Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Snus ili duvanske vrećice za oralnu upotrebu sve su zastupljenije na srpskom ilegalnom tržištu. Krajem 2023. godine Zakon o duvanu je kategorisao snus u “ostale duvanske prozivode”, ali su uvoz i prodaja u Srbiji zabranjeni, kao i u većini država u Evropi, ne računajući Švedsku i Norvešku gde služe kao jedna vrsta zamene za cigarete.

Šta je snus?

Snus je duvanski proizvod ili najjednostavnije rečeno sitno samleveni, praškasti duvan sa visokom koncentracijom nikotina koji se u nekim državama sveta koristi i kao alternativa cigaretama.

Duvan tamno braon boje upakovan je najčešće u kesice nalik na one koje se koriste prilikom konzumacije čaja, samo znatno manje veličine, tako da mogu da stanu ispod obraza. Širom sveta postoje različite varijante pakovanja snusa, a veruje se da je njegova preteča suvi burmut koji je bio popularan u Švedskoj početkom 18. veka.

Kako se koristi?

Snus dolazi uglavnom u malim, okruglastim, plastičnim ambalažama, premda mogu biti i drugih oblika. Mogu biti različite jačine i ukusa, a arome idu od voćnih, do onih koje podsećaju na mentol bombone.

Kako se najčešće pojavljuje u poroznim kesicama sa sitnim šupljinama, koristi se tako što se one stave u usta, najčešće ispod gornje usne tako da bude u dodiru sa sluzokožom. Razlog tome je što tanka sluzokoža brzo apsorbuje supstance koje se nalaze u snusu i za veoma kratak vremenski period ulaze u krvotok. Mnogi korisnici prijavili su da u dodiru sa kožom, snus izaziva osećaj peckanja ili golicanja na desnima. Najmanje koliko se mora držati u ustima kako bi se osetio efekat je pola sata.

Da li je snus zamena za cigarete?

Imajući u vidu da snus sadrži nikotin, mnogi ga smatraju zamenom za cigarete jer prilikom konzumacije nema dima koji se uvlači u pluća čime stvara zdravstvene probleme na disajnim organima. Međutim, snus to nije. Ne treba zaboraviti ni da ova supstanca sadrži jaču koncentraciju nikotina i zbog svoje jačine može izazvati druge teške posledice po zdravlje.

Koje bolesti snus izaziva?

Stručnjaci su upozoravali da kontinuirana upotreba povećava rizik od raka grla, ždrela, želuca, pankreasa i drugih organa. Na osnovu dve studije urađene u Švedskoj primećeno je da korišćenje snusa može dovesti do većeg rizika srčane slabosti ili čak i srčanog zastoja kod sredovečnih muškaraca.

Pulmolog dr Slavica Plavšić upozorava i da ovaj proizvod može da dovede do teških apstinencijalnih kriza.

„Duvanska industrija je dizajnirala snus kao proizvod za odvikavanje od pušenja. Ali kod mladih ljudi, snus je uvod u pušenje. Dakle, to nije droga, kako se smatralo, nego nikotinsko-duvanski proizvod izuzetno opasan i veoma štetan. Može da dovede do teških apstinencijalnih kriza koje se mere sa krizama od marihuane i heroina. Takođe, može dovesti do veoma teških stanja i povraćanja ako se slučajno desi da progutaju kesice, pogotovo ako ga kombinuju sa alkoholom, što mladi relativno često rade“, rekla je dr Plavšić za Nova.rs.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, američka federalna agencija u okviru Ministarstva zdravlja, navodi da je snus povezan sa mnogim zdravstvenim problemima, među kojima su:

Može dovesti do zavisnosti od nikotina

Može izazvati rak usta, jednjaka (prolaz koji povezuje grlo sa želucem) i pankreasa (žlezda koja pomaže u varenju i održavanju odgovarajućeg nivoa šećera u krvi)
Povezan je sa bolestima usta
Može povećati rizik od ranog porođaja i mrtvorođenosti kada se koristi tokom trudnoće
Može izazvati trovanje nikotinom kod dece
Može povećati rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara

Da li je snus droga i da li izaziva zavisnost?

Snus sadrži nikotin i samim tim kod korisnika može izazvati zavisnost. Ipak, ne može se svrstati pod kategoriju droga, već se klasifikuje kao nikotinski i duvanski proizvod.

Zbog jakog i intenzivnog mirisa i ukusa, kod korisnika koji su tek počeli da ga koriste može da prouzrokuje povrede u usnoj duplji. Kod višegodišnjih korisnika primećene su velike promene na desnima. Takođe, prestanak uzimanja snusa može kod korisnika izazvati i neke neželjene efekte poput glavobolja i mučnine.

Gde se u Srbiji kupuje snus?

Snus je relativno nov proizvod u Srbiji, sporadično se pojavljuje početkom dvehiljaditih godina, dok početkom 2020. postaje popularan među mladima, te samim tim potražnja za snusom raste.

Iako je Zakonom o duvanu zabranjen u Srbiji i dalje se nudi se na različitim internet prodavnicama. Jednu varijantu ovog proizvoda prodaju i pojedine prodavnice specijalizovane za prodaju elektronskih cigareta, gde se opisuje kao “zamena za snus”, a nude ga i pojedini profili na društvenim mrežama. Cena varira u odnosu na to gde se nabavlja, uglavnom ne premašuje 1.000 dinara.

Takođe, roditelji učenika iz Beograda u svojim internim Vajber grupa konstatovali da cveta ilegalno tržište snusa, da se ova praškasta materija može kupiti od uličnih prodavaca.

Da li je snus legalan u Srbiji?

Zbog visoke koncentracije nikotina i duvana, snus nije legalan u brojnim državama sveta među kojima je i Srbija.

Zakon u Srbiji snus prepoznaje od kraja 2023. godine kada ga definiše kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

U istom Zakonu o duvanu opisano je u Članu 71 da su prodaja i uvoz duvana za oralnu upotrebu (snusa) – zabranjeni. Dakle, snus je u Srbiji ilegalan uprkos tome što se može kupiti u brojnim internet prodavnicama, kao i na društvenim mrežama gde pojedini profili uz malu novčanu nadoknadu dostavljaju snus i na kućnu adresu.

Prodaja snusa je ilegalna u Australiji, Novom Zelandu i gotovo svim zemljama Evropske unije, osim Švedske, gde je široko rasprostranjen. Identična je situacija u Norveškoj, koja nije članica Evropske unije, a takođe se može kupiti i u Švajcarskoj. U Ujedninjenom Kraljevstvu i pojedinim državama poput Estonije postoji jedna vrsta snusa koja sadrži nikotin, ali ne i duvan. Takođe, može se kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je Kanada uvela visoke takse kako bi demotivisala stanovništvo da ga koristi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar