Foto:Screenshot/Instagram/192_rs/Facebook/Danijel Lazovic/Preuzeto sa Sandžak Danas

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu na putu Raška - Kraljevo poginulo je petoro ljudi, među kojima je troje dece, kada je došlo do sudara borbenog vozila Vojske Srbije i putničkog automobila. U putničkom vozilu nalazila se porodica Lazović, Danijel, Mirjana i njihovo troje dece, kao i komšinica Dijana Kutlačić, a stradali su svi sem Mirjane. Zbog nesreće je uhapšen pripadnik Vojske Srbije M. V, a njemu se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Stravična nesreća kod Kraljeva dogodila se u subotu, nešto posle 13 sati, a ubrzo nakon nesreće, policija je privela vozača vojnog borbenog vozila PASARS, koje je učestvovalo u nesreći. Vozaču je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana, a dok se u medijima pojavila informacija da mu je u krvi utvrđeno prisustvo alkohola, iz tužilaštva se o tome još uvek nisu oglasili.

Foto:Facebook/Danijel Lazovic

Osumnjičenom pripadniku Vojske Srbije na teret se stavlja krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja iz čl. 297 stav 2 u vezi člana 289 stav 1 Krivičnog zakonika, na štetu pet osoba.

Njemu za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja preti do 12 godina zatvora.

Pročitajte još:

„Ako je usled dela iz čl. 289. st. 1. i 2, 290. st. 1. i 2, 291. st. 1, 3. i 4. i 295. st. 1. i 2. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina“, navodi se u Krivičnom zakoniku Srbije.

Prešao u suprotnu traku?

Tokom istrage biće utvrđeno kako je tačno došlo do saobraćajne nesreće. Prema prvim informacijama, sumnja se da je vozač vojnog borbenog vozila PASARS prešao iz svoje u suprotnu traku i vozilom pregazio automobil u kojem se nalazila porodica.

Foto:Screenshot/Instagram/192_rs

Tešku nesreću preživela je samo Mirjana Lazović, majka troje dece.

Takođe, tokom istrage biće utvrđeno i da li je osumnjičeni pripadnik Vojske Srbije imao alkohol u krvi. Ono što buni javnost jeste što se o ovome nisu oglasili ni policija ni tužilaštva.

Šta je vojno vozilo PASARS?

Kako je Danas pisao, PASARS je vojno borbeno vozilo koje se koristi u protivvazduhoplovnoj odbranu Vojske Srbije. Ime ovog vozila predstavlja skraćenicu za protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem.

Foto:Screenshot/Instagram/192_rs

Glavna namena PASARS vozila je zaštita jedinica Vojske Srbije od niskoletećih aviona, bespilotnih letelica, krstarećih raketa, ali i od ciljeva na zemlji i vodi.

Pročitajte još:

Prototip vozila predstavljen je javnosti 2017. godine, dok je sa serijskom proizvodnjom započeto 2019. godine.

PASARS je osmišljen na Vojnotehničkom institutu, koji je u saradnji sa nekoliko kompanija ulestvovao i u izradi prototipa.

VIDEO: Otac, troje dece i jedna odrasla osoba poginuli u nesreći kod Kraljeva, majci se bore za život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare