Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) protiv crnogorskog policajca Ljuba Milovića, Daniela Jovanovića, koji je radio u Upravi kriminalističke policije, njegove supruge Dušice Jovanović, koja je bila zaposlena u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), kao i drugih optuženih, mogla bi da baci potpuno novo svetlo na slučaj ubistva lidera Srba sa Severa Kosova Olivera Ivanovića i konačno rasvetli ko je neposredni izvršilac likvidacije. Njegovo ime spominje se u presretnutim razgovorima Skaj aplikacije.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ranije optužnicu protiv Milovića, supružnika Jovanović, kao i drugih optuženih zbog sumnje da su deo kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Ekvadora u Evropu.

Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Organizator kriminalne grupe bio je Milović, a u optužnici je do detalja opisano kako je putem prekoekanskih brodova prenošena droga do evropskih gradova.

Optuženi supružnici iz BIA i MUP bili su bliski Miloviću, a njihova uloga bila je neki vid logistične podrške, ali i čuvanje novca stečenog krijumčarenjem droge. Supružnici su bili zaduženi da čuvaju novac Miloviću, da isti pakuju u vakum kese, a potom ga transportuju za Crnu Goru.

Pročitajte još:

Ipak, možda bitnija stvar koju su radili jeste odavanja informacija iz poverljivih baza BIA.

„Jovanovićeva je u bazama podataka BIA prikupljala strogo poverljive podatke o istragama i raspoloživim operativnim saznanjima o pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe i aktivnostima drugih kriminalnih grupa. Potom je te informacije dostavljala suprugu Danielu Jovanoviću, a on dalje Ljubu Miloviću. Da je označene zadatke okrivljena Dušica Jovanović izvršavala proizilazi iz prikupljenih dokaza i to iz sadržine komunikacija koju je njen suprug putem Skaj telefona vodio sa Milovićem“, saznaje Nova.rs.

Prema saznanjima Nova.rs, ključni dokazi i protiv organizovane kriminalne grupe pribavljeni su putem Skaj aplikacije, na kojoj je prvookrivljeni Milović bio upisan kao „Oficir“.

Posebno značajno u spisima predmeta protiv ove grupe jeste da se u njima pominje poruka koja se odnosi na ubistvo političkog lidera Srba sa Severa Kosova Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Ovo je posebno važno uzimajući u vidu da do danas nije utvrđeno ko su nalogodavci, a ko direktni izvršioci likvidacije.

U porukama u čiji sadržaj je Nova.rs imala uvid, još iz 2020. godine, pominje se ubistvo Ivanovića. Tako je optuženi policajac Jovanović 23. januara 2020. godine Miloviću slao podatke koje mu je dostavila supruga.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

„Brate, BIA ozbiljno počela da radi škaljarce. Prioritet su postali. Neku braću Matković iz Novog Sada koje snabdeva robom neki Jaka Zaletel iz Slovenije. Skoro svi škaljarci pobegli u Sloveniju“, napisao je Jovanović Miloviću.

Potom je dodao sledeće: „Za kavački klan jedino idu informacije da je neko od pripadnika klana umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. I ide priča kako je Dedović (ubijeni škaljarac Igor Dedović) hteo da preuzme sam da vodi klan i pravio ekipu oko sebe unutar klana“.

„Ovo ti je čime BIA trenutno raspolože“, navodi se u porukama.

Iz presretnutih Skaj poruka jasno se može zaključiti da BIA ima određene informacije o ubistvu Ivanovića januara 2018. godine, a ovo nije prvi put da se Bezbednosno-informativna agencija pominje u kontekstvu ubistva političara.

Pročitajte još:

Interesantno je da je i sam Ivanović, pre ubistva, prijavio BIA svoja saznanja o tome ko mu preti, pa ipak, zločin nije sprečen, niti mu je, po svemu sudeći, dodeljena pratnja.

Iako je pred prištinskim sudom u toku postupak za ubistvo Olivera Ivanovića, o samom zločinu i nalogodavcima su informacije i dalje šture.

Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.

Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Sa druge strane, kontroverzni biznismeni sa Kosova, Zvonko Veselinović i Milan Radojičić, teretili su se da su bili čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića. Protiv njih optužnica, međutim, nije podignuta jer nisu dostupni organima gonjenja, odnosno nikada nisu saslušani.

Pozivanje na linč

Samo nekoliko meseci pre ubistva Olivera Ivanovića 2018. godine, najpre na TV Most, a onda i Pink emitovan je plaćani, propagandni spot u kojem se Ivanović opisuje kao „čovek koji ne plače za ubijenim ljudima, već za svojim automobilom“.

Spot je predstavljao vrhunac medijskog linča koji pušten jer je Ivanović odlučio da se kandiduje za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, a upravo taj spot tada je označen kao crtanje mete na čelo Ivanovića.

Ispituje se informacija

Kako je Insajder pisao pre nekoliko dana, Tužilaštvo za organizovani kriminal proverava informaciju koja se odnosi na ubistvo Olivera Ivanovića i povezanost sa kavačkim klanom. Zasad nije poznato dokle se stiglo, kao i da li je u međuvremenu neko saslušan.

VIDEO: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Ko opstruiše istragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare