Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da će ta poslanička grupa tražiti da se povuče predlog Zakona o ministarstvima, o kome bi danas trebalo da se raspravlja u skupštini, jer je sednica, prema njegovim rečima, suprotno poslovniku, zakazana po hitnom postupku.

Aleksić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se po poslovniku Skupštine, sednica po hitnom postupku može zakazati samo usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzroukuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje, rad organa, kao i ispunjenje međunarodnih obaveza.

„Šta je od toga razlog, ne znamo. Ne znaju ni građani Srbije. Zbog toga ću u ime naše poslaničke grupe, u skladu sa poslovnikom, tražiti od predlagača da povuče ovaj predlog Zakona“, rekao je Aleksić.

Po njegovim rečima, „skandal“ je to što se desilo sa zakazivanjem sednice, navodeći da je ona zakazana u ponedeljak u 11 sati i 53 minuta, ostavljajući poslanicima sedam minuta da podnesu žalbe na dnevni red sednice i 24 sata da pročitaju spremljeni materijal.

Naveo je da je predlog tog zakona poslat „navrat-nanos“, da ima „gomilu ministarstava i gomilu nelogičnosti“, i da žele da ostave vreme Vladi da razmisli „da li u vremenu krize želi 25 resora koji su predloženi“.

„Ovo je predlog jedne rasipničke vlade i vlade kompromisa“, kazao je Aleksić i dodao da će, ukoliko predlog ne bude povučen sa dnevnog reda, oni predložiti amandmane da se neka ministarstva izbace, a neka iskombinuju.

Po njegovim rečima, trenutni predlog predviđa da se omladina spaja sa turizmom, da turizam nije sa privredom, da postoji formulacija „unutrašnja i spoljna trgovina“, kao i da je Ministarstvo za brigu o selu moglo da bude deo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je naglasio da u predlogu zakona nema Ministarstva o Kosovu i Metohiji i Ministarstvo za dijasporu i najavio da će podneti amandmane da i ona budu osnovana.

„Svakoga dana slušamo koliki su pritisci, pretnje, šta radi albanska strana, kako su ugroženi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, teritorijalni integritet naše zemlje i prosto je neverovatno da za jednu tako važnu nacionalnu stvar nemamo ministarstvo“, istakao je Aleksić.

BONUS VIDEO: Milivojević: Belivuk je istaknuti član SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar