Slučaj tri Leskovčanke koje su se našle pod lupom tužilaštva zbog sumnje da su varajući ljude da će im skinuti "crnu magiju" repovima od guštera i zmijskim jajima, nudile usluge vračara, nažalost samo je jedan u nizu u Srbiji. Lakoverni građani, uglavnom unesrećeni ili stariji ljudi, neretko postaju žrtve ovakvih prevaranata, a širok je spektar alata kojima se služe kako bi "izvukli" novac.

Tri Leskovčanke, stare 21, 23 i 24 godine, iz naselja Sahat mala, našle su se sa one strane rešetaka kada je otkriveno da su zaradile 3,5 miliona dinara tvrdeći svojim klijentima da im mogu skinuti „crnu magiju“ kojom su zaračrani. Organizator ovog prevarantskog tria bila je M.A. (24) koja je pored špila karata kod sebe kao „sredstva za rad“ imala repove od guštera i zmijska jaja. Priznale su da su žrtve tipovale prilikom obilaska njihovih stanova u druge svrhe.

Foto: oroch / Shutterstock, Shutterstock

„Informasile smo se ko i sa kim živi u bogatim pomoravskim kućama. Do informacija smo dolazile tokom prodaje noževa i drugih sitnica za pokućanstvo… Naše „stranke“ sam ubeđivala tako što sam sa isčupanim repom od živog guštera isterivala zle sile sa deviza i nakita na stolu, a ritual sam završavala tako što sam o čelo razbijala zmijsko jaje koje bi takođe kanulo na novce“, ispričala je tokom istrage M. A.

Prevarant sa nadimkom“Vidovita Marijela“

Pre nešto više od mesec dana, javnost u Srbiji ostala je u šoku kada je smederevska policija privela vidovitu Marijelu. Ispostaviće se da Marijela ne samo da se tako ne zove, već se iza tog imena krije muškarac D. N. (26). Kako je tada otkriveno, žrtva ovog prevaranta je žena koju je D. N. ubedio da je na njenog sina bačena crna magija, koju mora skinuti. Potom je od nje uzimao dragocenosti pod izgovorom da su one neophodne za uklanjanje „crne magije“, čime je sebi pribavio 120.000 dinara.

Foto: Shutterstock; Printscreen/Facebook

Vrebaju sa društvenih mreža

Da i lažne vračare i prevaranti idu u korak sa vremenom i odaljavaju se od tradicionalnih načina lova na žrtve pokazuje činjenica da su društvene mreže preplavili profili raznoraznih vidovnjaka, čarobnjaka, vračara, gatara, proroka i slično. Upravo putem socijalnih platformi su se povezale „vidovita Marijela“ i njena žrtva i ona je samo jedna u nizu. Uglavnom bi se unesrećeni ljudi javili ovakvim profilima, detaljno izložili svoj problem, a onda su usledila uputstva. Identično je bilo sa „Marijelom“.

„Ima dvojicu sinova, jedan je zadovoljan, a drugi konstantno depresivan i nesrećan zbog ljubavnih problema. Uplašena za njegovo zdravlje, žena je tražila svakojake načine da mu pomogne, pa je tako, u novembru pre skoro tri godine, naletela na oglas preko društvenih mreža. Tamo je navedeno da: Ukoliko ste nesrećni i ne možete da pronađete ljubav, pozovite me i ispričajte mi problem, i recite mi šta želite i očekujete od ljubavi, a ja ću Vam pomoću mojih moćnih ljubavnih rituala ispuniti najveće želje. Nemoćna majka je prihvatila i da proba na taj način da pomogne sinu“, navodi sagovornik „Nove“.

Novac, testo i krpa

Takvih primera nažalost je mnogo. Brojni građani u Srbiji, nemoćni da probleme reše na razumne načine ili jednostavno za njih nemaju rešenje, obraćaju se ovakvim sumnjivim osobama. Međutim, nekada oni sami prilazi žrtvama i prvi iniciraju kontakt, susret ili slanje dragocenosti.

Facebook, Fejsbuk, TikTok, Tik Tok, društvene mreže, društvena mreža, ikonica, IT
Foto: Shutterstock/rafapress

Tako je pre nekoliko godina prevarantkinja nepozvana ušla u kuću M. S. i zatražila da joj preda novac i dragocenosti. Kako je objasnila, potrebno je da ih zajedno sa krpom i testom, stavi ispod jastuka i tako spreči da pomru svi članovi domaćinstva. Nesrećna žena koja se očigledno prestravila ovim tvrdnjama dala joj je novac, krpu i testo, a potom je vračara rekla da mora otići u crkvu da ga osvešta. Otišla je i nestala bez traga.

Osim novca i vrednih predmeta, praksa je pokazala da ovakvi kriminalci često posežu za priliično bizarnim metodama: obmotavanje krila slepog miša crvenim koncem, bacanje jaja i igle u reku, tu je odbačena koža zmije koja se čuva u novčaniku i slično.

Srpkinja ojadila Austrijance i Nemce

Da ovakvi prevaranti ne znaju za granice pokazuje i slučaj državljanke Srbije koja je privedena u Austriji 2020. godine, zbog sumnje da je u toj zemlji, ali i u Nemačkoj, oštetila nekoliko građana i uzela im velike količine novca i nakita pretvarajući se da je vračara koja skida „crnu magiju“. Potraga za lažnom vračarom počela je u Nemačkoj, gde je policija još krajem maja dobila više prijava građana da ih je sredovečna žena nasamarila i uzela im hiljade evra i veće količine zlata i srebra, obećavajući im da će ih „osloboditi zle sudbine“

Osumnjičena se teretila da je samo od jedne žrtve oduzela 30.000 evra!

Bonus video: Hapšenje aktivista na Savskom nasipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar