Policajci u zajednici policija
Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Osnovni sud u Nišu, prvostepenom presudom, osudio je policajce Miomira Petrovića i Miljana Tatića na po šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što su pre pet i po godina prilikom privođenja zlostavljali i mučili Nišlije Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića, koji su u to vreme bili maloletni.

Mladići su privedeni u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine zbog toga što su na mostu kod Tvrđave u centru Niša skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Obojica su, nakon što su se policajci pojavili, krenuli da beže, ali su se vratili i nisu pružali otpor prilikom hapšenja.

U presudi je navedno da je policajac Miomir Petrović kriv jer je na Keju Kola srpskih sestara prilikom privođenja Luke Nićiforovića zlostavljao maloletnika i prema njemu postupao na način koji „vređa ljudsko dostojanstvo“.

Rečeno je da je Petrović mladića udarao nogama u ledja, vrat i noge, pesnicama u rebra i stomak, a do „marice“ odveo sa savijenom rukom i hvatanjem za glavu povijajući je nadole.

Policajac Miljan Tatić osuđen je takođe za zlostavljanje i postupanje koje „vređa ljudsko dostojanstvo“ jer je Aleksandru Tasiću zadao više udaraca nogom u glavu, rebra i nogu, gazio ga po leđima i takođe ga sa zavrnutom rukom odveo do policijskog vozila.

Policijaci su, kako je rečeno, u „marici“ zastrašivali mladiće da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“.

Petrović i Tatić su na suđenju kategorički negirali da su bili nasilni i tvrdili su da su postupali po pravilima policijske službe, što je reklo i četvoro njihovih kolega.

Tasić i Nićiforović su, pred sudom, skidanje zastava obrazložili „mladalačkom nepromišljenoću“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare