U nedelju uveče se u prorežimskim medijima pojavila navodna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sastanka sa najbližim saradnicima, u kojoj spominje svoju, ali i smrt svoje dece i brata Andreja. Glavna poruka je da će se i njihovi grobovi boriti protiv ustaša. Za sad nema Vučićeve potvrde da je ovo zaista rekao, ali ako jeste opozicija smatra da to ukazuje da je predsednik države “potpuno pogubio razum i konce”, da je obuzet strahom od nadolazećih promena, ali i da svoju vlast građanima želi da predstavi kao naslednu monarhiju.

Nakon još jednog, petog po redu protesta “Srbija protiv nasilja”, koji je održan u subotu, Aleksandar Vučić je u nedelju na obeležavanju Dana policije ponovio da neće izaći u susret zahtevima. Pre svega, da neće dozvoliti smenu ministra policije Bratislava Gašića, te da opozicija može da dobije izbore kad god poželi, ali ne samo beogradske već i neke druge, uz moguće vraćanje cenzusa na pet odsto (za koalicije sedam odsto).

Zatim je govorio o svom ubistvu.

“Mislite da će moj duh da slome što mi prete ubistvom? Dvesta puta takve prijave dnevno dobijam. Ajde, učinite to već jednom, olakšajte mi?“, rekao je Vučić aludirajući na lutku obešenog predsednika Srbije koja se pojavila na protestu.

Nekoliko sati kasnije, kako izveštavaju mediji bliski vlasti, održan je sastanak Vučića i njegovih najbližih saradnika, na kojem je navodno izgovorio sledeće reči:

“Nemam nikakav problem da umrem, spreman sam i da me ubiju, ali ološu nikada i nipošto bez borbe, bez izbora, neću prepustiti vlast! Nikada i nipošto neću pristati na ucene, nikada najgorima neću prepustiti vlast bez izbora. Nikada neću potpisati nikakvu tehničku ili prelaznu vladu! Ako mene ubiju, iza mene ostaje moj brat Andrej. Ako ubiju moga brata, ostaje moj sin Danilo. Ako ubiju moga sina, ostaje moja ćerka Milica. Ako ubiju i nju, moju ćerku, ostaje moj sin Vukan… I grobovi naši boriće se protiv ustaša”.

Nije sposoban da donosi odluke

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je u “Utisku nedelje” zbog ove izjave zatražila od Vučićevih saradnika i savetnika da ga „urazume“ ili da ga „spreče“ da donosi ozbiljne odluke u ime države Srbije.

Marinika Tepić Foto: Ivan Dinić/Nova

„On govori o krvoproliću svoje dece ‘Ako ubiju mene, ostaće moj brat Andrej, ako ubiju Andrija ostaće Danilo, a ako ubiju Danila ostaće moja ćerka Milica’. Ja ne verujem šta čitam, taj čovek više nije sposoban da donosi odluke. Ja stvarno apelujem na njegove prijatelje, saradnike i medijske savetnike da ga urazume. Čovek koji govori o krvoproliću svoje dece, u danima kada Beograd i Srbija i dalje plaču za decom koja su stradala, i deli tu histeriju potpuno je pogubio razum i konce“, rekla je Tepić.

Sličnog je mišljenja i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On za novine “Nova” kaže da ovakva Vučićeva izjava ukazuje na političku dezorIjentisanost i strah od nadolazećih promena.

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Izjava o nekakvom njegovom ubistvu, ubistvu njegovog brata ili dece ima više dimenzija. Ja ću se osvrnuti na političku, mada mislim da je zdravstvena najvažnija. Dakle, ta izjava ukazuje na političku dezorijentisanost, na strah od nadolazećih promena. Istovremeno, može biti indikator strahovitih pritisaka iz njegovog kriminogenog okruženja da ne popušta u pravcu stvaranja uslova za uređenu državu, jer u takvoj državi nema mesta za njihove poslove”, kaže Lutovac i dodaje:

“Pritisci su sa svih strana: mnogo je obećavao zapadu, Moskvi, kriminalcima, držao u balansu sva ta obećanja, a sada se suočava sa najozbiljnijim pritiskom, pritiskom građana koji preti da sruši njegovu političko-kriminalnu kulu od karata. Otuda ovakve izjave, otuda ovakva nervoza”.

Čovek na čelu dinastije

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Vučića da kaže da li su navodi režimskih medija tačni. Ako jesu, smatra lider SDS, onda smo u velikom problemu.

Foto: Printscreen FoNet/Video

“Građani Srbije bi morali odmah da znaju da li su ovi navodi režimskih medija istiniti, pre svega zbog zloupotrebe dece, a potom i zbog navoda o izjavama u kojima se Vučić postavio kao čovek na čelu dinastije, a ne države“, ističe se u saopštenju SDS.

Tadić je izjavio je da su takve izjave posebno skandalozne u trenutku kada se Srbija suočava sa stravičnim masakrom u kojem su ubijena deca u osnovnoj školi posle kojeg je usledila eskalacija nasilja u zemlji.

“Čak i ako Vučić demantuje te navode, niko u zemlji „potpuno kontrolisanih medija ne može poverovati da bi se režimski mediji usudili da ovako nešto objave bez njegove dozvole“, ocenio je on.

Potpredsednik Narodne strake Miroslav Aleksić za Novu kaže da su zabrinjavajuće poruke koje čujemo ovih dana od predsednika.

Miroslav Aleksić Utisak nedelje Foto:Nova

„Pominjanje grobova, da će se on, njegova deca i porodica i mrtvi boriti protih nekoga koga naziva ustašama samo prtvrđuje njegov veliki strah od gubitka vlasti. To zvuči zastrašujuće jer on kao da govori da će vlast, funkcije i njihove fotelje braniti životom“.

Skretanje pažnje sa zahteva protesta

S druge strane, šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović smatra da su ovakve izjave Aleksandra Vučića najbolji dokaz da na mirne proteste nema nikakav odgovor.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Pošto je protest miran, nenasilan, pošto su poruke građana okrenute boljoj budućnosti i borbi protiv nasilja, a ne njemu, on bi sve dao da se nađe u centru pažnje i zato nas danima zatrpava gostovanjima, specijalnim emisijama, upadima u dnevnike i svim drugim izlivima njegove propagande. A nas od njega pre svega drugog, zanima ispunjenje zahteva i on to zna, zato i pokušava da skrene pažnju”, kaže Lazović za Novu i zaključuje:

“Pošto je protest jedno more poruka ljubavi, brige i solidarnosti, on sad ne zna šta će. Treba mu nešto što će da se uklopi u njihov narativ mržnje, a ako toga nema, izmisliće ga”.

BONUS VIDEO: Građani ostavljaju poruke predsedniku Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare