Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Nakon vesti o strašnoj tragediji koja je juče zadesila Vršac, kada je Marko Budimirović zadavio svoju ćerku, a zatim se obesio, portal Nova.rs je došao do saznanja da je on bio prijavljivan za nasilje u porodici, a pre samo sedam dana i osuđen. Činjenica da je Budimiroviću bilo omogućeno viđanje s ćerkom nasamo, i pored osuđujuće presude za nasilje, nametnula je pitanje da li je u pomenutom slučaju došlo do niza sistemskih propusta. Shodno tome, ponovo se u žiži javnosti našlo pitanje koja je uloga Centra za socijalni rad (CZSR), koji ćuti o zločinu.

Marko Budimirović je tokom jučerašnjeg dana zadavio svoju ćerku (2), a zatim se obesio. Njihova beživotna tela je pronašla njegova supruga, devojčicina majka Suzana.

Prema nezvaničnim informacijama Suzana i Marko su bili u procesu razvoda, a pojavile su se neproverene informacije da je starateljstvo nad detetom pripalo ocu.

Foto: Printscreen Facebook

Ipak, izvesno je da je Budimiroviću bilo omogućeno da viđa ćerku, iako je pre samo nekoliko dana osuđen zbog porodičnog nasilja.

CZSR: Na doručku smo, zovite kasnije

Portal Nova.rs pokušao je danas da kontaktira Centar za socijalni rad za dodatne informacije o slučaju, kao i kako bismo proverili po kom modelu je Budimiroviću dozvoljeno viđanje ćerke, međutim, odgovori su izostali. Poslali smo pitanja na njihovu mejl adresu, a kako bismo dobili odgovor što ranije, pozvali smo ih na telefon.

„Sada su svi na doručku, zovite za 20 minuta kada završe“, bio je odgovor čoveka koji se javio na telefon.

Bili smo strpljivi i pokušali ponovo, a nakon više od pet puta uspeli smo ponovo da dobijemo CZSR u Vršcu.

Ipak, čovek je ovog puta bio mnogo neprijatniji.

Pročitajte još:

„Nikakve izjave ne dajemo, istraga je u toku. Kada bude završena oglasiće se nadležni organi“, rekao je čovek i prekinuo vezu.

Reporteri Nova.rs otišli su i lično do prostorija Centra za socijalni rad, ali su im tamo zalupili vrata. Nisu dobili čak ni odgovor na pitanje da li mogu da stupe u kontakt sa nadležnom osobom.

S obzirom na informacije o tome da je Marko Budmirović bio nasilan prema supruzi, naš portal je poslao pitanja Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu, koji su potvrdili da je prijave za nasilje bilo, kao i da je Marko zbog toga osuđen pre samo 7 dana.

Foto: Printscreen Facebook

„Prva i jedina prijava protiv M.B. za nasilje u porodici bila je dana 30.04.2022. godine od strane njegove supruge. Nakon što je S.B. prijavila policiji u Vršcu da njen suprug M.B. nad njom vrši nasilje istom su izrečene hitne mere i privremena zabrana da kontaktira žrtvu i prilazi joj, kao i privremeno udaljenje iz stana u trajanju od 48 sati, počev od 30.04.2022. Osnovni sud u Vršcu je doneo rešenje o produženju navedene hitne mere na period od 30 dana, do 1. juna 2022. godine. S obzirom da je mera isticala tužilaštvo je smatralo da treba produžiti do okončanja krivičnog postupka, te je podnet predlog 26. maja, koji je usvojen. M.B. je bila izrečena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa S.B. i zabrana prilaska osumnjičenog kući u kojoj oštećena živi, najduže do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka“, saopštilo je tužilaštvo.

Uprkos istoriji nasilja koju je Marko imao, njemu je, pod za sada nerazjašnjenim okolnostima, bilo dozvoljeno da viđa dete nasamo, i to sedam dana nakon što je osuđen za nasilje.

Vršac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ostaje nejasno zbog čega nije doneta mera da dete viđa u strogo ograničenim okolnostima, kao što je u prostorijama Centra za socijalni rad.

O svemu ovome, portal Nova.rs želeo je da upita nadležni Centar za socijalni rad, ali smo naišli na „zatvorena vrata.“

Podsetimo, stravična tragedija se dogodila u utorak, u porodičnom stanu Budimirovića.

BONUS VIDEO: Vršac mesto zločina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar