Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia, MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nekako uporedo sa objavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom Minhenske konferencijie o bezbednosti da nam je "snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji", u ruskim medijima počele su da se šire informacije o tome na koji način će naša država u narednim mesecima napraviti otkon od zvanične Moskve. Mart, april, početak leta... To su nagađanja kad bi Srbija mogla da počne sa uvođenjem sankcija Moskvi. Dileme nema da će ih biti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se 18. februara, drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom sa kojim je imao, kako je napisao, „otvoren razgovor“ i „pripreme za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine“.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

„Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji“, napisao je Vučić nakon sastanka na svom Instagram profilu.

Istovremeno se tema sankcija Moskvi podgreva i u srpskim i u ruskim medijima.

Dok se u Beogradu niko nije bavio konkretnim terminima, Moskvom očigledno kruže informacije da bi se to moglo desiti vrlo brzo.

Mart, april, početak leta…

Tako je jedna od najvećih regionalnih agencija sa juga Rusije “Južna novinska služba” (Южная служба новостей) izvestila da je među glavnim vestima informacija da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, te da je Aleksandar Vučić dao naloge resorima da sve kontakte sa Moskvom svedu na minimum.

Da je Vučić dao takav nalog piše sova-news.com, portal sa sedištem u ruskom gradu Saratov. U tekstu je navedeno da će već u martu biti uveden vizni režim za građane Ruske Federacije, dok će glavna ograničenja stupiti na snagu pre leta.

Pročitajte još...

Navodi se da se Beograd priprema za prvi i drugi pakat sankcija, ali razmišlja da ih prilagodi na način da nanesu minimalnu štetu srpskoj privredi.

Portal “Rex” piše da bi prvi paket sankcija mogao da bude uveden već u aprilu i da će pogoditi članove i saradnike vojne grupe Vagner, kao i da će biti zabranjen ulazak u Srbiji.

Od većih medija ovom temom bavio se medij “Izvestia”, blizak Kremlju. U tekstu se pominje da je “ranije objavljeno” da je Vučić dao zeleno svetlo pridruživanju restriktivnim merama pod pritiskom Zapada, te da su vlasti počele da prave prve pakete ograničenja. Piše i da bi vizni režim mogao da bude uveden od marta. Izvestia u tekstu ne navodi ko je to ranije objavio i da li citira informacije koje su izneli manji ruski portali.

Ovaj medij navodi da ambasada Rusije nije dobijala tekve signale od srpskih partnera.

U tekstu se citira Milan Lazović, programski koordinator Ruskog saveta za međunarodne poslove, koji je istakao da Zapad vrši veliki pritisak na Beograd. On je međutim naveo da će se potencijalno uvođenje sankcija odvijati u blažoj verziji, te da to neće biti pridruživanje svim evropskim paketima, nego selektivna ograničenja. Lazović je rekao da je moguće, na primer, otkazivanje direktnih letova.

Ako uvedete sankcije, nema podrške oko Kosova

S druge strane ruska agencija Regnum objavljuje da su neki internet resursi požurili da „zavaraju” Ruse vestima da je predsednik Srbije dao zeleno svetlo antiruskim sankcijama.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Sergey Mamontov / Sputnik / Profimedia

„Kako kažu „stručnjaci” sa „insajderima”, ograničenja će biti uvedena do leta ove godine, a od marta građani Rusije čekaju na vizni režim. Štaviše, srpske vlasti navodno formiraju prvi i drugi paket sankcija, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je resorima lični nalog da minimiziraju sve kontakte sa Moskvom“, piše Regnum.

A onda sledi i objašnjenje zašto to ne bi bio dobar potez Srbije.

„Ako se Rusiji uvedu sankcije, Beograd bi mogao da izgubi preko potrebnu podršku Moskve u „kosovskom pitanju“, što Zapad takođe nedavno pokušava da jasno iznese. Uostalom, uz „osudu ruske agresije“, srpske vlasti sve češće traže zaključivanje sporazuma o „normalizaciji odnosa“ sa Prištinom, što će de fakto značiti priznanje samoproglašene republike. Na dnevnom redu je i pitanje članstva Kosova u UN, a Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti te organizacije, koje je spremna da iskoristi na zahtev prijateljske zemlje“.

Na kraju zaključuju da se ne može isključiti da će Beograd pre ili kasnije biti prinuđen da to prihvati, na osnovu trenutne geopolitičke situacije, dugotrajnih neprijateljstava u Ukrajini i verovatnoće da će regionalni sukob razbuktati.

„Međutim, očigledno je da rukovodstvo Srbije, okruženo zemljama NATO-a, ne nastoji da donese odluku tako nepopularnu za srpski narod i trezveno procenjuje njenu opasnost kako po razvoj odnosa sa Rusijom, tako i po unutrašnju političku stabilnost. Svakako, ovaj trenutak će odlagati do poslednjeg momenta u nadi da će se hegemonija zapadnih igrača pre ili kasnije uzdrmati. Narednih par meseci biće indikativni, a odluka Beograda će umnogome zavisiti od toga da li će Rusija uspeti da preokrene tok na frontu“, stoji u zaključku njihovog teksta.

BONUS VIDEO: Da li bi uvođenjem sankcija Moskvi Srbija izgubila ruski veto u vezi sa statusom Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare