Foto:Antonio Ahel/ATAImages; TANJUG/ RADE PRELIĆ; Amir Hamzagic/ATAImages; TANJUG/ BEOINFO; Nemanja Jovanović/Nova.rs

U svim lokalnim sredinama gde je vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije bila “na klackalici”, mogli smo čuti da je pojedinim odbornicima nuđeno nešto kako bi se priklonili tom dvojcu u formiranju vlasti. Ponude su bile razne od funkcija do “napiši na papir šta želiš”, određeni odbornici su prihvatili dok je jedan broj kategorički odbio. Opština Ljig bila je pokazna vežba kako vlast “kupuje” opozicione odbornike, a nije isključeno da će i Beograd doživeti istu sudbinu.

Rezultati lokalnih izbora u Ljigu bili su takvi da je opozicija imala većinu 12 naspram 11 odbornika, međutim to je bilo samo na papiru jer su dva odbornika sa liste “Zajedno i odlučno za Ljig” “preleteli” i zajedno sa SNS i SPS formirali vlast. Zauzvrat su dobili mesto zamenika predsednika opštine, ali među meštanima se spominju i drugi benefiti koje su dobili od vlasti, a prema tvrdnjama opozicionara iz Ljiga, doduše nepotvrđenim, njihov prelet je čak „nagrađen“ sa stanovima u Beogradu.

Iako ovi navodi nisu potvrđeni, a ni demantovani, oni možda na najbolji način ilustruju koliko je Srpskoj naprednoj stranci važno da zadrži vlast svuda gde je ima i da ne pita koliko to košta.

U Beogradu je takođe vlast neizvesna vladajuća koalicija SNS-SPS ukupno broji 54 odbornika, dok je za većinu u gradskoj Skupštini neophono 56 odbornika.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić u više navrata govorio da neće tajnim kanalima ići kako bi došao do većine, izjave pojedinih političkih aktera govori suprotno.

Predsednik beogradskog odbora POKS-a Vladimir Đorđević za portal Nova.rs posvedočio je da su preko posrednika Aleksandar Šapić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić uputili ponudu da “proda” svoj mandat.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Daju šta god želite. Rekli su da nema problema da to bude javno preduzeće, sekretarijat, štagod… Naš odgovor je bio da nema nikakvih razgovora ni dogovora. Znate kako, oni misle da su im ovo oni stari POKS i DSS, da ovde ima još ljudi kao što je Žika Gojković. Zovu naše odbornike, poslanike, ali svaka saradnja sa SNS je nemoguća. Sigurni smo apsolutno u naše ljude”, kazao je Đorđević.

Takođe, lider pokreta “Mi – Glas iz Naroda” Branimir Nestorović govorio je o tome da su njegovim odbornicima nuđene pare.

“Imaju ponude našim odbornicima, znate već kako to funkcioniše, u to ne mogu da se mešam, ne možemo da se mešamo u ličnu odluku svakog čoveka. Ako se neko proda – mislim da je idiot”, rekao je Nestorović.

Branimir Nestorović Foto:Medija centar Beograd

Na pitanje o kojoj cifri je reč Nestorović odgovara: “Ne bih sada ulazio, šestocifrena, nije u dinarima“.

S druge strane, saznali smo skoro da su pojedini odbornici sa liste Mi, zapravo nosilac te liste u gradu Beogradu Aleksandar Jerković priželjkivao takve ponude.

Na snimku koji je nastao u izbornoj noći čuje se kako Jerković, nakon objavljenih preliminarnih rezultata ushićeno izgovara

““Oooooo sad ću da izvučem kintu”.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Potpredsednik “narodnog pokreta Srbije” i odbornik u skupštini Beograda Miloš Pavlović kaže za portal Nova.rs da ga ne iznenađuje što vlast “kupovinom” odbornika želi da dođe do većine.

“Što se tiče kupivine mandata od strane Srpske napredne stranke ništa me ne čudi jer se radi o vlasti koja je dokazano pokrala izbore i čije su afere od rušenja u Hercegovačkoj do nuđenja mita iz kabineta Gradonačelnika Aleksandra Šapića obeležile njihove mandate” kaže Pavlović.

Dodaje da nema konkretna saznanja o tome da je pojedinim odbornicima sa liste Srbija protiv nasilja nuđeno bilo šta.

Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Verujem da vlast pokušava da napravi vlast koristeći odbornike opozicije kako bi sačuvali Nestorovića kao opoziciju. Što se tiče “Narodnog pokreta Srbije to se ne može desiti imajući u vidi da smo vodili računa o kredibilitetu i karakteru svojih kandidata”, poručuje Pavlović.

Takođe veruje da niko od opozicije neće dati većinu SNS i SPS da formira vlast u glavnom gradu.

Do konstitutivne sednice grada Beograda ostalo je više od dve nedelje, za 19. februrar sazvana je sednica koja će definitivno pokazati kako se “trgovalo”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare