Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Apelacioni sud u Novom Sadu, potvrdio je provostepenu presudu Višeg suda Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, kojoim je Radoje Zvicer (40) iz Kotora, osuđen na jedinstvenu kaznu od dve godine i pet meseci zatvora zbog navođenja na overu neistinitog sadržaja i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Ovo je, inače, prva pravosnažna presuda protiv Zvicera kome se u novosadskom sudu sudilo u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica u Beogradu, Podgorici, Kijevu i Budimpešti, njemu se sudilo u odsustvu.

Prvookrivljenom Milenku Đukić, sada bivšem policajcu iz Temerina, koji je prvobitno bio osuđen na dve godine i tri meseca, kazna je, kako saznajemo, smanjena na dve godine. Njemu je ova kazna izrečena zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na overu neistinitog sadražaja. Istom presudom, Đukiću je izrečena i mera zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika, kao i u svim državnim ustanovama, u trajanju od pet godina.

Pročitajte još:

Obrazlažući presudu, sudija Ana Stamenić je kazala da je detaljnim i iscrpnim postupkom dokazano da je Đukić, kao policijski službenik počinio krivično delo koje mu se optužnim predlogom stavlja na teret i da je preko Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) MUP-a, proverio podatke za Slobodana Zeca, i dostavio ih Zviceru, a zatim je preko Dušana Popovića uradio mu i prijavu boravišta.

Prema njenim rečima, Đukiću je bilo dobro poznato da su Dušan Baltić i Radoje Zvicer, sa kojima je stupio u kontakt, osobe za koje se sumnja da se bave krivičnim delima, i umesto, kako je istakla, da se bavi gonjenjem i otkrivanjem krivičnih dela, učestvovao je u tome.

„Niste običan službenik, već policijski“, kazala je tada sudija Đukiću.

„To je otežavajuća okolnost. Korišćenje falsifikovanih ličnih dokumenata, ispostavilo se, učinili ste iz lične koristi. Sve dok se u redovima policije nalaze takvi policijski službenici, u ovoj državi neće biti ozbiljne borbe sa kriminalom.“

Zvicer je optužen da je uticao na policajca Đukića da mu pomogne i obezbedi dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodana Zeca.

Sada bovši policajac je Zviceru je prema optužbi, omogućio da dođe do biometrijskih ličnih dokumenata sa kojima je ovaj više puta prelazio državnu granicu.

Zvicerov branilac je u završnoj reči tražila oslobađajuću presudu za svog klijenta napominjući da nije dokazano da su 23. novembra 2015. godine Zvicer i Đukić zajedno ušli u policiju u Temerinu i naveli policijskog službebnika na overu neistinitog sadržaja. Đukićev branilac je takođe istakao da smatra da navodi optužnog akta nisu dokazani i tražio da njegov branjenik bude oslobođen.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar