidovani kao predstavnici bunjevačke nacionalne manjine “Bunjevci građani Srbije”. Kako je koalicija osvojila 15 poslaničkih mesta u nacionalnom parlamentu, Jerković nije dobio mandat. Međutim, general Delić je preminuo u avgustu 2022. godine, pa je njegov poslanički mandat pripao Jerkoviću.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Na početku on je bio deo poslaničkog kluba NADA ali je krajem 2022. godine kada je izjavio da je taj poslanički klub rasformiran i da je formiran novi u kom neće biti pokret “Nema nazad – iza je Srbija”. Međutim, NADA je saopštila da je Jerković isključen jer nije poštovao koaliciju.

Nakon ove odluke, Jerković nije štedeo reči i kritike na račun Miloša Jovanovića, predsednika Novog DSS i dojučerašnjeg koalicionog partnera.

„Politika gospodina Miloša Jovanovića, predsednika Demokratske stranke Srbije, u poslednje vreme postaje izuzetno zbunjujuća, nedefinisana. Od kada je ušao u skupštinu, sve snažnije hvali, a sve tiše kritikuje režim Aleksandra Vučića“, naveo je Jerković.

Naveo je da je pre nekoliko dana dobio „preteću poruku od Jovanovićevog najbližeg saradnika“ i ocenio da predsednik Nove DSS „duguje objašnjenje građanima koji su glasali za koaliciju NADA zbog generala Delića i obezbedili prelazak cenzusa“.

Od tada pa sve do raspuštanja Skupštine 2023. godine Jerković je nastupao kao samostalni poslanik.

Priča o napadu

U martu 2023. godine saopštio je da je napadnut na Košutnjaku u Beogradu, MUP je identifikao i priveo napadače od kojih je uzeta i izjava. Privedena su tri napadača, ali kako piše Danas nije poznato šta se dešava sa tim slučajem.

Kada je proevropski deo parlamentarnih stranaka, nakon dva masovna ubistva u Duboni i Malom Orašju i beogradskoj osmoletki „Vladimir Ribnikar“ , uzeo da organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, Jerković se našao na čelu kolone, držeći šetalicu.

Na jednom od protesta, onom koji je usledio dan nakon Vučićevog mitinga „Srbija nade“ 26. maja, Jerković je bio vinovnik još jednog incidenta. Tada je, želeći da se uključi u direktan program N1 televizije, ometao rad reportera te televizije. I sve naravno snimao za TikTok.

PROČITAJTE JOŠ:

Da mu je ta društvena mreža omiljena, svedoče i brojni snimci koje je snimao u skupštinskim hodnicama, ali popularnost je stekao pre svega snimcima u kojima se raspravlja sa komunalnim milicajcima i temom nad temama za svakog motorizovanog Beograđanina – parkingom.

Nakon svega viđenog i snimljenog, Jerković se odlučio da svoj politički angažman nastavi sa Branimirom Nestorovićem. Kao nosilac njegove liste za izbore u gradu Beogradu, Jerković dobija odbornički mandat.

Po svemu sudeći, onome što smo mogli čuti poslednjih dana u medijima od samog Jerkovića ali i od njegovih političkih saboraca, velike su šanse da se ne nađe u odborničkom klubu pokreta “Mi – glas iz naroda” na čijoj je listi ušao u skupštinu grada.

U tom slučaju mogli bismo reći – već viđeno.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare