Bojan Elek, emisija Utisak nedelje
Bojan Elek Foto: Ivan Dinić/Nova S

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je u Danu uživo da nije siguran da će nakon izrečenih sankcija od strane SAD biznismenima Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću domaće institucije pokrenuti krivični postupak, jer su optužbe protiv njih javnosti i nadležnim institucijama poznate već nekoliko godina, kao i da su još 2018. godine bili specijalni gosti u Skupštini Srbije.

Podsetimo, nakon što je američko Ministarstvo finansija označilo Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kao vođe kriminalne grupe, predsednik Srbije je najavio da će nadležni u Srbiji te navode ispitati.

„Nisam siguran koliko možemo verovati da će srpske institucije postupati, budući da su ovi navodi uglavnom poznati u srpskoj javnosti. Ne znam šta bi bilo potrebno da se Tužilaštvo za organizovani kriminal ili republička javna tužiteljka trgnu iz zimskog sna u kom se nalaze i ispitaju navode ovih izveštaja“, ocenio je Elek za N1.

Podseća da istraživački novinari već nekoliko godina pišu o sumnjivim poslovima Veselinovića i Radoičića, uključujući i one koji su vezane sa nosiocima javnih funkcija u Srbiji.

„Bilo bi idealno kada bi Republičko javno tužilaštvo ispitalo ove navode, ali nisam siguran u kojoj meri, budući da su ova lica još 2018. godine, kada su bila tražena od kosovske policije, bila počasni gosti u Skupštini Srbije i predsednik je sam garantovao za njihovu nevinost“, dodaje on.

Elek ocenjuje da njih stavljanje sankcija od strane SAD ne može da pogodi puno, ali napominje da taj potez administracije SAD ima „reputacionu štetu po ugled“.

„Prava šteta po tu organizovanu kriminalnu grupu bi mogla da nastane ukoliko bi domaće institucije postupile po ovim saznanjima“, istakao je on.

Podseća i da je ova grupa bila na meti kosovske policije nakon ubistva Olivera Ivanovića, kao i da je ubijeni srpski političar Veselinovića i Radoičića nekoliko nedelja pre svoje smrti imenovao kao centre moći na severu Kosova.

„Oni su bili meta kosovskih institucija krajem 2018. godine, kada je pokušana akcija hapšenja, ali se Radoičić tada već nalazio u Srbiji. Ta optužnica je na kraju povućena, zato što nije bio dostupan organima gonjenja“, podsetio je Elek.

Bonus video: Aleksandar Vučić, KZN, povlačenje Zakona o eksproprijaciji, prvobitni planovi Rio Tinta, nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi, nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare