Foto:Savo Prelević/Vijesti.me; EPA EFE Boris Pejović; Libertas.me; privatna arhiva; shutterstock

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović tražio je u leto 2020. godine od šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, odbeglog kolege Ljuba Milovića i izvesnog Saja iz Rožaja da mu jave “ako im iskoči” šest pištolja “ruger” LCR, kalibra 9 mm, koje je, kako tvrdi planirao da pokloni svom ocu, vlasniku “Bemaksa” Ranku Uboviću i osobama koje naziva Kata i Lomi (Milo na šatrovačkom).

To proizilazi iz transkripata razgovora koje je sa pripadnicima kavačkog klana vodio sin bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Zoran Lazović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Doskorašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović je “Vijestima” da mu Petar Lazović nikada nije poklonio niti jedan pištolj.

“Petar Lazović mi nije poklonio taj, niti bilo koji drugi pištolj. Na drugo pitanje vam neću odgovoriti, jer informacije o tome ko su moji prijatelji ne delim sa medijima”, odgovorio je Đukanović.

“Vijesti” su Đukanovića pitale da li mu je tajni agent poklonio “ruger” LRC, kalibra 9 mm, ali i da li je bio u prijateljskim odnosima sa Petrom Lazovićem, s obzirom na to da taj bezbednjak više puta pominje “Lomija” u komunikaciji preko kriptovane Skaj aplikacije.

Mlađi Lazović o nabavci oružja pričao je usred prepiske iz koje proizilazi da se Zviceru žurilo da do 1. septembra 2020. godine ubije vođu suparničkog klana Jovana Vukotića.

On 28. jula 2020. godine u grupni čat šalje fotografiju pištolja i poruku:

“Ruger LCR, 9 mm, ako kome iskoči da zna, neka javlja 6 kom”.

Zvicer mu odgovara pitanjem; “Taj ti treba?”, a Milović dodaje: “Taj je bomba”…

Nakon toga, mlađi Lazović pojašnjava kome bi da daruje šest pištolja:

“Kata, Z, Lomi, Tigar, Komita, Oficir. 6 kom ako znate. ‘Oću da častim i Saju iz RO sam rekao da traži”, pojašnjava on.

Lomi u šatrovačkom govoru znači – Milo. Tadašnjeg predsednika države Mila Đukanovića mlađi Lazović pominje više puta, pišu „Vijesti“.

Iz komunikacije koju u kontinuitetu vode, proizilazi je da je Kata bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg Petar Lazović takođe više puta pominje, pa čak i kada šefu klana organizovane kriminalne grupe kavački klan priča o navodno dogovorenim kaznama za pojedine kriminalce.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

Iz poruka koje šalje jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe deli na čatu… Stariji Lazović u to vreme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a Komita i Oficir su na Skaju nadimci Zvicera i Milovića.

Kavčani su “Lomija” pominjali nekoliko puta u leto 2020. godine, a tokom jedne od sesija, u predvečerje parlamentarnih izbora, razgovarali su i o prikupljanju sigurnih glasača…

Petar Lazović uhapšen je pre godinu, iako je Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo transkripte koji teško optužuju njega i Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri meseca nakon odluke Čađenovića, i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

U međuvremenu, uhapšen je i Čađenović, kojeg teret da je kao specijalni tužilac igrao za Zvicerovu ekipu.

Nekadašnjeg tajnog agenta SDT sada tereti da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umesto protiv nje.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, Milovića, Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne sa njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Bonus video: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar