Đuro Jovanić i Novica Antić Foto:Damir Banda/MOD/Goran Srdanov/Nova.rs

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS), susreće se sa optužbama za proneveru nakon što je jutros UKP upao u njegovu kuću i priveo ga u PU Kragujevac. Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, pretres kuće predsednika VSS kulminacija je dugog sukoba između sindikalaca i vrha Vojnobezbednosne agencije i njenog šefa Đure Jovanića.

Kako smatra Radić, Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i njenom šefu Jovaniću veći problem su Vojni sindikat Srbije i njegovo rukovodstvo, a sve je motivisano političkim uticajem.

„Problem je što su se pripadnici vojne službe (VBA) stavili pod partijsku, a ne nacionalnu zastavu i što se radi na politizaciji vojske, čemu se VSS protivi. To je posebno pojačano od 17. decembra, kada je vršen pritisak na pripadnike vojske da glasaju za vladajuću stranku, čemu se VSS usprotivio“, objašnjava vojni analitičar Aleksandar Radić.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima današnji potez policije nije neočekivan i njegov cilj je sklanjanje i kompromitacija sadašnjeg rukovodstva VSS.

„Pretpostavljam da je cilj da se sklone, makar na neko vreme, kako bi se izabrali novi, politički podobni ljudi. Taj sukob već duže traje i postao je ličan, jer, sa jedne strane, direktor VBA vrši pritisak na članove sindikata, ali ni oni mu ne ostaju dužni jer ukazuju na sve zloupotrebe te službe i često imenuju upravo Đuru Jovanića kao izvor problema i zloupotreba“, navodi Radić.

Aleksandar Radić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ovaj analitičar kaže da bi voleo da sazna podatke koliko su Vojnobezbednosna agencija i vojna policija podneli krivičnih prijava u proteklom periodu, protiv koga i koliko je tih prijava završeno osuđujućim presudama. Ističe da je problem to što je VBA postala služba koja je tu da, pre svega, štiti interese komandnog kadra, a ne vojske.

A ko je Đuro Jovanić?

Sam Jovanić ima čudnu karijeru i zapravo, njegov prvi posao u oblasti obaveštajnih struktura vojske je šefovsko mesto. On je pre toga bio u Centru RV i PVO u Somboru, a potom u vojnoj policiji, gde se istakao brutalnim odnosom prema vojnicima. Njegov proboj u karijeri nastao je 2012. godine, kada se upoznao sa tadašnjim ministrom odbrane i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Brigadni general Đuro Jovanić
Brigadni general Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

„Usledila je neverovatan uspon u karijeri, Jovanić je napredovao pre ispunjenih godina službe. Pojedini u šali pričaju da tako ni fon Paulus ne bi napredovao da je za Hitlera izvojevao pobedu u Staljingradu. Cena toga je politizacija vojske i pritisak na profesionalne vojnike“, kaže Radić.

Jovanić je rođen 1977. godine u Apatinu, Na Vojnoj akademiji završio je intendantski smer, a službu započeo kao komandir vojničkog restorana na aerodromu u Somboru, zbog čega je stekao nadimak Đura Kultača, kojim ga zovu podređeni iz Vojnobezbednosne agencije, naravno iza leša. Na čelo VBA postavljen je 2018. godine.

BONUS VIDEO:  Vojni analitičar Aleksandar Radić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare