Briselski portal Politico na osnovu obaveštajnih dokumenata za koje tvrdi da je imao uvid navodi da je Novica Antić agent uticaja, saradnik Ruske federalne službe bezbenosti (FSB) na zadatku infiltriranja u institucije Evropske unije radi širenja proruskog narativa. Vojni analitičar Aleksandar Radić u emisiji "Među nama" navodi da su optužbe da je Antić proruski špijun primitivno tračarenje.

Politico kao osobu sa kojom je Antić blisko sarađivao navodi penzionisanog pukovnika Vječaslava Kalinjina, za vojne analitičare neosnovane optužbe za špijunažu bez ijednog dokaza o ugrožavanju bezbednosti zemlje mogu se razumeti samo kao politički progon.

„Više puta sam, vrlo pažljivo, pročitao tekst koji je objavljen na portalu Politico, a koji izgleda kao da je objavljen u beogradskim tabloidima. Poziva se na anonimne obaveštajne izvore, niko ne zna ni čije, ni kakve, a nigde se ne navodi stvarni greh Antića. Oni navode činjenicu da je Novica Antić u više navrata imao susrete sa čovekom koji je navodni ruski agent. Iz toga proizilazi da je on štetan. Reč je o mehanizmu propagandne diskreditacije, kao i o vulgarnom i primitivnom tračarenju“, naveo je Radić.

Aleksandar Radić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Da nema ni reči o špijunaži Radiću je postalo jasno kada je neposredno pre objavljivanja teksta na portalu Politico dobio poziv od kolege iz Sarajeva, koji je tvrdio da dokazi postoje.

„Pokazalo se da imaju informacije sa Fejsbuka, odnosno slike ruskog pukovnika u penziji sa Novicom Antićem iz raznih prilika, iz čega proizilazi da je on agent, kako se već pravi konstrukcija. Treba svariti to što se objavljuje ali postoji jedna činjenica koja je posebno ružna – Antić je u pritvoru“, naveo je vojni analitičar i istakao da vesti o špijunima uglavnom dolaze iz istih izvora i medija.

Saša Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

Bezbednosni konsultant Saša Jankovć sumnja u svaku od informacija iz poverljivih obaveštajnih izvora britanskog portala i dodaje da je primer Novice Antića još jedna pokazna vežba za kritičare aktuelnog režima.

„Novica Antić je diskreditovan na najpodliji mogući način kao što su mnogi pre njega bili. Nemam mnogo dileme ko i šta stoji iza toga. Da je cilj te diskreditacije bila zaštita nacionalno bezbednosnih interesa Republike Srbije i njene ustavom propisane pripadnosti evropskim vrednostima, možda bi nekome i moglo da se čestita na efikasnosti, ovako ovo će ostati sramna epizoda“, naveo je Janković.

Podsetimo, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i dalje se nalazi u pritvoru gde već sedam dana štrajkuje glađu. Privođenju sindikalaca prethodila je kampanja protiv Vojnog sindikata Srbije koja već duže vreme traje u režimskim medijima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar