Foto: Printscreen TV Prva, Filip Krainčanić/Nova.rs

Advokati Predraga Koluvije, optuženog vlasnika Jovanjice, najveće narko-plantaže marihune u Evropi, zatražili su juče od Specijlanog suda da kao svedoka pozove aktuelnog načelnika Službe za specijalne istražne metode MUP Tomislava Radovanovića, nekadašnjeg bliskog saradnika kontroverzne i uhapšene državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović. Predlog je obrazložen potrebom da Radovanović ponovi u sudnici sve ono što je tokom serijskih televizijskih gostovanja iznosio, u okviru kampanje organizovanog progona inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije, koji su ovu aferu raskrinkali.

Naime, Radovanović je tokom televizijskih blaćenja inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su uhapsili Predraga Koluviju, više puta ponovio da je utvrđeno da su oni manipulisali zaplenjenim telefonima vlasnika Jovanjice nakon njegovog hapšenja.

Pročitajte još:

Ove tvrdnje deo su organizovane kampanje protiv dvojice inspektora koje je Koluvija optužio da su nakon privođenja pokušali da ga nateraju da svu drogu pripiše Andreju Vučiću, bratu predsednika republike.

Zašto državni vrh veruje više narko dileru nego svojim policijskim službenicima na javnosti je da zaključi sama, kao i to zašto su svi državni resursi uprti u Koluvijino oslobađanje. U okviru pripreme terena za smenu i progon dvojice inspektora, zapaženu operativnu ulogu imao je upravo Toma Radovanović, dojučerašnji bliski saradnik Dijane Hrkalović i njenog glavnog poslušnika Dejana Milenkovića, kom je bio zamenik u istoj službi.

Ova trojka je još početkom godine dovođena u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika, da bi potom volšebno Hrkalović i Milenković bili počašćeni krivičnim prijavama ( ona, istina, i pritvorom), ali zbog sasvim drugog slučaja, ne toliko direktno povezanog s likom i delom predsednika.

Foto: MUP Srbije/Arhiva/Printscreen/YouTube/Novo jutro

Bar ne zasad.

Kako je Radovanović izbegao njihovu sudbinu, a potom i avanzovao u svojoj službi i sazreo sa konkurs za mesto direktora policije, na javnosti je takođe da zaključi sama.

Činjenica je pak, da je jasno svima stavio do znanja da je na raspolaganju režimu, koji je za sopstvene potrebe uspeo čak i da ga natera da obuče svečanu policijsku uniformu i pošalje na režimsku televiziju, gde je i počeo da iznosi „nova saznaja“.

Tomislav Radovanović

Jer, dok Radovanović naprasno saznaje da su nepodobni i nepoželjni inspektori manipulisali Koluvijinim telefonima, u optužnici uredno stoje nalazi i mišljenja zvaničnih veštačenja, pa čak i superveštačenje, u kom se nedvosmisleno tvrdi da nikavih manipulacija telefonima nije bilo.

Gde je, kako i na koji način Radovanović došao do svojih saznanja nikada nije precizirao, pa ostaje nejasno šta Koluvijini advokati zapravo hoće da izvedu njegovim saslušanjem.  Posebno što nisu bili nimalo oduševljeni, već naprotiv, decidirano usprotivljeni predlogu da se kao svedok u sudnici ispita upravo inspektor Slobodan Milenković.

Mali Senta i Predrag Koluvija
Slobodan Milenković i Predrag Koluvija, Foto: rts; minrzs-gov-org

Verovatno iz razloga što bi po Koluviju bila pogubnija i tragičnija predstava u kojoj bi, eventualno morao da se u sudnici suoči s inspektorom, od one u kojoj bi Tomislav Radovanović polagao zakletvu svedoka i „zaklinjao svojom čašću da će o svemu što bude pitan govoriti istinu“.

Bonus video: Šta je ostalo od slučaja Jovanjica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare