Foto: TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Potpredsednik poslovnog sistema za strateške operacije kompanije Eliksir Zorka Vladimir Todorović, u čijem je vlasništvu bio amonijak koji se izlio kod Pirota u nedelju popodne, ali i fosforna kiselina, koju je prevozila železnička kompozicija koja je iskliznula iz šina kod Zaječara, isključio je mogućnost da su vagoni bili pretovareni, dodajući da je u svakom bilo oko 45 tona amonijaka, što je standardna količina koja se poštuje i u EU, odakle je došao tovar.

Dodao je da železnica predstavlja samo jedan od njihovih načina prevoza tereta, ali da im je jedan od najvažnijih i da bi želeo da funkcioniše u punom obimu. Nije hteo da kaže da li će posle ova dva akcidenta preći na alternativne načine prevoza, ističući da bi bilo nekorektno da priča o promeni transportera u trenutku kada se utvrđuju okolnosti udesa.

„Mi godišnje prevezemo ovim i drugim transporterima mnogo tona robe, tako da ne možemo da kažemo da imamo stotine ponuda za prevoz, zna se ko je kvalifikovan i ko je ipak veliki i ima svoju mogućnost da preveze sve te naše robe“, naveo je Todorović za N1.

Istakao je da se kroz Beograd ne prevozi ništa što je potrebno njihovim fabrikama, odnosno nikakve opasne materije, jer te saobraćajnice vode van glavnog grada.

Što se tiče amonijaka koji se izlio pre nekoliko dana kod Pirota, kazao je da se radi o sirovini koja se koristi u Eliksirovim fabrikama u Šapcu i Prahovu i to za proizvodnju mineralnih đubriva.

„Nabavljamo ih od bugarskih dobavljača od kako je Azotara Pančevo prestala sa radom. Amonijak je jedno od osnovnih jedinjenja, neizostavna sirovina u našim đubrivima i u mnogim hemijskim procesima i industrijama“, pojašnjava.

Dodaje da je to gas koji je lakši od vazduha i veoma se lako širi i odlazi u atmosferu, u dodiru sa vodom dolazi do burne reakcije, a slično se dešava i kada dođe u kontakt sa sluznicama čoveka.

„Izlaganje povećanim koncentracijama amonijaka je štetno po zdravlje. Nije došlo ni do eksplozije ni do izlivanja kompletnog amonijaka, tako da je u ovom slučaju reakcija bila bliža“, navodi.

Na pitanje da li su vagoni možda bili pretovareni, pa je to moguće izazvalo njihove iskliznuće, naglašava da isključuje tu mogućnost.

Dodao je i da će Eliksir na svaki način pomoći Pirotu, na način na koji to bude tražio, podsetivši da su se od prvog momenta stavili na raspolaganje.

Podsetio je da zvanična komisija utvrđuje sve okolnosti akcidenata, i da će oni zvanično da iznesu uzrok nesreće.

„Dozvolimo joj da radi svoj stručni posao i donese određene zaključke i postavi stepen odgovornosti“, poručio je.

***

BONUS VIDEO – Kod Pirota počelo uklanjanje cisterni sa amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar