Foto:Krik.rs; Shutterstock, Promo

Optužnica protiv crnogorskog policajca Ljuba Milovića, supružnika Dušice i Daniela Jovanovića, inače pripadnika BIA i MUP, kao i drugih optuženih, koje Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) tereti da su deo kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Ekvadora u zemlje Evrope, krije mnoge informacije iz poverljive baze Bezbednosno-informativne agencije. U jednoj od njih se pominje i trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Optužnica protiv crnogorskog policajca Ljuba Milovića, supružnika Dušice i Daniela Jovanovića, inače pripadnika BIA i MUP, kao i drugih optuženih, koje Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) tereti da su deo kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Ekvadora u zemlje Evrope, krije mnoge informacije iz poverljive baze Bezbednosno-informativne agencije. U jednoj od njih se pominje i trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dok se Milović tereti da je organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila drogu, ostali optuženi se terete da su prenosili novac stečen putem kriminalnim aktivnostima. Supružnici Jovanović su imali još jedan bitan zadatak, pa je tako Dušica, tada zaposlena na mestu samostalnog analitičara u Petoj upravi BIA, u bazi pretraživala imena za šefa grupe. Među onima za koje su se optuženi interesovali bio je i izvesni Zdravko Kosanović.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Jovanovićeva je Kosanovića pretraživala maja 2020. godine, a potom strogo poverljive informacije iz BIA prosledila svom suprugu, tada zaposlenom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je istog dana te informacije prosledio dalje Miloviću.

„Brate ima ovog Kosanovića u BIA. Šta ti treba za njega? Sad ću da pitam. Uglavnom se sve vezuje za kriminal vezan za naoružanje i vojnu opremu, zajedno sa Dakom Davidovićem, ništa droga. Veze su im Mišković i Tešić, i neki Miša Stutgart, ali sve vezano za oružje. Sa Petrom CRP impex je u kontaktu. Kosanović ima firme u Niksiću i Pančevu“, navodi se u poruci.

Slobodan Tešić Foto:Krik.rs

Jovanović dalje navodi: „Možda je sa nekim na vezi čim sve ovo radi, ali zvaničan saradnik nije. Mora da su sa nekim čim je Tešić tu. Tešić Slobodan, Vučićev čovek, glavni za izvoz oružja. Milijarder čovek. U Americi je na crnoj listi što se tiče prometa oružja“.

Od konduktera do trgovca oružjem

Inače, o Slobodanu Tešiću srpski istraživački mediji su u više navrata pisali. Tešić je najveći trgovac oružjem u Srbiji, a dovođen je u vezu sa sumnjivim isporukama oružja, zbog čega se u više navrata zaticao u fokusu međunarodne javnosti, a čak je bio i neko vreme na poternici Interpola.

Pročitajte još:

Karijeru je započeo kao kondukter u saobraćaju, a u posao sa oružjem ulazi nakon što ga je stric Đorđe Tešić uveo u ovu granu industrije. Počeo je da radi u firmi „Mikro“, koja se bavila remontom tenkova i koja je bila u vlasništvu njegovog strica, gde je počeo da se usavršavala u ovoj oblasti.

Ipak, 2000-tih godina kreće Tešićev uzlazni put.

Foto: Shutterstock

Srpska javnost prvi put je za njega čula 2003. godine u vreme afere „Orao“, kada je pešadijsko naoružanje „Zastave“ umesto u Nigeriju izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom. Njegova firma „Temeks“ tada je od strane Ujedinjenih nacija stavljena na crnu listu, a o spornog švercu oružja čak je snimljen i dokumentarac koji je radio Bi-Bi-Si.

Pročitajte još:

Narednih godina je preko svoje nove firme „Melvale“ pokušao da režimu libijskog državnika Moamera el Gadafija isporuči „Zastavino“ naoružanje i „Slobodine“ rakete u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara. Država je, pod pritiskom spolja, sprečila taj aranžman.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2013. za Tešića se ponovo čulo. Tada je Srbiju posetila delegacija Ministarstva odbrane Libije, koja se sastala sa delegacijom srpskog Ministarstva odbrane, a sastanku je prisustvovao i Tešić, koji je u to vreme još uvek bio na crnoj listi UN.

Foto: N1

Februara 2017. godine, Tešić osniva novu firmu, upravo „Vekturu trans“, koja se nalazi među povlašćenim kupcima „Krušikovih“ mina i granata. Nedeljnik NIN nedavno je došao u posed dokumenata koja pokazuju da je firma „Vektura trans“ izvozila velike količine oružja iz fabrike „Krušik“ iz Valjeva, „Prva petoletka“ iz Trstenika i „Zastava oružje“ iz Kragujevca u Jermeniju, koja je u sukobu sa Azerbjdžanom.

Na crnoj listi, ali oružje izvozi

Ipak, i pored činjenice da se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD), njegove firme i dalje izvoze oružje.

Kako je NIN pre nekoliko meseci otkrio, firme povezane sa Tešićem upravo su u SAD nastavile da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine. Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, povezano s Tešićem, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

VIDEO: Najsmrtonosniji egzekutor kavačkog klana: Ko su uhapšene ubice vođe škaljaraca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare