Kontroverzni biznismen i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić našao se u centru nemira na Kosovu i Metohiji. Prema rečima kosovskog ministra policije Dželjaja Svećlje, upravo je on bio učesnik oružanih sukoba i vođa napada na kosovsku policiju u nedelju u selu Banjska. Reč je o kosovskom biznismenu koji se dovodi u vezu sa brojnim malverzacijama i to preko više firmi čiji je vlasnik.

„Ovaj na slikama ispod je Milan Radojčić, potpredsednik Srpske liste, takođe sa crne liste SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista“, napisao je Svećlja na svom Fesjbuk nalogu.

Ko je Milan Radoičić?

Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. godine povučen bez zvaničnog objašnjenja.

Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, a sumnjiči se da je počinio krivično delo zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka. U slučaju „Brezovica“, podsećanja radi, pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gde gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Uspeo je da izbegne hapšenje po pomenutoj poternici tako što je pobegao sa administrativnog prelaza Brnjak na severu Kosova i Metohije, o čemu je portal Nova.rs izveštavao.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga,

Pravosudnim organima u Srbiji Milan Radoičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su 2016. godine oslobođeni ovih optužbi.

Foto:MUP/N1

Poslovna imperija

Milan Radoičić je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim projektima. Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa. Formalno su njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu. Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada poseduje 20 odsto udela u njoj, dok preostalih 80 odsto ravnomerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić.

Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.

PROČITAJTE JOŠ

Radojčić i Veselinović su preko Inkopa postali pre tri godine kupili “Novi Pazar put”. Kako je Nova.rs pisala, od tada su u proseku dobijali bar jedan posao mesečno, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Crna lista

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Foto: Birn

Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučićeve odbrane Radoičića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta pominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine predsednik, pozivajući se na podatke MUP i BIA, da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića.

Foto: Printscreen/TvPink

„Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice“, rekao je Vučić tada za RTS. Vučić je Radoičića nazivao „čovekom broj jedan“ za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite srpskog naroda.

Potom je 2021. godine predsednik tvrdio da nikada nije razgovarao sa Radoičićem, sem u okviru sastanaka sa članovima Srpske liste.

Rafali na Kosovu

Podsetimo, u noći između subote i nedelje došlo je do pucnjave u selu Banjska. Kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su pripremali blokadu puta. Došlo je do razmene vatre, a ubijen je jedan kosovski policajac, dva napadača, dok je najmanje jedna osoba ranjena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare