Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Milica Vučković

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas u Pirotu da ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović "nije uradila ništa da predupredi katastrofalno izlivanje amonijaka" i da bi zbog toga ona i svi nadležni morali da odgovaraju i da hitno moraju biti preduzete mere kako bi bile sprečene havarije i na drugim lokacijama.

„Šta kriju od građana? Ovakve katastrofe su moguće po celoj Srbiji. Važno je pitanje gde završavaju sve otrovne materije koje se transportuju železnicom kroz Pirot. Da li sve završavaju u ‘Eliksiru’ ili i u drugim fabrikama? Gde ‘Eliksir’ skladišti otpad? Šta je sa hiljadama tona amonijaka koje se skladište u krugu te fabrike. Pod kojim se uslovima otpad odlaže i ko je odgovoran za to“, upitao je Aleksić.

Aleksić je upitao šta radi Ministarstvo životne sredine i kakve se dozvole izdaju za transport otrova, saopštila je Narodna stranka.

„Izlila se i fosforna kiselina kod Zaječara. Sve to nam govori da su ljudi u vlasti i oni bliski vlasti spremni na sve zarad profita i ne baš ih briga da li će zbog toga biti ugroženi životi i zdravlje građana“, rekao je Aleksić.

On je naveo da je vlast pokušava da sakrije istinu od građana i da sve drži „pod velom tajnosti“.

„Neki ministri su se prošetali, održali konferencije za novinare u Pirot, vratili se u Beograd i prepustili građane da se snalaze kako znaju i umeju. Nema ozbiljnijih aktivnosti Sektora za vanredne situacije niti Železnica Srbije“, rekao je Aleksić.

On je upitao „šta radi država i za šta narod plaća porez i državne službenike“.

„Nadležne inspekcije hitno moraju da utvrde šta se sve tačno prevozi prugama kroz Srbiju i u kakvom su stanju pruge kojima se transportuju otrovi“, rekao je Aleksić.

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković rekao je da su državne institucije zakazale u otklanjanju posledica katastrofalnog izlivanja amonijaka u Pirotu.

„Tragedija u Pirotu je velika opomena i država mora da učini sve da spreči ovakve tragedije“, rekao je Stanković.

***

BONUS VIDEO – Kod Pirota počelo uklanjanje cisterni sa amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare