Aleksandar Vulin Foto: Milos Tesic/ATAImages

Aleksandar Vulin nije uspeo da izdrži nijedan ceo mandat niti kao ministar policije, niti kao direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), pa ipak, za kratko vreme, ostaće upamćen po brojnim "pehovima", poput proganjanja ruskih antiratnih aktivista, ali i pokušaja uvođenja spornog Zakona o policiji kojim se krše osnovna prava građana.

Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista koji je već duže vreme zapravo deo Srpske napredne stranke (SNS), prava je  hodajuća afera koja iza sebe, čak i nenamerno, ostavlja pustoš gde god se pojavi. Nije bilo drugačije ni kada se nalazio na čelu dve ključne institucije za opstanak režima, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije.

Pročitajte još:

I u jednom i u drugoj instituciji kratko se zadržao, ali je ipak ostavio neizbrisiv trag.

Na čelo MUP došao je 28. oktobra 2020. godine, a napustio ga je posle dve godine, skoro u dan, 26. oktobra 2022. godine. Iako je na čelu ministarstva bio kratko, stigao je da napravi priličnu štetu i da sroza već okrnjeni ugled policije.

Stoga je jedan od prvih poteza koji je novi ministar policije Bratislav Gašić „ukidanje“ zaostavštine Vulina. Tiho i bez pompe, Gašić je ukinuo ili preimenovao neka odeljenja policije koje je Vulin napravio. Takođe je Gašić, prilikom rokade sa Vulinom, za mesta ministra unutrašnjih poslova, odnosno šefa BIA, rotirao i mnoge saradnike i bez problema se odrekao Vulinovih kadrova.

Aleksandar Vulin Foto: MUP

Ne treba zaboraviti da je Vulin, iz fotelje ministra unutrašnjih poslova, često pravio probleme spoljnim poslovima Srbije.

Naime, ruski opozicioni aktivisti izneli su svojevremeno teške optužbe na račun Vulina, rekavši da je on u maju 2021. godine u Moskvu odneo transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara koji su boravili u Beogradu. Među njima je bio i Vladimir Kara-Murza koji je kasnije osuđen na 25 godina zatvora.

Vladimir Kara Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

U vreme Aleksandra Vulina u MUP vlast je pokušala da proturi i novi Zakon o policiji, koji je naišao na veliku osudu javnosti, nevladinih organizacija, pa čak i delova policije. Nacrtom tog zakona bilo je predviđeno veliko proširenje ovlašćenja policajaca, koji bi mogili, praktično, bez naloga i po vlastitoj proceni da upadaju u kuće ljudi.

Politizovao MUP i slao „zapaljiva“ saopštenja

Inače, ministrovanje Vulina ostreća zapamćeno i po neverovatnim saopštenjima koja je policija morala da objavljuje, gde je to ministarstvo potpuno privatizovano i politizovano a njegovi kapaciteti su korišćeni za promovisanje političkih stavova ministra. Zapravo se komunikacija sa novinarima svela na saopštenja u kojima su upotrebljavane reči i izraze koji ne priliče ni ulici, a kamoli policiji.

To je uskoro uzelo toliko maha da je Vulin smenjen sa mesta ministra i poslat da bude direktor BIA, a po nekima to je urađeno upravo da ne bi mogao da se više oglašava i pravi štetu neodmerenim izjavama.

Iako nije mogao da daje zapaljive izjave, čak ni u BIA nije moglo bez skandala.

Ostaće zapamćeno i da je nekoliko ruskih proruskih aktivista govorilo o tome da ih Vulin progoni. Ruski antiratni aktivista Petar Nikitin proveo je 40 sati u tranzitnoj zoni beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, jer mu je, bez obrazloženja, zabranjen ulazak u Srbiju. Na kraju je ipak pušten da uđe, naglo, bez nagoveštaja, isto kao što je bez nagoveštaja sprečen da uđe u Srbiju. Za sve je optužio Vulina.

#related-news_

„Zabrana ulaska ionako nije bila odluka policije već BIA i Vulina koji ima veze sa Putinovim režimom. Ja sam bio rešen da čekam na aerodromu koliko god treba. Već sam zamišljao sebe sa dugom bradom, kao temu filma o čoveku koji živi godinama u tranzit zoni aerodroma „Nikola Tesla“ i čeka da uđe u Srbiju“, rekao je ranije Nikitin za Nova.rs.

„Žrtvovao“ se za Srbiju

Kraj mandata Vulinu došao je posle saopštenja Ministarstva finansija SAD da su Vulina stavili na crnu listu. Među optužbama je bila ona da „širi maligni ruski uticaj“ ali i ozbiljnilji, da je umešan u šverc narkotika i da ima veze sa orgtanizovanim kriminalom i korupcijom. Isprva nije bilo reakcije da bi potom, sada već bivši direktor BIA, izdao pravo „vulinovsko“ saopštenje:

„Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA. Sankcije koje su uvedene meni jesu dokaz moje uporne borbe za jedinstvo Srba, ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti. Prvi pokazatelj ispravnosti moje odluke biće licemerne izjave funkcionera SAD i EU u kojima će se zaklinjati da nisu ni hteli da nam uvedu kazne i sankcije. Moja ostavka neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahteve i ucene. Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Кosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu“, poručio je Vulin.

VIDEO: Vulin posle Vulina: U čijim rukama je sada BIA?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar