Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Na mostu u Ovčar Banji su mogla biti i deca, ali i premijerka Ana Brnabić", poručeno je danas sa protestne konferencije zbog tragedije u tom mestu. Serija izjava zvaničnika kojima negiraju odgovornost za urušavanje mosta usled čega je došlo do tragedije u Ovčar Banji, gde su se dve osobe udavile, a više njih povređeno je skandalozna, ocenio je za Nova.rs Bratislav Simović iz inicijative "Ne damo đedovinu", na današnjem protestu ispred Gradske uprave u Čačku.

On kaže da je lično pozvao Turističku organizaciju Čačka i nadređene i u lokalnoj samoupravi da obrate pažnju na tablu koju su postavili neposredno kod stepeništa kojim se silazi na viseći most preko reke Zapadna Morava.

„To je dovoljno da shvate koliko su odgovorni. Pardon, koliko treba da budu odgovorni. Katastrofa se desila u danu kad se obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa“, istakao je Simović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Gradonačelnik i čelnici gradskih uprava i institucija su se tog dana spremali da prisustvuju pokaznoj vežbi, na obali reke Zapadne Morave, ali „preduhitrila“ ih je nesreća u Ovčar Banji, napominje naš sagovornik.

„Takođe, lično sam pozvao i Turističku organizaciju da otkaže zabavne sadržaje na manifestaciji „Mlečni put“ koja se po prvi put održava u rodnom selu gradonačelnika Miluna Todorovića – Gornjoj Gorevnici. Bar iz pijeteta prema žrtvama, ali su se oglušili“, kazao je Bratislav Simović.

„Ta smotra se u punom naboju održala. Pitam čelnike grada, one koji su prisustvovali, a muzika je svirala, da li je moguće da nemate nimalo empatije, sažaljenja i odgovornosti prema žrtvama i poveđenima“, zaključio je Simović.

Svojevremeno gradski arhitekta Miloš Radovanović kaže da je bivša JNA gradila most.

„Ja sam pravio primedbe i za razne druge projekte, ali niko mi nije odgovarao. Sto babica, kilava deca. Tako je i sa mostom. Odgovornost se svaljuje sa Janka na Marka. Oni su morali da se pregledaju i održavaju. Ovčar Banju je preuzela republika, ali gradske inspekcije su morale da brinu o tome“, kaže arhitekta. Snežana Ristanović, turistički vodič kaže da nikada nije vodila turiste preko mosta smrti.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Molili smo saobraćajnu policiju da zabrane prelazak. Davno je bila tabla – prelazite na sopstvenu odgovornost. Apelujem na javnost da se povede računa o Vidovskom tunelu. Bojim se da je to sledeće mesto nesreće“, ispričala nam je Snežana Ristanović, turistički vodič.

Marko Roljević iz preljinske Baluge podseća za naš portal da je most u banji pravila bivša JNA i predala na upravljanje Čačku.

„Ovo je teška tragedija. Razlog je nepažnja gradskih vlasti koji nisu brinuli o mostu. Ovčar Banja je postala turistička atrakcija, a niko nije vodio računa o ljudima koji je posećuju. Prolazio sam pre tri decenije tim mostom, ali sve se u međuvremenu promenilo. Ljudi sve više dolaze i obilaze svetinje, dakle za tragediju je kriva gradska vlast“, zaključio je Roljević.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ostali učesnici protesta ispred gradske uprave su ogorčeni poslednjom tragediju.

„Čačak je zbog loše infrastrukture postao poligon smrti. Samo na putu Preljina – Mrčajevci smo imali na desetine mrtvih, četiri momka u Jančićima i sada dve žrtve. Da li više vrede behaton ploče i vidikovac na Kablaru od ljudskih života? Milune Todoroviću, izađi pred narod ako si zaista njihov gradonačelnik i pokaži da nisi posilni ove vlasti“, ističu građani ispred lokalne samouprave i dodaju: „Znamo da ekipa botova oko tebe hrani tvoj ego, ali okreni se stvarnosti i realnom životu koji je iz tvoje vizure ružičast, poručuju građani ispred lokalne samouprave“.

Podsećanja radi, tragedija u kojoj je više od 20 putnika završio u Zapadnoj Moravi, dogodila se prošle nedelje i prilikom toga dve žene iz Zvornika su nastradale. Kako smo ranije objavili, reč je o putnicima iz Zvornika, koji su zastali kod Ovčar Banje da naprave pauzu.

Bonus video: Čačani protestuju zbog tragedije na Zapadnoj Moravi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar