Foto: Printscreen/Facebook; BIA logo; Shutterstock

Skoro sedam miliona evra zarađenog od prodaje droge, supružnici Daniel i Dušica Jovanović, inače zaposelni u policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji, uspeli su da, zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne grupe, prošvercuju za račun kavačkog klana. Milioni su mahom stizali u kamionima iz Holandije i Belgije, a u optužnici u koju smo imali uvid, do detalja je opisano kako je prljavi novac, zahvaljujući ovom sistemu, stizao do šefova u Crnoj Gori.

Prodaja droge

Prvi korak u ovom prilično kompleksnom ali do detalja razrađenom planu jeste prodaja droge, kupljene od ekvadoskih proizvođača koja se brodovima, tačnije kontejnerima na teretnjacima, iz Južne Amerike šalje u luke u Belgiji i Holandiji, gde se potom raspoređuje u manje količine i skriva u ranije iznajmljenim štek-stanovima i skladištima.

Ta droga, kako je navedeno u optužnici podignutoj protiv supružnika Jovanović, crnogorskog policajca Ljuba Milovića i još šest osoba, pripadala je upravo prvom čoveku ove grupe, Miloviću, koji se do danas nalazi u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Takođe, poternica je istovremeno raspisana i za vođom kavačkog klana, Radojem Zvicerom.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Nakon što bi drogu rasprodali, tako ilegalno zarađeni novac bi kamionima firme iz Aranđelovca „Blumen Market“, koja se i inače bavi transportom robe iz Holandije, dovezli najpre do Srbije, tačnije Beograda. To bi učinili tako što bi svoje kamione dovezli na jednu adresu u Holandiji i ostavili ga NN licima koji bi novac sakrili u skrovita mesta vozila.

Primopredaja uz šifrovanu poruku

Potom se kamioni sa natovareni sa većim iznosom novca, dovoze do parkinga firme za transport robe na Zrenjaninskom putu u Beogradu, gde ga preuzimaju pripadnici ove kriminalne grupe. To čine tako što mu jedan drugom najpre saopšte unapred dogovrenu šifru – „Salvatore“, nakon čega novac dalje transportuje do jednog stana u Beogradu.

Prebrojavanje i ukrupnjavanje

Tada na scenu stupa okrivljeni policajac Jovanović, koji preuzima veći iznos novca i odnosi ga u svoj stan na Čukarici. Fotografiše ga, slike putem aplikacije „Skaj“ šalje prvom čoveku ove grupe, Ljubu Miloviću, a zatim novac broji zajedno sa suprugom Dušicom Jovanović i potom uzimaju deo koji im sleduje za odrađivanje ilegalnog posla. Pare u beogradskim menjačnicama ukrupnjavaju radi lakšeg transporta, a takođe ih pakuju u vakumirane kese.

Foto: Printscreen Facebook

Na isti način delove novca prosleđuje drugim NN licima, pretpostavlja se da je reč o njihovim zaradama za ilegalno odrađene poslove. O svemu se paralelno obaveštavaju kriminalci višeg ranga u grupi, kako bi se znao tok svakog evra.

Poveli i decu da izgleda uverljivije

Nakon što je deo novca razdelio osobama čija se imena ne navode u optužnici, preostali iznos pakuje u svoj privatni automobil i kreće put Crne Gore. Kako bi izgledalo uverljivije i kako na sebe ne bi privukao sumnju policajaca, supružnici Jovanović su jednom prilikom poveli i svoju decu, a dok deo novca stavljaju u skrovito mesto u autu, dok drugi deo raspoređuju u svoje lične stvari.

Prošvercovali najmanje šest miliona evra

Na optužnici su se našli crnogorski policajac Ljubo Milović, označen kao vođa za kog se sumnja da je radio za račun kavačkog klana u Crnoj Gori, službenica BIA Dušica Jovanović i njen suprug Daniel, inače službenik u MUP, zatim Strahinja Kutlešić, Milivoj Kišić, Miodrag Pamučina, Milan Krstović, Živojin Filipović i Aleksandar Milojević. Terete se da su na ovaj način prošvercovali najmanje 6.865.000,00 evra zarađenih od prodaje droge, te da su supružnici, pored transporta novca, odavali poverljive informacije iz sistema MUP i BIA.

Bonus video: Najsmrtonosniji egzekutor kavačkog klana: Ko su uhapšene ubice vođe škaljaraca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar