Mala i okrugla šarena pakovanja sa naznakom prijatnih aroma i bez upozorenja po zdravstvene posledice - tako izgleda snus, nikotinske vrećice u kojima je vlažni i mleveni duvan koje se stavljaju između usne i desni gde pljuvačka rastapa sadržaj kesice. Javnost je još početkom godine uzburkala činjenica da ove nikotinske vrećice postaju sve popularnije u Srbiji, posebno među mlađim generacijama. Bez obzira na to što ovaj proizvod u našoj zemlji nije legalan, on se lako može nabaviti svuda, pa čak i u školskim dvorištima. Lekari upozoravaju da može biti veoma štetan i dovesti do zavisnosti.

Carinici su pre nekoliko dana, na prelazu Bezdan, sprečili da u našu zemlju uđe 25 kutija ovog krijumčarenog nikotinskog proizvoda, što samo pokazuje njegovu popularnost. Jedna mama Anđelija iz Beograda je za Nova.rs ispričala kako je snus uticao na njenog šesnaestogodišnjeg sina Filipa, koji ju je, nemoćan jer se „navukao“, molio da mu pomogne.

„Filip je konzumirao snus do pre nekoliko meseci. Prestao je, ali smo morali da potražimo pomoć. Dakle, nije mogao sam da kaže ‘ne’, toliko se navukao, da prosto nismo znali šta da radimo. Inače, Filip mi sve govori još od malih nogu, tako da mi je nekoliko dana nakon što je probao snus, rekao da ga konzumira. Rekla sam mu: dobro, potraži me kad budeš želeo da prestaneš to da žvaćeš“, priča Anđelija.

Kako dalje objašnjava, suprugu nije želela da kaže za „ovo“. Znala je da to nije dobro, ali je u sebi pretpostavila da će joj se Filip vrlo brzo obratiti za pomoć.

„Čitala sam u medijima da se taj snus pojavio na našem tržištu, u školskim dvorištima, svuda… Nisam želela da glumim detektiva, prosto sam sve nade polagala u sina. Tako je i bilo. Filip pohađa jednu beogradsku gimnaziju, ima dobro društvo, ali eto, nekako je uspeo da poklekne i proba snus i to na treningu. Dopalo mu se, pošto voli da pije koka kolu, svideo mu se taj ukus dok žvaće. Nisam ni znala da ima raznih ukusa“, nastavlja Anđelija.

PROČITAJTE JOŠ:

Filipovo konzumiranje snusa trajalo je jako kratko, ali dovoljno da shvati da mu nanosi štetu.

Foto:privatna arhiva

„Žvakao je sigurno mesec dana i onda je jednog dana došao kod mene i rekao mi: mama, ne želim više da koristim snus, ne osećam se dobro, imam tahikardiju, znojim se, pomozi mi. To je bilo dovoljno da potražimo pomoć. Bogu hvala, odmah je dobio terapiju i vratio se svojim starim aktivnostima. Znači, bio je iskren prema sebi priznavši da mu ne prija. Sada je dobro i jako sam ponosna na njega“, ističe naša sagovornica.

Dr Slavica Plavšić: Mladi žvaću zbog mode ne razmišljajući o posledicama

Kao nova moda, snus se masovno počeo koristiti u Srbiji još 2020. godine, kada je i postao popularan među srednjoškolcima. Tinejdžeri su uglavnom težili da zamene cigarete kesicama snusa, koje bi „žvakali“ i navodno na zdrav način izbegli pušenje cigareta.

Postavili bi snus između usne i desni, i to bi izazvalo opuštajući osećaj, jer bi se preko sluzokože obraza apsorbovao nikotin u krvotok, odakle bi dalje stigao do mozga.

Većina njih bi, prelaskom na upotrebu snusa, prvi put po konzumiranju povraćala, ali bi nastavljali jer se to smatralo neophodnim korakom ka adaptaciji na novi proizvod.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pulmolog dr Slavica Plavšić za Nova.rs ističe da je snu opasna „igračka“, predstavljena kao nešto neškodljivo, zanimljivo i moderno.

„Duvanska industrija je dizajnirala snus kao proizvod za odvikavanje od pušenja. Ali kod mladih ljudi, snus je uvod u pušenje. Dakle, to nije droga, kako se smatralo, nego nikotinsko-duvanski proizvod izuzetno opasan i veoma štetan. Može da dovede do teških apstinencijalnih kriza koje se mere sa krizama od marihuane i heroina. Takođe, može dovesti do veoma teških stanja i povraćanja ako se slučajno desi da progutaju kesice, pogotovo ako ga kombinuju sa alkoholom, što mladi relativno često rade“, naglašava dr Plavšić.

Većina onih koju počnu da konzumiraju snus u početku ima mučninu, povraćanje, osećaj gušenja, glavobolju i nesvesticu, ali se to smatra neophodnim korakom ka adaptaciji na novi proizvod. Kasnije, objašnjava naša sagovornica, snus pruža osećaj relaksacije i zadovoljstva, popravlja raspoloženje, ali ubrzo zatim dovodi do zavisnosti i može izazvati teške bolesti.

„Snus je bezdiman i ne utiče direktno na pluća, ali može izazvati oštećenja drugih organa, a pre svega usne duplje, oštećenja zubne gleđi i zuba, a posle duže upotrebe, snus može izazvati rak grla, ždrela, želuca, pankreasa, rektuma. Zbog visokih koncentracija nikotina, opasan je i po kardiovaskularni sistem, može dovesti do hipertenzije, izazvati metaboličke poremećaje, dijabetes, gojaznost, a kod trudnica štetno utiče na plod ne dozvoljavajući da se razvije odgovarajuća zrelost, pa se beba rađa sa manjom telesnom težininom, a može uzrokovati čak i pobačaj“, naglašava ona, dodajući:

„Mladi više koriste snus zato što je to moderno, dostupno, finansijski pristupačno, zato što nema nikakve zabrane, zato što mogu da sakriju od roditelja jer nema onog neprijatnog mirisa duvana, niti na garderobi. Zato roditleji jako teško primećuju da li im dete konzumira snus ili ne. Jedino saznaju ako im dete samo prizna. Nažalost, roditelji često ne žele da priznaju sami sebi d aim dete koristi snus, iako to znaju“, kaže naša sagovornica.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tek kada se na zubima i na desnima primete čitave promene, onda je sasvim jasno da dete koristi ovaj nikotinski proizvod.

„Ako roditelj zna da prijatelji njegovog deteta koriste nikotinske proizvode, treba da bude obazriv i ukoliko primeti da su zubi njegovog deteta oštećeni, da posotji paradenpatija, onda je stvar jasna. Znači, ili da roditleji smai primete ili da im dete prizna“.

Snus se obično konzumira za vreme školskog odmora ili posle škole. Dodaje da se mnogo koristi među sportistima, što je posebno zabrinjavajuće.

„Snus daje energiju, pa ga zato koriste sportisti. Zbog toga roditelji čija deca treniraju neki sport, treba da otvore oči i da obrate pažnju. Takvi tinejdžeri su budući pušači jer snus stvara zavisnost. Moj kolega iz Norveške je pričao da prosečna cigareta ima oko 0,6/0,8 mg nikotina, a snus čak do 100 mg, što može direktno da te ubije. Ulceracije obraza, usana, jezika, 300 čuda“, ističe dr Plavšić.

Zaplena snusa Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Proizvod nije registrovan u Upravi za duvan u Srbiji, nije legalizovan, nema zvanične dozvole za uvoz, distribuciju i prodaju niti je podložan bilo kakvoj kontroli. Ali je jako popularan naročito među mladima, lako je dostupan i to po pristupačnim cenama.

„Mladi ga mogu kupiti bez ograničenja u prodavnicama duvana, na trafikama, pumpama, čak i u školskim dvorištima i preko interneta bez ikakve kontrole, iako znamo da se duvanski proizvodi ne smeju prodavati maloletnim licima. Snus se prodaje u metalnim kutijicama koje sadrže dvadeset kesica sličnih kesicama čaja, dostupan je sa različitim aromama, a na kutijama nema nikave nalepnice o tome da je štetan po zdravlje. Međutim, on sadrži visok procenat nikotina, dosta veći nego cigarete, pa lakše izaziva nikotinsku zavisnost“, objašnjava naša sagovornica.

Duvanska industrija je i ovaj proizvod promovisala kao manje štetan, čak kao pomoćno sredstvo za odvikavanje od pušenja. Ništa od toga nije tačno, smatra dr Plavšić,  ističući da su studije pokazale da se zavisnost od ovih proizvoda razvija još brže jer je u njima mnogo veća koncentracija nikotina.

BONUS VIDEO: Dr Milutin Kostić Olako shvatamo lekove za smirenje, oni su opasna droga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar