Bendžamin Hanam, Benjamin Hannam
Foto: Metropolitan Police/Handout via REUTERS

Britanski sud je osudio jednog londonskog policajca za pripadnost neonacističkoj organizaciji koja je zabranjena po zakonu o terorizmu u decembru 2016. To je prvi put u Britaniji da je jedan policajac osuđen zbog članstva u zabranjenoj desničarskoj grupi.

Posle 32 sata razmatranja, porota je zaključila da je 22-godišnji Bendžamin Hanam kriv zbog članstva u ekstremističkoj grupi Nacionalna akcija.

 

Hanam je osuđen i zbog laganja u prijavi za stupanje u londonsku policiju kao i posedovanja dokumenata povezanih s terorizmom, u kojima se detaljno opisuje borba nožem i proizvodnja eksplozivnih naprava.

Sud je ukinuo zabranu izveštavanja o slučaju nakon što je Hanam priznao da je posedovao nedoličnu sliku deteta, što je bio predmet drugog sudskog postupka.

Nacionalna akcija je prva krajnje desničarska grupa koja je zabranjena po britanskom zakonu o terorizmu u decembru 2016. U Velikoj Britaniji je krivično delo biti član te organizacije, koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova opisalo kao „rasističku, antisemitsku i homofobnu “.

Sudija će izreći presudu Bendžaminu Hanamu kasnije ovog meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar