Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je juče povodom afere „Pandorini papiri“, da su još tokom 2017. godine razmatrali izveštaj o imovini i prihodima sadašnjeg ministra finansija, a tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, koji im je dostavlila Agencija za borbu protiv korupcije, zajedno sa izveštajem Uprave za sprečavanje pranja novca, izveštajem SBPOK - Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala. U pregledanoj dokumentaciju, kako tvrde, nisu našli ništa sporno.

„Iz svih podataka kojima je Tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke, kao i analizom istih, utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Deo dokumentacije koji se odnosi na izveštaje koje je sačinila Agencija za borbu protiv korupcije, dostavljen je na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, radi provere da li su u radnjama istog ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela iz njihove nadležnosti. Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, isti će biti uzeti u razmatranje“, navode iz Tužilaštva.

Iz ovakvog odgovora proističe da se u javnosti nisu pojavili novi dokazi, i da, shodno tome, Više javno tužilaštvo u Beogradu ne oseća potrebu da reaguje.

Prethodno, novinari KRIK-a objavili su da su došli do novih dokaza da je Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije i da je kupio 24 stana u Bugarskoj. Kako su objavili u svom tekstu, prvo je „Trident Trust“ za Malog registrovao dve ofšor kompanije „Brigham Holding and Finance inc.“ i „Etham Invest and Finance Corp.“, a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj, „Erma 11“ i „Erul 11“, koje su u svom vlasništvu imale apartmane. U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:FoNet/Božana Pavlica

Dokumenta do kojih su došli novinari otkrivaju da je Mali bio vlasnik ovih kompanija, i da je kupovinu stanova sproveo tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Međutim, Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da su već vršene provere navoda i da to praktično nisu novi dokazi o povezanosti Siniše Malog sa 24 stana u Bugarskoj.

Tužilac Milovanović opet trn u oku

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što su se pojavili „Pandorini papiri“, član Državnog veća tužilaca Predrag Miovanović izjavio je da bi „eventualno trebalo proveriti sve navode i materijalne dokaze da li u ’slučaju Mali’ postoji krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Očigledno da je izjava Milovanovića, koji u tužilačkim krugovima važi za nezavisnog tužioca koji nije po volji režima, izazvala veću pažnju Višeg tužlaštva nego dokumentacija KRIK-a o Siniši Malom.

„Kolega Milovanović, u navedenom tekstu, naglašava da posle medijskih natpisa o učinjenom krivičnom delu, tužilac može i mora da se zainteresuje i da proveri te navode i eventualno pokrene predistragu protiv Siniše Malog, te da može da ’preskoči’ Upravu za sprečavanje pranja novca i JFI i da sam putem međunarodne pravne pomoći pribavi dokumenta do kojih su došli međunarodne institucije i novinari. Ostaje enigma da li je ova ishitrena izjava mladog kolege, koja je data bez bilo kakve prethodne provere relevantnih informacija, rezultat nedovoljnog iskustva ili govori o njegovoj želji za ličnom promocijom, što ne bi bilo delotvorno u odnosu na svrhu i značaj ovakvih postupaka“, ocenili su iz Višeg javnog tužilaštvaa u Beogradu.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare