Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Tanjug/Tara Radovanović; Tanjug/rade Prelic

U skupštini Srbije se danas održao visoki sastanak o odnosima Srbije i NATO, a jedna od tema je bila i regionalna stabilnost i Kosovo. Na sastanku su, između ostalih, bili prisutni premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, ali i zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

Dačić se prvi obratio na sastanku, tvrdeći da je Partnerstvo za mir NATO-a (prim. aut. od 2006.), najbolji odnos koji Srbija može imati s NATO i da članstvo nije u opciji jer je Srbija „vojno neutralna“.

PROČITAJTE JOŠ

Rekao je još da se nada da će KFOR poštovati svoju misiju i da će čuvati Srbe na Kosovu, kao i da država Srbija nikada nije učinila ništa što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu. Sličan govor je kasnije održala i premijerka Ana Brnabić.

Direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, navodi za Nova.rs da je „jedino pozitivno što je danas rečeno, da Srbija gleda da ima politički dijalog s Prištinom koji vodi trajnom miru, odnosno, pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine“, ali napominje da „vlast to govori već punih deset godina“.

Takođe, komentarišući rečeno na sastanku, Beširi dodaje da „Vlast kaže da doprinosi regionalnoj stabilnosti, ali ista vlast istovremeno konstantno drži Sever Kosova u tenziji, meša se u unutrašnje stvari u Crnoj Gori i pogoršava odnose s Podgoricom, negira genocid u Srebrenici i štiti murale, a Dodika čuva kao „garantora dijaloga“ u BIH.“

U daljem komentarisanju današnjeg sastanka i onoga što je na njemu rečeno, Beširi tvrdi da Srbija konstantno gubi korak s vremenom.

„Srbija konstantno gubi korak s vremenom i bacamo u reku decenije koje nikada nećemo vratiti zbog loše unutrašnje i spoljne politike. Vojna neutralnost nije održiv koncept u društvu koje ima bezbednosne izazove kakve Srbija ima. Praksa tretiranja NATO-a kao organizaciju iz koje Srbija može da izvači sve što joj odgovara, a da ne doprinosi regionalnom i globalnom miru je neozbiljna. Potrebna je vizija i hrabrost da se kaže šta je zločinački Miloševićev režim radio u Srbiji i šire devedesetih i da se suočimo s posledicama. Tada je lako reći, Srbija treba da bude demokratska, moderna i deo zapadnog sveta“, navodi on za Nova.rs.

„Bez toga, rešenje za kosovsko pitanje, regionalne stabilnosti i trajnog mira neće biti, a to je upravo što nam vlast obećava i neispunjava punih deset godina“, zaključuje on.

Naim Leo Beširi
Naim Leo Beširi. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

BONUS VIDEO: Srpska oklopna vozila u blizini administrativnih prelaza sa Kosovom

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar