Nemile scene i pokušaj Narodnih patrola da izazovu nerede na petom protestu “Srbija protiv nasilja”, “nevidljivost” policije i s druge strane pribranost i smirenost organizatora, pokazali su da građani sami štite i svoje glave i sam skup. To potvrđuju i sagovornici novina “Nova”, ali izražavaju bojazan šta se može dalje očekivati i koliko će dugo mirni građani moći da se suprotstavljaju nasilju koje dolazi s druge strane.

Cele protekle nedelje stizala su upozorenja da će na petom protestu “Srbija protiv nasilja” biti incidenata.

Najpre je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov usred Skupštine najavio predstavnicima opozicije da će ih neki ljudi juriti na ulicama.

Milenko Jovanov

“Nasilje koje ste pustili iz boce se sada vama vraća kao bumerang. Vas jure po ulicama ne nas. Ja ne sumnjam da bi oni jurili i nas, ali sada vas teraju sa protesta. I sad ćete vi u petak da vidite reakciju na to, što se vi danas namećete kao lider protesta. To ćete u petak da čujete odgovor istog tog naroda, koji kažete da zastupate. Nemoj samo da prođete kao neki drugi”, rekao je Jovanov na sednici parlamenta u ponedeljak.

Zatim je najavljen protest “Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji” za petak u 18 sati ispred Skupštine, u isto vreme i na istom mestu na kojem je trebalo da bude održan peti protest “Srbija protiv nasilja”. Da bi se izbegle provokacije, organizatori protesta su okupljanje građana pomerili za subotu, 3. jun, međutim, iz pojedinih desničarskih organizacija su najavili da će se pojaviti na ovom skupu bez obzira na to da li će biti održan u petak ili u subotu.

Opozicija je tražila i hitan sastanak sa šefom beogradske policije Veselinom Milićem, ali je on rekao da nema nikakve informacije o tome da će doći do incidenata, te da će policija obezbeđivati protest kao i do sada, iz prikrajka, u civilu…

Ko štiti Narodne patrole

Ono što je najavljivano i desilo se. Na protestu u subotu predstavnici Narodnih patrola nasrnuli su na američkog novinara. Ovom incidentu svedočio je poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović, koji se umešao i tom prilikom dobio masnicu ispod oka.

Foto: N1

“Video sam to, oni su ga oborili, 10 metara ispred nas, potrčao sam i povikao da nema nasilja, a oni su se zatrčali prema meni”, ispričao je Gavrilović.

Međutim, to nije sve.

Kako Gavrilović navodi za novine “Nova”, udarce je dobio i od policije u civilu, dok su nasilnici iz Narodnih patrola ostali “netaknuti”.

Miodrag Gavrilovic
Miodrag Gavrilović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Nisam želeo o tome da pričam na dan protesta, jer nisam želeo da kvarim veličanstvenost tog skupa, ali danas i narednih dana hoću. Kad se to desilo, policija u civilu mi je pritrčala, zavrnula mi obe ruke, a zatim sam dobio nekoliko udaraca. Jedan u glavu, nekoliko u grudi i rame. Za to vreme ljudima koji su incident izazvali niko nije prišao, nisam video da bilo ko razgovara s njima. Tek kad je jedan od organizatora doviknuo da sam narodni poslanik, policajac me je pustio kao oparen i rekao mi je – “mi smo tu da vas čuvamo”. Tad sam im se zahvalio što nas tako čuvaju”, kaže Gavrilović.

Navodi i da su mu policajci naknadno rekli da su oni sve vreme tu i da prate situaciju.

“Ali šta to znači prate situaciju? Jesu oni tu zapisničari? To znači da su oni sve vreme gledali kako jure i udaraju tog novinara i nisu reagovali. Suština je u tome da su građani svojim brojem, prisebnošću sami odbranili svoj protest. To što svi mi osećamo u glavi i u grudima, dok smo na protestu, to je temelj ljudskosti, normalnog života, želje za dostojanstvom. Te ljude niko nije zvao, niko ih nije prinudio da dođu, sami su se pojavili u tolikom broju i svi mi osećamo veliki respekt prema njima. Broj ljudi, svest zašto se tu nalaze, želja da se promeni način života u Srbiji, jače je od bilo kakvih nasilnika”.

Epilog ovog incidenta glasi ovako:

Odlukom Prekršajnog suda u Beogradu, američkom državljaninu, određen je zatvor u trajanju od 30 dana, a dvadesetdvogodišnji muškarac osuđen je na 15 dana zatvora u koji je odmah sproveden. Dakle, Amerikanac na kojeg su nasrnule Narodne patrole dobio je duplo veću kaznu zatvora, od onog koji ga je napao.

To građanima svakako ne uliva poverenje. Profesorka Fakulteta političkih nauka Jelena Đorđević kaže da je očigledno da oni sami štite i sebe i protest, te da policija tu ne želi mnogo da se meša. Međutim, ostaje bojazan šta dalje…

Jelena Đorđević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Bojim se samo da ukoliko se protesti nastave i ako vlast ne odgovori na njihove zahteve, da će provokacije samo da se umnože i da će biti sve agresivnije. To je za vlast zapravo jedini način da se razbiju protesti, jer mirni građani nemaju sredstva da se suprotstave nasilju. Za sad nemaju rešenje za pristojnost i smirenost protestanata, ali u meni raste bojazan šta će biti dalje”.

Predsednik Instagrama

Predsednik Srbije nije se obratio građanima koji su u subotu napravili prsten oko zgrade Predsedništva, tražeći od njega da ispuni zahteve protesta. Javio im se sa Instagrama u 22.30, kad su se već svi razišli.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

“22.30 je ovde u Predsedništvu Srbije i ono što je za mene važno da kažem ljudima u Srbiji je da je vreme da se ujedinimo u pokušaju da naša zemlja ide napred. U pokušaju da podignemo stopu rasta, da spustimo zaustavljenu inflaciju ispod 8 odsto, da poboljšamo životni standard naših ljudi. Sve naše razlike da pretočimo u naše demokratske prednosti, ali da počnemo da se bavimo ozbiljnim problemima Mi koji moramoo situacijom na Кosovu i Metohiji, ali i svi drugi da uradimo sve što možemo da naša zemlja krene napred. Ovo je poziv svim ljudima u Srbiji. Hvala svima. I onima koji su mi pretili vešanjem i onima koji su mi slali poruke podrške”, poručio je Vučić na Instagramu u subotu uveče da bi samo desetak sati kasnije promenio ovaj pomiriteljski ton.

U narednoj objavi na Instagramu, predsednik Srbije je ponovo govorio o pokušajima da ga sruše i najavio da će ponovo primati građane u Predsedništvu, kako bi “čuo njihove probleme”.

Tim povodom, Đorđević kaže da je problem u tome što Vučiću više niko ne veruje.

“Prvo obraćanje predsednika nakon što su protesti završeni trebalo je da zvuči pomirljivo, kao pružanje ruke. Međutim, problem je u tome što ovom predsedniku niko ništa ne veruje. A to se pokazalo opravdanim samo dan kasnije kad se predsednik ponovo obratio, s porukom punom uvreda i i diskvalifikacija opozicije”.

Teško da će Vučić ispuniti zahteve protesta

Na pitanje da li misli da će vlast pristati da ispuni zahteve protesta, Đorđević kaže:

“Sve ono što je u vezi s medijima s nacionalnom frekvencijom i REM, teško, jer ova vlast opstaje zahvaljujući njima. Ako se slučajno i desi da izađu u susret zahtevima, verujem da će spremiti neku novu podmetačinu i da će naći način da naprave nešto novo. Poput ove Informer televizije koja je nedavno počela s radom. Bez propagandnih medija, ova vlast nne može da opstane i to će čuvati”, zaključuje Đorđević.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledao peti protest „Srbija protiv nasilja“ kroz objektive kamera TV Nova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare