Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Privredni sud u Kragujevcu naložio je policiji da privede na glavni pretres bivšeg v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Marka Vukovića jer se tri puta nije odazvao pozivima za suđenje po optužnom predlogu za privredni prestup koji je podnelo OJT u Nišu posle nesreće u rudniku "Soko" kod Sokobanje. U ovoj tragediji se 1. aprila 2022. godine od metana ugušilo osam rudara, a povređeno je njih 20.

Istim optužnim predlogom je obuhvaćen i tadašnji direktor Saša Spasić koji, za razliku od Vukovića, redovno dolazi na suđenja. Sud je zato razdvojio postupke protiv Vukovića i Spasića a postupak protiv Vukovića će biti nastavljen – kada ga policija privede.

Optužni predlog za privredni prestup protiv JP PEU „Resavica“ i okrivljenih Marka Vukovića i Saše Spasića podiglo je prošle godine OJT u Nišu, ali se Privredni sud u Nišu se rešenjem od 31. marta 2023. godine oglasio mesno nenadležnim te je predmet upućen Privrednom sudu u Kragujevcu koji ga je primio 19. aprila 2023. godine.

Sprečen za rad pa ne dolazi ni u sud

„Glavni pretres je zakazan za 31. avgust, 18. oktobar i 5. decembar 2023. godine. Na navedene pretrese odazvao se Saša Spasić dok okrivljeni Marko Vuković nije, a svoje odsustvo je pravdao dostavljanjem izveštaja o privremenoj sprečenosti za rad. Kako je ovaj sud 5. decembra izdao naredbu za dovođenje Marka Vukovića po kojoj Policijska stanica Ćuprija nije postupila, na glavnom pretresu održanom 27.decembra doneto je – u skladu sa članom 31 ZKP a u vezi sa članom 56 ZOPP – iz razloga celishodnosti, rešenje o razdvajanju privrednog kaznenog postupka protiv Marka Vukovića“, navodi za „Blic“ portparol Privrednog suda u Kragujevcu sudija Saša Milosavljević.

Kada će biti donete presude?

On dodaje da će se postupak protiv Vukovića posebno dovršiti kada ga policijski službenici Policijske stanice Paraćin budu priveli po naredbama koje izdaje taj sud.

„Okrivljeni Saša Spasić je saslušan, kao i jedan svedok. Upućeni su pozivi za saslušanje dva svedoka na glavnom pretresu zakazanom 22. februar 2024. godine. Očekuje se da će nakon izvođenja ovih dokaza odluka biti doneta bez odlaganja“, ističe sudija Milosavljević.

Rudnik radio bez dozvole

Kako je „Blic“ pisao, Vukotić se na čelu Resavice nalazio do 29.juna 2021. godine a Spasić je rukovodilac od tog datuma. Optužni predlog OJT u Nišu podignut je nakon nesreće a zbog privrednog prestupa iz Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

„Oni su osumnjičeni za privredni prestup jer su rudarski radovi u rudniku ‘Soko’ izvođeni posle 31. marta 2019. godine, nakon isteka dozvole Ministarstva rudarstva i energetike za izvođenje tih radova“, rekao je ranije portparol OJT u Nišu Vladimir Stanojević.

Kazna do tri miliona dinara

Za ovaj privredni prestup po zakonu se mogu izreći novčane kazne. Ukoliko se u sudskom postupku pravosnažno dokaže krivica, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ može biti kažnjena novčanom kaznom u rasponu od 1,5 miliona do tri miliona dinara dok maksimalna kazna za Spasića i Vukovića iznosi po 200.000 dinara.

Za sada bez krivičnog postupka

OJT u Aleksincu je do sada tri puta odbijalo da pokrene krivični postupak zbog nesreće u kojoj su nastradali rudari. Posle prvog sprovedenog predistražnog postupka, OJT u Aleksincu je 27.jula 2022.godine, saopštilo da „nema osnova za bilo čije krivično gonjenje“. Usledio je revolt porodica nastradalih, pa je MRE 18. avgusta te godine predalo krivičnu prijavu VJT u Nišu protiv 14 lica „zbog krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine“.

Tužilaštvo u Aleksincu je nakon predistražnog postupka odbacilo i tu krivičnu prijavu MRE uz obrazloženje da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“. Onda je punomoćnik porodica nastradalih rudara advokat Bratislav Stojanović uložio prigovor koji je VJT u Nišu usvojilo i naložilo OJT Aleksinac da sasluša dodatne svedoke i ponovo odluči o krivičnoj prijavi. Nakon toga je OJT Aleksinac, u januaru ove godine, ponovo odbacilo krivičnu prijavu MRE.

Zbog gušenja metanom u nesreći u rudniku Soko 1.aprila 2022. godine stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

***

BONUS VIDEO – Može li „viša sila“ biti odgovorna za smrt rudara?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar