Foto: Carrillo, CelebrityHomePhotos.com / Pacific coast news / Profimedia;Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia; Rob Todd / dmg media / Profimedia

Tamaru Eklston, ćerku Bernija Eksltona, nekadašnjeg prvog čoveka Formule 1, opljačkala je ozloglašena četvorka prevođena Peruancem Alfredom Lindlijem 13. decembra 2019. godine kada su joj iz luksuzne vile odneli nakit i druge dragocenosti u vrednosti od 26 miliona funti. U pljački su učestvovali i Srbi koji su danas po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni jer su novac stečen pljačkama ulagali u kupovinu nekretnina. Jedan od osumnjičenih razootkriven je na nesvakidašnji način i to zbog fotografije polnog organa, koju je poslao recepcionaru hotela u kom su lopovi odseli nakon pljačke.

U Beogradu su uhapšeni J.R., M.R., E.R., I.R., L.R. i M.N., dok se dvoje osumnjičenih nalazi van teritorije Republike Srbije i trenutno su nedostupni državnim organima.

Sumnja se da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne delatnosti osumnjičenog R.K.R. u Švajcarskoj kao i kriminalne delatnosti osumnjičenog Lj.R. u Velikoj Britaniji stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dve zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocene predmete.

„Protiv osumnjičenog Lj.R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK „Lester“ i Tamaru Eklston i njenog supruga Džeja Rutlanda, ćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, dok je osumnjičeni R.K.R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tamara Eklston pljacka
Foto:Met Police

Podsetimo, skupoceni predmeti su ukradeni 2019. godine u najvećoj britanskoj provali u istoriji.

„Glava operacije“ bio je Srbin Daniel Vuković, a osim njega pljački su učestvovali i Jugoslav Jovanović, Alesandro Maltese i Alesandro Donati, svi članovi internacionalne pljačkaške bande, koji su uhapšeni. Policija veruje da je ista ta grupa izvršila slične zločine nad žrtvama visokog profila širom Evrope, a planirali su da počine dalje provale u kuće bogataša u Ujedinjenom Kraljevstvu, između ostalih u dom bivšeg fudbalera i trenera engleskog fudbalskog kluba Everton Franka Lamparda i pokojnog tajlandskog biznismena Višaija Srivadhanaprabe.

Pljačka je pažljivo planirala, ali sama Tamara Eklston im je pomogla u tome – na Instagramu je objavljivala fotografije sa aerodroma i iz Laponije gde je otišla sa mužem i ćerkom na godišnji odmor. Pljačkaši su znali da bogati par nije u kući.

Tamara Eklston pljacka
Foto:Met Police

Jovanović čuvao stražu

Cela operacija trajala je 50 minuta. Lindli je upao u kuću zajedno za Alesandrom Donatijem (44) i Alesandrom Maltezeom sat vremena pre ponoći 13. decembra 2019. godine. Zaduženje Srbina Jugoslava Jovanovića (24) bilo je da čuvao stražu.

Kada su uspeli da uđu u vilu, trojica pljačkaša zaobišli su nadzorne kamere, zbog čega se veruje da su imali pomoć „iznutra“. Ipak, porodica Ekslton je kasnije to demantovala.

Stigli su do sefova pre nego što ih je bilo ko primetio i iz njih izneli brojne dragocenosti. Provalnici su pobegli sa 400 komada nakita i velikim sumama novca. Tačna vrednost „plena“ nije poznata, ali mediji najčešće navode cifru od 26 miliona funti, ali pominje se i 50 miliona.

Obezbeđenje vile, koje je pozvalo policiju tek nakon što su pljačkaši napustili imanje, kasnije je izajvio na saslušanju da su u kući „videli trojicu muškaraca“.

Lindli je nakon pljačke napustio Britaniju 18. decembra i to letom „Er Srbije“ na relaciji Hitrou-Beograd. Detektivi veruju da se nakon toga nije vratio u Britaniju.

Tamara Eklston Tamara Ecclestone
Tamara Eklston Foto:Julie Edwards/LFI/Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Suši i šampanjac posle pljačke

Pljačka kuće Tamare Eklston bila je šlag na torti za pomenutu četvorku. Iz njene kuće uzeli su najveći plen, ali nekoliko dana pre te krađe imali su još dva unosna „posla“. Meta su i tada bili poznati i bogati, ovog puta iz sveta fudbala.

Prvu u nizu pljački, banda je izvela 1. decembra, dan nakon što su Lindl, koji je tada koristio ime Danijel Vukotić, i Jugoslav Jovanović doleteli u London iz Stokholma.

Po dolasku u Veliku Britaniju posatvili su bazu u jednom hotelu u jugoistočnom delu Londona, odakle su dana kasnije krenuli u pljačku kuće bivšeg fudbalera Čelsija Frenka Lamparda i njegove supruge Kristin. Par je u trenutku pljačke bio van kuće, ali pljačkaši se nisu previše „ovajdili“ – ukradeni su predmeti vredni više od 50.000 funti. Kako je naveo BBC, bivšem fudbaleru ukrali su dijamatski sat, dugamat za manžetne i još jedan sat.

Upad u vilu Frenka Lamparda

Druga pljačka bila je unosnija. Deset dana nakon što su upali u kuću Frenka Lamparda opljačkan je Šrivadanapraba, milijarder i bivši vlasnik Lester Sitija, koji je poginuo u padu helikoptera u oktobru 2018. godine.

Lindli je upao u njegovu kuću zajedno sa Jovanovićem, Maltezeom i Donatijem. Ukrali su 400.000 evra u gotovini i skupocene satove. Nakon pljačke grupa je večerala u suši restoranu u blizini Harodsa gde su naručili šampanjac od 760 funti i sašimi.

Tamara Eklston pljacka
Pljačka Tamare Eklston Foto:Yui Mok / PA Images / Profimedia

Bizaran način otkrivanja lopova

Kradljivci su nakon svega otkriveni na prilično bizaran način, i to zbog fotografije polnog organa.

Detektivi su tokom istrage otkrili da su lopovi na lice mesta stigli taksijem. Policija je potom pronašla taksistu koji ih je dovezao do kuće Tamare Eklston, a on im je rekao da ih je nakon pljačke odvezao do hotela Hilton u ulici Park Lejn u srcu londonske gradske četvrti Vest End. Sigurnosne kamere su ih potom snimile kako sa torbama u rukama koje su bile u vlasništvu Bernijeve ćerke ulaze u drugi taksi koji ih je odvezao u jugoistočni deo Londona.

U nadi da će pronaći bilo kakav dokaz, jedan od detektiva koji je radio na slučaju javio se lancu pristupačnih hotela i apartmana „TLK Apartments“. Rekli su mu da svojim gostima daju telefonski broj na koji mogu da se jave u slučaju nevolje, pa tako su i lopovima. Jedan od lopova koji je opljačkao Tamaru Eklston poslao je na taj telefonski broj fotografiju svog polnog organa, iz nepoznatih razloga. Radnik sa recepcije hotela u kojem su odseli blokirao je broj sa kojeg mu je stigla ta fotografija, te ga sačuvao pod nadimkom „Čudak“.

Iz hotela su tada detektivu dali taj broj telefona, zahvaljujući kome je policija vrlo brzo ušla u trag Jugoslavu Jovanoviću, koji je hotelsku sobu u hotelu lanca TLK Apartments iznajmio pomoću svoje važeće lične karte. Kasnije se saznalo da je Jovanović u Veliku Britaniju došao 30. novembra i da je zemlju napustio 18. decembra – pet dana nakon pljačke. Policija je potom otkrila da je Jovanović učestvovao u pljačkama domova pokojnog itajlandskog biznismena Višaja Šrivadanapraba, vlasnika fudbalskog kluba Lester Siti i bivšeg fudbalera Franka Lamparda.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA, MET Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia, cctv

„Mozak“ pljačke se krio u Beogradu

Podsećamo, britanski BBC objavio je da se Peruanac Alfredo Lindli (40), optužen za pljačku kuće Tamare Eklston, najverovatnije se krije u Beogradu.

BBC navodi da je slučaj protiv Lindlija pokrenulo Odeljenje za organizovani kriminal Republike Srbije, nakon čega se on 27. avgusta pojavio pred sudom u Beogradu pod imenom Ljubomir Romanov. Srpske vlasti odbile su tada zahtev Velike Britanije za njegovu ekstradiciju.

Pod imenom Ljubomir Romanov u Srbiji mu je izdata lična karta sa adresom u Obrenovcu, a britanski mediji navodi i da je suvlasnik građevinske firme u centru Beograda. Tokom protekle decenije koristio je još najmanje 19 alijasa, među kojima su i srpska imena Danijel Vuković i Ljubomir Radosavljević.

Lindlija, koji ima krivični dosije i u Italiji zbog brojnih prevara i provala, britanska policija traži „zbog ispitivanja u vezi sa serijom provala velikih vrednosti počinjenih u decembru 2019. godine u opštini Kensington i Čelsi u Londonu“.

Pomenute pljačke Lindli je izveo zajedno sa Italijanom srpskog porekla Jugoslavom Jovanovićem (24), kao i Alesandrom Donatijem (44) i Alesandrom Maltezeom (45). Lindlijeve „kolege“ priznale su sve tri pljačke nakon što su iz Italije izručeni Velikoj Britaniji, a presudu očekuju 15. novembra.

Pročitajte još:

Ukraden novac ulagali u skupocene automobile i nekretnine

Kako je saopštili Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, ova organizovana kriminalna grupa je u vremenskom periodu od 2.2.2018. godine do 15. 12. 2023. godine na teritoriji Republike Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

Osumnjičeni Lj.R. i R.K.R. su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom delatnošću davali ostalim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune, nekretnine za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni na saslušanje u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

U toku su pretresi na više lokacija na teritorji Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare