Foto: Privatna arhiva, Shutterstock, MUP

Od ubistva Ljubomira Markovića Kiće, vođe navijačke grupe "Alkatraz", prošlo je tačno tri godine, a ova likvidacija ponovo je u žiži pažnje javnosti nakon današnjeg suđenja ozloglašenom klanu Belivuk - Miljković. Svedok - okrivljeni Srđan Lalić, koji je slovio za najbrutalnijeg egzekutora klana, danas je u svom iskazu detaljno izneo svoja saznanja o ubistvu Kiće, iza koje se navodno krije grupa Veljka Belivuka. Nova.rs podseća na surovo ubistvo koje je potreslo južnu tribinu.

Ljubomir Marković Kića izašao je 2. novembra 2019. godine iz balona za fudbal u Ulici Grčića Milenka, kada ga je sačekao ubica sa kapuljačom. Marković je pokušao da pobegne, ali hici su ga sustigli i ubica mu je hladnokrvno ispalio metke u glavu. Ubrzo nakon likvidacije, na internetu je osvanuo i snimak kako egzekutor juri Markovića.

Maskirani napadač sa kapuljačom na glavi prišao je Markoviću koji je stajao među prijateljima. On je pogledao u levu stranu, video je pištolj i odmah je shvatio šta se dešava.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Napadač, držeći pištolj uperen u njega, počinje da trči za njim i puca.. Kića je uspeo da stigne do benzinske pumpe, koja je od balona udaljena manje od 10 metara, i tu pada, a ubica mu prilazi i iz blizine mu ispaljuje još dva hica u glavu, a zatim beži.

Ceo zločin dogodio se ispred brojnih očevidaca, ali i momaka sa kojima je Kića bio u grupi. Inače, Marković je navodno u jednom trenutku izvukao pištolj koji je imao kod sebe, ali nije stigao da ga upotrebi. Nakon ubistva, prema nezvaničnim navodima, jedan od svedoka je izjavio kako je neposredno pre ubistva čuo „zvuk pištaljke“, a zatim su je izleteo napadač i ispalio hice. Pretpostavlja se da je pištaljka bila „signal“ za pucača.

Interesantno je to da se o ovom ubistvu ranije oglašavao i predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji 13. maja prošle godine izjavio da će javnost biti šokirana kada bude saznala ko je ubio Markovića.

„Biće iznenađenje da vidite ko je ubio tog gospodina Kiću, ne mogu da se setim sada, izvinjavam se porodici. Mi to operativno znamo, ostalo je da se prikupe dokazi. Znamo i ko je iztvršilac i ko je nalogodavac. Interesantno je kako to sve ide i izgleda“, rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ipak, ubica, kao i nalagodavac do danas nisu uhapšeni.

U javnosti su nedavno isplivale informacije da je za ovu likvidaciju vođe Alkatraza odgovoran klan pod vođstvom Velje Nevolje, ali do danas ti navodi nisu potvrđeni od strane nadležnih organa. Međutim, Srđan Lalić, poznat i kao „nasmejani koljač“, koji je bio najbliži Marku Mesaru i Veljku Belivuku, prilikom svog iskaza otkrio je nove detalje o ubistvu Kiće.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

„Na utakmici na stadionu Čukarički jedna grupa navijača stajala je odvojeno i to je bio problem jer smo saznali da su imali u planu da nas napadnu. U danima posle utakmice zamoljen sam da pozajmim „škodu“ koju sam koristio i Miljković, Belivuk i braća Budimir su otišli na sastanak sa Dejanom Lazarevićem. Miljković mi je rekao „upecali smo Kiću“. Ja sam se najviše interesovao da li je izvršeno neko krivično delo mojim automobilom“, pojasnio je Srđan Lalić.
Posle nekoliko dana ponovo se video sa Miljkovićem.

„Par dana kasnije Miljković mi je rekao da budem na nekom javnom mestu sa video nadzorom kako bi ostao trag da nisam povezan sa krivičnim delom. Na internetu sam video da je Marković likvidiran, a kasnije su mi detaljno pričali Lainović, braća Budimir i Miljković“, rekao je Lalić i dodao:

Pročitajte još:

„Za to je bio angaživan Lainović. Dali su mu da obuče kaput jer ima specifičan hod i veći stomak. Parkirana unapred bila je „škoda superb“ i posle ubistva je odložio oružje u skrivenu pregradu u „škodi“, a potom ga je Miloš Budimir odvezao u štek stan. Auto je bio na mestu koje nisu pokrivale kamere. Par dana kasnije Budimir je angažovao neke momke da u jutarnjim časovima odvezu to vozilo“, rekao je Lalić.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Dodao je da se Lainović krio u stanu Ljubomira Markovića Kiće, kao i da ga je tamo obilazio. To Lainovića nije sprečilo da likvidira Kiću, ali ni on nije mnogo bolje prošao.

Lalić je naveo da je i Lainović, koji je u javnosti poznat kao glavni pucač klana Belivuk, ubijen nakon što je grupa ocenila da je postao „svojeglav“, kao i da „previše zna“.

Objasnio je sudu da je Lainović zajedno sa još jednim muškarcem ubio Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, ali da su obojica ubrzo nakon toga likvidirani u Severnoj Makedoniji.

Navodno, Kića koji je imao veliku podršku na južnoj tribini, planirao je da osnuje novu navijačku grupu. Ipak, u tom periodu je moć „Principa“, navijačke frakcije na čijem je čelu bio Belivuk, rasla iz dana u dan. Pretpostavlja se, između ostalog, da je suparničkoj grupi zasmetao Kića zbog njegovog samostalnog učešća na tribini.

Kića 2 godine pre ubistva izašao iz zatvora

Podsetimo, Marković je 2011. osuđen na 30 godina zatvora, da bi kazna bila smanjena, a posle boravka u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, na slobodu je izašao 2017. godine

Povodom smrti navijača iz Francuske Brisa Tatona, optuženo je 14 navijača Partizana da su, kao saizvršioci, počinili teško ubistvo, jer su 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu, na smrt pretukli Tatona, neposredno pred održavanje fudbalske utakmice Partizan – Tuluz.

Foto: Privatna arhiva

U optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu navodi se da su napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i nastradali Taton, organizovali Đorđe Prelić (25), koji je sada takođe na slobodi, zatim Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29).

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za sedam likvidacija, jedno silovanje, nedozvoljeno posedovanje oružja i dilovanje droge.

****

BONUS VIDEO: Glavni pretres klanu Belivuk-Miljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar