Šeik Mohamed Bin Zajed, veliki prijatelj srpskog predsednika Aleksandra Vučića, dospeo je u žižu javnosti nakon velike priče “Njujorkera” u kojoj se potanko objašnjava na koji način “uništava” svoje protivnike i “gasi” njihove karijere. To bi ukratko izgledalo ovako - angažuješ idejnog tvorca koji preko bliskih medija i društvenih mreža u javnost proturi “priču”, uglavnom dezinformaciju, upleteš članove porodice potencijalne žrtve, dodaš prstohvat “državne izdaje” i na posletku obilno zaliješ milionima. Zvuči poznato?

Priča o Mohamedu Bin Zajedu i Hazimu Nadi, vrlo slikovito odslikava na koji način se mogu uništiti nečija karijera i na posletku život.

Reč je čoveku koji je osnovao firmu “Lord Energy”, izašao na tržište nafte, a potom doživeo veliki debakl, sve zbog Bin Zajeda.

U ovom obračunu iskorišćen je Nadin otac Jusef, takođe uspešni biznismen, koji se osamdesetih godina prošlog veka pridružio islamističkom pokretu Muslimanska braća.

“Iako nikada nije učestvovao u nasilju, niti neredima koji su članovi Muslimanske braće izazivali, on je ostao trajno obeležen”, piše ovim povodom Njujorker.

Hazim Nada prvo dobija sumnjive telefonske pozive, zatim se ulazi u njegove bankarske račune i biva praćen. Nadini uređaji su zatim hakovani, a materijal korišćen za diskreditaciju njega i njegove firme. UAE su za potrebe izbacivanja Nade i njegove firme iz igre angažovali izvesnog Marija Brera i njegovu privatnu detektivsku firmu “Alp” iz Švajcarske, a on je na posletku plaćen milionima evra za blaćenje Bin Zajedovog protivnika.

Pročitajte još...

Dok čita o ovom sučaju prosečno obaveštenom građaninu Srbije pred očima prolaze afere Mauricijus, 619 miliona, hapšenje Aleksandra Obradovića iz Krušika, proglašavanje Nataše Jeremić narko dilerkom, “pakovanje” inspektora Slobodana Milenkovića, uništavanje političke karijere Saše Jankovića…

Na osnovu nabrojanog, a to je samo deo sličnih afera, stiče se utisak da Bin Zajed ima još mnogo da uči…

Dragan Đilas i afera Mauricijus

Interesantno je da je upravo iz Bin Zajedovog UAE potekla afera Mauricijus.

U martu 2021. godine, nedugo nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u zvaničnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Umesto odgovora na pitanja o hapšenju Belivukovog klana, Aleksandar Vučić je u uključenju uživo za televiziju „Pink“ javnosti nametnuo novu temu – da lider SSP Dragan Đilas navodno ima tajne bankovne račune u ostrvskoj državi Mauricijusu i u Švajcarskoj.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

Prvo su se “upecale” Večernje novosti, koje su objavile da je Đilas na ovim računima krajem 2020. godine imao skoro 6,4 miliona evra. O navodnim Đilasovim računima pisali su i ostali prorežimski mediji, a uključili su se i predstavnici vlasti.

Kako je o ovome nedavno pisao KRIK, prednjačio je ministar finansija Siniša Mali, poznat po tome što je imao ofšor firme preko kojih je tajno kupio 24 stana u Bugarskoj.

Mali je danima gostovao na televizijama pod kontrolom vlasti i pokazivao dokumenta koja navodno pokazuju da je Đilas vlasnik tajnih računa na kojima se nalazi novac koji je, kako Mali kaže, ukrao od države. Uz Malog, aferu je komentarisao i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović koji je najavio istragu protiv Đilasa.

Istraga, međutim, nikada nije pokrenuta, a sada je jasno i zbog čega.

Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene „afere Mauricijus“, u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan – čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.

Novinari OCCRP-ja i KRIK-a došli su do izveštaja o navodnim Đilasovim računima koji je napravljen u decembru 2020. godine, nepuna četiri meseca pre nego što je javno objavljen u Srbiji. Ovaj dokument, koji je Mali pokazivao na televiziji i čije su delove Večernje novosti objavile, izgleda po formi gotovo identično kao drugi izveštaj do kojeg su novinari došli, a koji je Hanan sastavio o jednom biznismenu iz Mongolije.

Zamka za Radomira Lazovića

Nedavno je preko režimskih medija u javnost stigla priča o ocu drugog Vučićevog protivnika.

Ovi mediji su pisali da je otac Radomira Lazovića iz Zeleno-levog fronta Ne davimo Beograd učestvovao u silovanju devojke na brdu iznad Berana. I to upravo u trenutku kad je porodica Lazović obeležavala godinu dana od njegove smrti.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Meni je stalo da dokažem ljudima da je to laž, naravno. Ali tu je bačena jedna zamka u kojoj bi ja trebalo sada, iz svoje povređenosti, da se bavim time da dokazujem da nije tačno nešto što oni tvrde. Mislim da je teret dokazivanja na onome koji iznosi neku tvrdnju. Ako postoje neki dokazi, neka ih iznesu, ali opet, ja lično, pedeset godina nakon onoga što oni tvrde da se desilo, uopšte nemam želju da dokazujem Vučićevom tabloidu bilo šta. Ja znam da to nije istina. Svakako ću podneti tužbu protiv njih i ja ću svoju pravdu sigurno dobiti u tom smisl”, rekao je tim povodom Lazović.

Nataša Jeremić „narko diler“

Godina 2017. bila je posebno “plodonosna” u fabrikovanju sličnih afera.

Podsetimo, te godine, u kojoj su bili održavani predsednički izbori u Srbiji, suprug alidera Narodne stranke Vuka Jeremića proglapena je za glavnog narko dilera u zemlji.

U martu 2017. Vuk Jeremić je u okviru predsedničke kampanje rekao:

“Prezime problema Srbije je Vučić, a ime Andrej, ali odlaskom Aleksandra, otići će i Andrej”.

I tako je krenulo.

Na Jeremićeve optužbe saopštenjem je teagovao poslanik SNS Milenko Jovanov.

“Braćom Burgije, Paucima i drugim kriminalcima, kao i celokupnim narko tržištem u Srbiji upravlja njegova žena, Nataša Jeremić”, stajalo je u ovom saopštenju.

Nataša Jeremić je podnela krivične prijave protiv SNS, ali i protiv Aleksandra Vučića kao podstrekača. Nije prihvatila Vučićevo izvinjenje.

Nataša i Vuk Jeremić na koktelu
Nataša i Vuk Jeremić Foto:Nemanja Jovanović

“Mislim da treba da se stidi, zato što on stoji iza ovog saopštenja”, rekla je ona.

Saša Janković: Upropastili su mi život

Iste godine još jedan predsednički kandidat uvučen je u tabloidni mulj.

Reč je o bivšem predsedniku PSG Saši Jankoviću. On je preko režimskih medija dovođen u vezu sa smrću svog cimera.

Foto: Zoran Lončarević

Janković je kasnije rekao da je epitet “ubice“ dobio nakon što je, kao zaštitnik građana pokrenuo istragu incidenata tokom „Parade ponosa“ 2014. godine, kada je Žandarmerija pretukla brata predsednika Srbije Andreja Vučića. Nakon toga je duže od godinu dana, gotovo svakodnevno bio na naslovnim stranima tabloida.

Govoreći o presudi koju je nepravosnažno dobio protiv “Informera” zbog njegovog dovođenja u vezu sa samoubistvom cimera iz studentskih dana, Janković je kazao da je cena njegove borbe to što su mu “najmiliji rekli da je upropastio svoj i njihov život“.

Te godine je i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić preko Informera “optužen” da je opljačkao državnu kasu za gotovo 700.000 evra. Aleksić je pravdu potražio na sudu i dobio odštetu.

Zastrašivanje inspektora Milenkovića

Na spisku onih koji su osetili ovaj vid osvete našao se i inspektor Slobodan Milenković, koji je 2019. godine otkrio Jovanjicu, najveću plantažu marihuane u ovom delu Evrope.

NMN_5586_1
Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako su mediji pisali, on je pred zamenikom tužioca opisao svoj susret sa Sašom Vujisićem, pripadnikom VOA koji je i inicirao taj sastanak, a koji se i danas nalazi u bekstvu.

Tom prilikom mu je, kako tvrdi Milenković, rekao sledeće:

“Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA. Takođe mi je rekao da će se to naći sutra na tački dnevnog reda nekog njihovog odbora tamo u Vojsci, i takođe mi je rekao, kada sam mu rekao da su biljke (kanabis pronađen na Jovanjici, prim. aut.) već uzorkovane pošto je već bio 17. (novembar, prim. aut.) da je verovatno sve opojna droga, on mi je na to rekao da će on preko BIA-e zatvoriti sutradan u Specijali (žargonski izraz za Specijalni sud i tužilaštvo, prim. aut.) da to veštačenje pokaže da ne bude opojna droga”, rekao je Milenković.

On je nekoliko puta bio saslušavan u Višem javnom tužilaštvu, povodom navoda koje je protiv njega iznela bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Ona je rekla da se Milenković bavi prodajom narkotika.

„Tamničenje“ Aleksandra Obradovića

Na posletku, svakodnevno treba podsećati na slučaj uzbunjivača iz Krušika Aleksandar Obradovića.

Aleksandar Obradović, uzbunjivač koji je otkrio aferu Krušik ; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je javnosti otkrio korupciju u valjevskoj fabrici naoružanja “Krušik”, a u okviru te afere isplivalo je i ime pokojnog oca bivšeg ministra Nebojše Stefanovića. Slučaj nije istražen do kraja, ali je Obradović pod istragom i pod suspenzijom je u Krušiku.

BONUS VIDEO: Ko stoji iza afere „Mauricijus“ i ko je platio?