Veran Matic
Veran Matić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić, koji je u kontaktu sa porodicama ubijene i ranjene dece u selima u okolini Mladenovca, saopštio je danas da je u akciji solidarnosti koju je osmislio i predvodio Jovan Mitrović iz Malog Orašja prikupljeno blizu četiri i po miliona dinara za ranjene u majskoj tragediji u ovom selu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„U nedostatku permanentne adekvatne podrške i pomoći države porodicama ranjenih i ubijenih u Malom Orašju i Duboni, Jovan Mitrović je pokrenuo humanitarnu akciju kojom je želeo da ispuni želju Petra Pece Mitrovića, njegovog rođenog brata koji je ubijen u Malom Orašju, koji je planirao odlazak peške u manastir Tumane u kojem bi se pričestio. U masakru je Jovan izgubio i brata od strica Marka i brojne prijatelje. Tom prilikom je teško ranjena Andrijana, Jovanova sestra od strica.

Foto: N1/Jovan Mitrović

Svestan teškog položaja u kojem se nalaze porodice ranjenih i visokih troškova lečenja, rehabilitacije i oporavka, Jovan je objavio i žiro račun nedelju dana pre nego što je krenuo na hodočašće trčanjem do manastira.

Humanitarna akcija je završena i do sada je skupljeno oko četiri i po miliona dinara koji će biti podeljeni porodicama ranjenih. Procenjuje se da je bilo preko hiljadu donatora – naknadno će biti objavljen precizan podatak.

Akciju solidarnosti svojevremeno su pokrenuli drugari i rođaci iz FK Ravni gaj, potom je bilo nekoliko manjih akcija tako da je ovo za sada najveća humanitarna aktivnost koja je potekla iz sela pogođenih tragedijom.

Pročitajte još:

Prikupljenim sredstvima, problemi će biti privremeno rešeni. Trajno rešenje trebala bi da omogući država koja bi morala da izdvoji sredstva koja će porodice ubijenih i ranjenih trajno primate. Tako ne bi morali da brinu o tome da li će imati dovoljno mogućnosti za oporavak i/ili za elementarnu egzistencijalnu sigurnost.

Bratska (i sestrinska) ljubav čine čuda, ali to nikako ne sme da bude prihvaćeno kao zamena za obaveze države koja treba da brine o svojim najugroženijim građanima i onima koji su preživeli najveće gubitke ili su toliko povređeni da se može reći da se i dalje bore za svoje živote. I da će doživotno imati teške posledice užasnog zločina i tragedije koja ih je zadesila“.

VIDEO: Porodice ranjenih u Duboni i Malom Orašju sistem zaboravio: Humanitarno hodočašće brata ubijenog mladića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar