Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Željka Nikolaidis, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zatražila je danas od višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića da je razreši dužnosti. Sukob između Nikolaidis i Stefanovića kulminirao je prošle nedelje na kolegijumu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, kada je došlo do prepirke oko organizacije Nove godine, nakon čega ju je viši javni tužilac izvređao.

Nikolaidis je u svom zahtevu zatražila da Nenad Stefanović na njeno mesto postavi drugog rukovodioca.

Pročitajte još:

„Glavnom javnom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenadu Stefanoviću, da me razreši dužnosti rukovodioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu i da postavite drugog rukovodioca zbog profesionalnog i ličnog neslaganja sa Vama u pogledu rukovođenja Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu“, navodi se u zahtevu Željke Nikolaidis.

Grubo postupanje i pritisci

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, razlog ovog zahteva je više puta ponovljeno grubo postupanje Stefanovića prema Nikolaidis. Dešavalo se na kolegijumima i pred kolegama, neretko propraćeno uvredama.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kap koja je prelila čašu dogodila se prošle nedelje, na kolegijumu odeljenja za korupciju.

“Nikolaidis je htela da organizuju proslavu Nove godine sva četiri koruptivna odeljenja tužilaštva i policije, što je Stefanoviću zasmetalo. On je tada izvređao Nikolaidis, rekao je da postoji samo jedna zvanična proslava koju on organizuje, i da to što je ona navikla na takve proslave u Pančevu može da zaboravi”, kaže izvor Nova.rs.

Pročitajte još:

Takođe, Nikolaidis i Stefanović nisu mogli da se usaglase oko postupanja u pojedinim predmetima.

Foto: Nova S

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, Stefanović je i tokom jučerašnjeg dana vršio pritisak na Nikolaidis da povuče svoj zahtev u kojem traži da je razreši dužnosti rukovodioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu.

Bliska saradnica višeg tužioca

Inače, Nikolaidis je proteklih godina u medijima nazivana najbližom Stefanovićevom saradnicom.

Nikolaidis je potpisala optužnicu protiv inspektora Milana Isakovića i ostalih optuženih zbog zlostavljanja i mučenja. Isakov je jedan od inspektori koji su otkrili „Jovanjicu“ i koji su novembra 2019. godine ušli na imanje čiji je vlasnik Predrag Koluvija. Nakon otkrivanja „Jovanjice“, on je sa kolegama trpeo izvesne pritiske, u nameri da se afera zataška.

Milan Isakov Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Optužnica je pod čudnim okolnostima podignuta i to dok je postupajuća tužiteljka Jelena Stevančević bila na odmoru. Predmet joj je oduzet, a potom je podignuta optužnica.

Nikolaids javnost pamti po tome što je ispitivala inspektora Slobodana Milenkovića Sentu, u tužilaštvu. Tokom prvog informativnog razgovora tužiteljka Željka Nikolaidis je Milenkovića dočekala uz kafu na stolu, koju je pila iz šoljice sa amblemom BIA. Ne treba zaboraviti da su upravo pripadnici BIA i bezbednosnih službi optuženi u „Jovanjici 2“, a da je Milenković inspektor koji je otkrio pomenuto imanje marihuane.

Tužiteljke se usprotivile

Podsetimo, proteklih meseci više tužiteljki se javno usprotivilo Nenadu Stefanoviću i njegovom postupanju. Među njima su i Bojana Savović i Jasmina Paunović.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Dok je jedna tužiteljka sklonjena iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal nakon što je izdala nalog da se uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u EPS, druga je jer se otvoreno suprotstavila višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću.

VIDEO: Tužiteljka Bojana Savović o odgovorima Nenada Stefanovića