Foto: Printscreen FoNet/video

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da joj "nije jasna" rezolucija Evropskog parlamenta (EP).

Podsetimo, poslanici EP usvojili su rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

„Kao predsednica Vlade, koja po novoj metodologiji vodi ovaj pregovarački proces po klasterima, ništa mi sada tu više nije jasno – zato što Evropska komisija (EK) kaže jedno, a EP kaže drugo“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje reportera N1.

Kako je navela, „EK u zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35, koje se u našem slučaju tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, nijednom rečju ne pominje priznanje“.

„Nego kaže sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom. A EP je sada izglasao nešto drugo. Sada mogu da pretpostavim samo da će EP da naloži EK da promeni tu pregovaračku poziciju, a onda mi nije jasno kako će promeniti pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa. Jer to nisu male promene u pravilima, već ogromne promene“, izjavila je Brnabić i dodala da je „lopta u dvorištu Brisela“.

Ona se zapitala kako će Unija promeniti pregovaračku poziciju kada pet država članica ne priznaju Kosovo.

„Kako onda traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same države članice EU. Molim EU da nam kažu da li se sada menjaju pravila igre ili i dalje imamo ovu pregovaračku poziciju“, poručila je Brnabić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, premijerka je istakla da, s obzirom da „od strane EK i država članica ne postoji usvojena početna poziciju, pregovarački okvir koji se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU“, ne zna zašto očekuju od Srbije da se potpuno uskladi kada „nisu dali ni početnu poziciju“.

„Mislim da više od sedam godina čekamo da se to usvoji od strane Brisela. A svojevoljno smo krenuli da se postepeno usklađujemo“, naglasila je Brnabić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare