Šeik Mohamed bin Zajed, inače veliki prijatelj srpskog predsednika Aleksandra Vučića, suvereno vlada Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ali u pitanju je i čovek koji je siva eminencija na tržištu nafte u svetu. Samim tim, poznat je po uplitanju u brojne međunarodne tokove, ali je tek nedavno otkriveni slučaj do detalja opisao način na koji šeik Bin Zajed doslovno uništava poslovanje i život onima koji su ocenjeni kao njegovi protivnici. "Njujorker" je objavio veliku priču o Hazimu Nadi, čoveku koji je osnovao firmu, izašao na tržište nafte, a potom doživeo veliki debakl, sve zbog Bin Zajeda.

U leto 2017. godine, Hazim Nada, tridesetčetvorogodišnji Amerikanac počeo je da dobija sumnjive poruke od svog operatera. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju neko ko se pretvara da je on komunicirao sa njegovom bankom, a pakao je za Nadu tu tek počinjao.

On je, inače, osnivač firme „Lord Energy“, koja se bavila trgovinom nafte. Njegov otac Jusef je takođe uspešni biznismen, ali se osamdesetih godina prošlog veka pridružio Muslimanskoj braći – islamističkom pokretu. Iako nikada nije učestvovao u nasilju, niti neredima koji su članovi Muslimanske braće izazivali, on je ostao trajno obeležen, piše Njujorker.

Šeik Muhamed bin Zajed Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Kako će se ispostaviti, upravo to je bio i materijal za uništenje njegovog sina. Ukratko, nakon sumnjivih poziva, uplita u bankarske račune i praćenje, Nadini uređaji su hakovani, a materijal korišćen za diskreditaciju njega i njegove firme.

Kada je Nada prvi put saznao za napad, nagađalo se ko je odgovoran za to, pojedini su ga čak terali da pogađa. On je imenovao konkurente u trgovini naftom. Pogrešno, rekli su. Pravi naručilac uništenja njegovog biznisa, ali i života bio bio je šeik Muhamed bin Zajed, vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Muhamed, poznat i pod inicijalima MBZ, je verovatno najbogatija osoba na svetu, zahvaljujući kontroli ogromnih državnih fondova. Komandovao je najefikasnijom vojskom u arapskom svetu i plaćao je velike sume lobistima, istraživačkim centrima i bivšim vladinim zvaničnicima kako bi povećao svoj uticaj na Zapadu. Od pobuna Arapskog proleća 2011. godine, MBZ je vodio kampanju širom Bliskog istoka da obnovi i ojača autoritarni poredak u regionu.

Podsećanja radi, u pitanju je čovek koji je u septembru prošle godine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao devet sporazuma, a na sastanak ga je dočekao rečima: „Dobro došao u svoju drugu otadžbinu“.

Foto: Printscreen Tanjug/Video

Privatni detektivi i pakao u najavi

UAE su za potrebe izbacivanja Nade i njegove firme iz igre angažovali izvesnog Marija Brera i njegovu privatnu detektivsku firmu „Alp“ iz Švajcarske.

U avgustu 2017. godine, Brero je stigao u hotel Fermont u Abu Dabiju, kao gost njegovih vladara. Pripremio je četrnaest stranica tema za razgovor kako bi ubedio Emirate da mu plate da se bori protiv protivnika, naročito onih koje može da poveže sa Muslimanskom braćom.

„Imali bismo za cilj da diskreditujemo mete diskretnim i masovnim širenjem sramotnih i kompromitujućih informacija: u očima medija/javnosti/zvaničnika, oni bi izgledali kao perverznjaci, korumpirani ili ekstremisti”, napisao je Brero u svojim beleškama.

Upravo tu strategiju iskoristio je i na Hazimu Nadi i ostalim „protivnicima“. Brero se, inače, više puta sastajao sa bliskim ljudima šeika Bin Zajeda, a poslao mu je pismo u kom se zahvaljuje za „ukazanu čast da pruži usluge njegovoj zemlji“.

U internom računovodstvu, on je zabeležio da su UAE pristali na početni budžet od četiri od milion i po evra za operaciju diskreditovanja protivnika kroz prizmu Muslimanske braće.

Šeik Muhamed bin Zajed Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Izgleda da je ideja napada na Hazima Nadu nastala u razgovorima sa Silvenom Besonom, švajcarskim novinarom Le Tempsa koji je ranije pisao o Hazimovom ocu, Jusefu.

U Brerovom prvom zvaničnom izveštaju Emiratima od 6. oktobra 2017. napisao je: „Zašto Hazim Nada?“ Njegov odgovor, koji je imao četrdeset osam stranica, zasnovan je na pretpostavci da je sin nastavio praksu svog oca.

„Jusef Nada je sada 86-godišnji milioner i prirodno je da predaje porodični posao sledećoj generaciji”, piše Brero. On je konstruisao slučaj protiv Hazima Nade uglavnom kroz analizu potajno dobijenih kopija istorije poziva za jun, jul i avgust 2017.

Nada je često zvao svoju sestru koja je živela u Kataru, a njen muž je bio mašinski inženjer koji je slučajno bio sin istaknutog muslimanskog propovednika koga je Muslimansko bratstvo poštovalo. Nada je zvao prijatelje iz detinjstva, od kojih su neki bili potomci starih prijatelja iz Bratstva njegovog oca. Poslovni partner njegovog oca, takođe pristalica Bratstva, imao je sina Jusefa Himata, koji je radio za Hazima i takođe je vodio evropsku mrežu muslimanskih omladinskih grupa.

Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Međutim, Brero je samouvereno gurao svoj narativ. „Lord Energy se pojavljuje kao veoma važan — i duboko diskretan — entitet unutar tajnog sistema terorizma Globalnog muslimanskog bratstva“, napisao je vladarima Emirata.

Čini se da je Brero brzo shvatio da je kritična slabost firme Hazima Nade njena zavisnost od stalnog priliva zajmova – pozajmljivanja za punjenje supertankera naftom u Libiji, recimo, a zatim otplate duga kada se brod istovario u Indoneziji. U februaru 2018. zatražio je više novca za proširenje svoje operacije protiv Nade, jer je njegov cilj da blokira „bankovne račune i poslovanje kompanije“. Nada je počeo da oseća da je glavni razlog zašto je Brero uništio njegov firmu bio da pokaže svoju efikasnost.

Nada nije mogao da veruje kako je bilo lako ubediti zajmodavce da ga izbegavaju, kao ni kako je odjednom njegova firma postala „finansijer terorizma“. Zbog toga je imao psihičkih problema.

„Samo nekoliko blogova i neki tip sa lažnim imenom i to je to“, rekao je on, komentarišući salve laži koje su o njemu objavljivali blogeri, novinari, mediji, pa čak i Gugl.

„Zbog naših postupaka, Lord Energy je javno izložen kao kontroverzna kompanija koja je povezana sa finansiranjem terorizma, naročito Muslimanske braće“, pohvalio se Brero svojim poslodavcima.

Do tada su UAE plaćali Breru dvesta hiljada evra mesečno za lociranje i napad na mete širom Evrope, uz dodatne naknade za jednokratne sporedne projekte.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nada je bio iznenađen kada je video mejnstrim novinare i naučnike na Brerovom platnom spisku, ali tada je već bilo prekasno.

Procedura uništenja je zapravo, bila kratka: pronalazak protivnika, njihovo špijuniranje, a potom korišćenje velikih kompanija, banaka i mejnstrim medija za njihovu diskreditaciju, sve do momenta kada niko više ne želi da sarađuje sa njima.

Nakon što je uništio Lord Energy, Brero je ubedio Emirate da mu plate da krene na još mnogo ljudi na spisku osumnjičenih islamista. Do novembra 2019. Brero je predložio više od pedeset potencijalnih evropskih ciljeva. Interni računovodstveni izveštaj pokazuje da su UAE između 21. avgusta 2017. i 30. juna 2020. godine Breru platile najmanje 5,7 miliona evra.

Kada je o Hazimu Nadi reč, imao je želje za osvetom koja je ubrzo izbledela. Počeo je da se bavi proizvodnjom električnih automobila, a prihvatio je i istraživačku poziciju u jednog kompaniji.

BONUS VIDEO Vučić nakon sastanka sa predsednicom Grčke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare