Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Milan Radoičić, kontroverzni biznismen koji je dovođen u vezu sa različitim krivičnim delima, od trgovine drogom do povezivanja sa ubistvom političara Olivera Ivanovića, prema sopstvenim tvrdnjama, organizator je oružanog sukoba u Banjskoj na Kosovu, u kojem su poginule četiri osobe. Radoičić je u subotu saslušan u policiji, a istragu slučaja preuzelo je Više javno tužilaštvo, te se postavlja pitanje koliko će ono biti spremno da rasvetli sve okolnosti ovog slučaja s obzirom da se na čelu istog nalazi tužilac Nenad Stefanović, koga stručna javnost smatra bliskim aktuelnoj vlasti.

Radoičić je u petak, preko svog advokata Gorana Petronijevića, preuzeo odgovornost za oružani sukob u selu Banjska, a narednog dana je saslušan u policiji u svojstvu građanina. Nakon njegovog saslušanja, saopšteno je i da slučaj sukoba u Banjskoj preuzima beogradsko Više javno tužilaštvo kojim rukovodi viši tužilac Nenad Stefanović.

Ovo možda i ne bi bilo toliko čudno da se za lik i delo Stefanovića u proteklom periodu nisu vezivale brojne afere, a pogotovo one čiji su kraci vodili ka vrhu države. Tako je bilo i sa progonom inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“, zatim procesuiranjem policajke koja je otkrila detalje o nesreći koju je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izazvao na Dedinju, ali i mnogim drugima.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Upravo iz ovih razloga, stručna javnost opravdano sumnja u to da je Više javno tužilaštvo spremno da rasvetli sve okolnosti događaja u Banjskoj. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Radoičić, organizator sukoba, proteklih godina praktično zaštićen pred zakonom.

Kazna u vidu pobede na tenderu

Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs ističe da je malo verovatno da ćemo doživeti tako nešto.

Pročitajte još:

„Mislim da se na čelu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nalazi Aleksandar Vučić. Dakle, Više javno tužilaštvo će sigurno pokrenuti neki postupak, a kako će on teći, ja mogu samo da pretpostavim. Te pretpostavke izvlačim iz istorije odnosa prema Radoičiću. Prvo, tužilaštvo je odustalo od gonjenja u dva njegova predmeta, koliko je meni poznato, a gde mu se stavljaju na teret narkotici. Drugo, protiv Radoičića se vodi fantomski postupak vezano za okolnosti pod kojima je ubijen Oliver Ivanović. Treće, iz svih izjava gospodina Vučića i Radoičićevog visokog mesta na Srpskoj listi na Kosovu, vi vidite da se radi o omiljenom članu dvojca Radoičić-Veselinović“, kaže Prelević.

Božo Prelević gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Ističe da će posledica biti, ali nije siguran koliko bi se one mogle nazvati kaznom.

„Nezvanično sam čuo da je i sam predsednik Vučić uložio mnogo truda da se iz tog koridora izvuku Radoičić i grupa ljudi koje je on poveo u, pod znacima navoda bezazlenu avanturu, sa više žrtava nego što je javnost obaveštena. Kada takvoj osobi date oružje, onda je logično da se nalazite u jednoj posebnoj sprezi gde vas svaka izjava Radoičića može koštati. Zato ja mislim da će Radoičić dobiti neku oštru kaznu u vidu pobede na nekom tenderu“, navodi Prelević.

Pročitajte još:

Sa druge strane, ugledna pravnica i profesorka prava u penziji, Vesna Vodinelić Rakić, ističe da bi svako tužilaštvo, u ovakvoj situaciji, trebalo da uloži sve svoje napore da rasvetli okolnosti koje su dovele do ovakvoj slučaja.

„Uprkos Nenadu Stefanoviću, svaki javni tužilac bi morao da uloži sav svoj trud i svoje najbolje tužioce da rasvetli ovo koliko god je to moguće, ali ja ne verujem da će do toga doći. Kao što bi bilo ravno čudu bilo da se predmet poput ovog dodeli tužiteljki poput Bojane Savović“, navodi naša sagovornica.

A ko je Stefanović?

U iščekivanju toga šta će tužilaštvo ustanoviti, valja podsetiti ko je Nenad Stefanović, čije se ime proteklih meseci dovodilo u vezu sa brojnim slučajevima u koje je umešana vlast.
Ne treba zanemariti progon inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“, koji i dan danas traje. Identična situacija zadesila je i tužiteljke VJT za korupciju, Bojanu Savović i Jasminu Paunović, koje su smenjene jer su rekle „Ne“ šefu, odnosno Stefanoviću.

Bojana Savović Foto: Ivan Dinić/Nova

Tužiteljke Savović i Paunović našle su se u žiži javnosti nakon što je otkriveno da su pratkično sklonjene sa predmeta u kom se istraživala korupcija u „Elektrodistribuciji Srbije“. Odmah nakon toga, Više javno tužilaštvo je saopštilo da su obe otišle na drugu funkciju po sopstvenom zahtevu, što su tužiteljke demantovale.

Neretko se u stručnoj javnost može čuti i da je Stefanović VJT “opremio” bliskim ljudima, koji postupaju kako on naredi, dok su iskusni tužioci u zapećku.

Biznismen na crnoj listi

Ime Milana Radoičića dobro je poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen. Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjiči se da je počinio krivično delo zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.

Milan Radoičić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još od 2011. godine kada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Sa bliskim saradnikom Veselinovićem je vlasnik nekolko firmi u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim projektima.

Veselinović i Radojčić nalaze se na listi sankcija SAD i Velike Britanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare