Foto: Printscreen N1

Potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen Milan Radoičić, juče je po drugi put uspeo da pobegne Kosovskoj policiji, koja je za njim raspisala poternicu zbog slučaja "Brezovica". On se sumnjiči da je zastrašivao svedoke nakon akcije policije krajem prošle godine u kojoj je uhapšeno 10 osoba, među kojima se našao i Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik opštine Štrpce, a sve u sklopu borbe protiv građevinskog kriminala.

Milan Radoičić stigao je juče oko 16 sati na prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok.

„Dao je svoju ličnu kartu komandiru. Nakon toga, kada su pokušali da ga registruju sistem je pokazao alarm da bi osoba trebalo da bude uhapšena i poslata tužiocu. Nakon toga je Radoičić pobegao sa graničnog prelaza, samo je nazad odvezao svoj auto prema granici sa Srbijom, dokumenta ostavio kod policije i pobegao prema Srbiji“, opisao je juče događaj sa prelaza Krešnik Gaši, novinar Internews Kosova.

Zbog incidenta, trojica službenika na Brnjaku je suspendovano zbog sumnje da su izvršili „zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja“ u vezi sa bekstvom lica sa poternice.

Međutim, da li je Milan Radoičić znao da je za njim raspisana poternica, i ako jeste, zašto je pokušao da pređe prelaz na Brnjaku, ostalo je nejasno.

Milan Radoičić: Politički progon

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić rekao je juče da nema nikakve veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret, što, kako je dodao, znaju i oni koji su taj politički progon naručili, kao i oni koji ga sprovode“.

„Od svih zlodela koja su u prošlosti hteli da mi pripišu ovo je najbizarnije, što samo dokazuje koliko su i albanske marionete i njihovi strani mentori očajni i nemoćni. „Ako bilo ko na Kosovu i Metohiji, da li iz institucija ili međunarodni predstavnici, misli da me ovakvim lažnim optužbama mogu zauvek proterati sa Kosova o Metohije ili odvojiti od mojih sunarodnika i oslabiti borbu za Srbiju i srpstvo, grdno se vara“, naveo je Radoičić.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, kosovske vlasti potražuju Radoičića zbog umeštanosti u slučaj „Brezovica“.

Milan Radoičić Foto: N1

„Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, pošto je osumnjičen da je ometao svedoke, da je pokušavao da ih zastraši kako ne bi svedočili“, saopštio je tužilac osnovnog tužilaštva.

Slučaj „Brezovica“

Inače, u akciji kodnog imena „Brezovica“, 21. decembra 2021. godine, policija je uhapsila 10 osoba, među kojima i Bratislava Nikolića, bivšeg gradonačelnika Štrpca a tokom pretresa na 12 lokacija, oduzeta je velika svota novca, vozila, oružje…

Među uhapšenima se našlo osmoro iz Uroševca i dvoje iz Prištine.

Milan Radoičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Izvršen je upad u dve kancelarije Skupštine opštine Štrpce, kao što su katastar i urbanizam. Bivši gradonačelnik Štrpca, direktor Geodezije i urbanizma, opštinski inspektori, vlasnici građevinskih preduzeća, pojedini građani privedeni su zbog zloupotrebe službenog položaja, uzimanja i davanja mita“, izjavio je tužilac Jašari nakon akcije.

On je izjavio da je zaplenjena i velika svota novca, vozila, oružje i uređaj za proizvodnju kriptovaluta.

„Oduzet je novac u gotovini u vrednosti od 61,470 evra, jedna vazdušna puška, oduzeto je četiri pištolja, dve lovačke puške, 531 metak različitog kalibra, tri šaržera (okvira), dve čaure, jedan par lisica, 21 nož, osam vozila u vrednosti od oko 300.000 evra, 13 telefona, 9 laptopova, 5 usb-a i 4 hard diska, sveske i dokumenta, takođe i aparat za proizvodnju kriptovaluta“, rekao je Agron Haziri, načelnik Odeljenja kosovske policije za teška krivična dela.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Kada je u pitanju bivši gradonačelnik Nikolić, predmetni tužilac, Rasim Maljoku, kazao je da postoje sumnje da je on „nezakonito stekao preko milion evra“.

„Sumnje se sastoje od vrednosti koje premašuju milion. Za bivšeg predsednika opštine Štrpce sumnja se da ima vile bez dozvole na Brezovici, i da je većina izgrađena protivzakonito. Ima i ugostiteljskih objekata koje su protivzakonito izgrađeni“, izjavio je.

Takođe, tužilac je kazao i da postoji sumnja da su neki zvaničnici dobijali poklone odnosno novac, kako bi uticali na druge zvaničnike da im izdaju dozvole za gradnju. Nakon akcije, reagovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja koji je ocenio da akcija nije sprovedena na nacionalnoj osnovi, već su isključivo mete bili prekršioci zakona.

Radoičić drugi put pobegao

Potpredsednik Srpske liste prvi put je pobegao 23. novembra 2018. godine, tokom akcije specijalnih jedinica u zgradi u kojoj živi. Tada su uhapšeni Marko Rošić i pripadnici Kosovske policije, Nedeljko Spasojević i Dragiša Mirković u okviru istrage za ubistvo Olivera Ivanovića.

Radoičić nekoliko dana kasnije oglasio i rekao da je izbegao zapravo zapravo likvidaciju.

Inače, za Radoičićem je 24. januara 2019, bila raspisana poternica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, da bi 1. marta 2021, poternica bila i skinuta na zahtev specijalnog tužilaštva Kosova koje je prethodno i zatražilo raspisivanje poternice.

Milan Radoičić nalazi se i na crnoj listi SAD zbog sumnje da je zajedno sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i još destak drugih, pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

BONUS VIDEO: Posledice američkih sankcija Veselinoviću i Radoičiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar