Ilustracija: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Shutterstock

„Brate, digao sam jednog škaljarca i dva kolumbosa kroz šumu ilegalno, 2 dana već držim zasjedu. Komita mi pomogao“, piše uhapšeni crnogorski bezbednjak Petar Lazović pritvorenom Darku Šariću nakon što je, po sopstvenom priznanju, ilegalno priveo dvojicu državljana Kolumbije u Crnoj Gori. Lazović je informaciju o strancima dobio putem Skaj aplikacije od Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana lično, za čiji račun ih je brutalno mučio kako bi iznudio informacije. Dvojica Kolumbijaca, koji su kasnije i osuđeni u Crnoj Gori, nisu bili jedini stranci koji su radili za kavački klan.

Drugog avgusta 2020. godine, policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uhapsili su Podgoričanina Gorana Brajovića i državljane Kolumbije Costana Casa Jose Aleksandra (43) i Caicedo Bandoya Juan Davida (29). Tri godine kasnije i nakon dešifrovanja Skaj aplikacije za kriptovanu komunikaciju, podgodičke „Vijesti“ otkrivaju detalje iz prepiski između Petra Lazovića, službenika Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) koji je rukovodio akcijom hapšenja i šefa kavačkog klana Radoja Zvicera, detalje policijske torture koju su privedeni pretrpeli.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

“Večeras je sa rrb ušlo i dva mesara. Stranci su i uveo ih je Risto, štekovani su u kuću na Viluse”, napisao je Zvicer, koji je na kriptovanoj aplikaciji uz objašnjenje  da je rrb – ručni raketni bacač i da će ga, preko šume, uneti Mitar Knežević. Lazović već narednog dana sa svojom ekipom policajaca hapsi pomenuti trojac, a potom odvodi na tajnu lokaciju gde ih muči kako bi im iznudio iskaz. Zvicer ga čak u jednom trenutku kritikuje jer je akciju izveo prerano i da je trebalo ispratiti Kolumbijce kako bi im otkrili štek stanove i slično.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

“Prebrzo si ih smotao. Znao bi štek, metu, sve”, šalje mu Zvicer uz konstataciju da još ne znaju koga je trebalo da likvidiraju u Crnoj Gori.

Policajac, potom, u grupni čet šalje fotografisane pasoše dvojice državljana Kolumbije, fotografisanu ličnu kartu Brajovića i njegovu fotografiju sa Instagrama, a među njima bile su i one na kojima se vidi kako privedenima drže pištolj u stima i kesu na glavama. Potom šalje glasovnu poruku na kojoj se čuje „Nekome će dosadit, a ja mislim prije njemu”, čuje se jedan od “policajaca”, dok drugi govori: “Udavi ga, udavi ga, udavi ga…”.

Uprkos tome što se u Skaj porukama koje je Europol dostavio crnogorskim pravosudnim organima jasno vidi da je od Kolumbijaca iznuđen iskaz, sud je još ranije doneo presudu, a njihovo priznanje u policiji i pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović cenio je kao verodostojno. Brajović se u tom postupku branio da je vozeći se ugledao dvojicu Kolumbijaca koje je želeo da poveze kao svaki pošteni Crnogorac, dok su njih dvojica sve vreme tvrdili da su mučeni i zlostavljani.

“Vazda sam znao tako da stanem, kao pošteni Crnogorac. Nisu imali torbe za garderobu, bilo mi ih je žao, primetio sam njihova tužna lica”, rekao je Brajović tada.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici, okrivljeni Brajović i Huan Davidu Caicedo, osuđeni su na po dve i po godine zatvora, dok je Hose Aleksandar osuđen na tri godine robije. Međutim, Apelacioni sud je ove godine poništio tu presudu, uz obrazloženje da se u njoj navode uopštene formulacije kada je u pitanju radnja izvršenja krivičnog dela – stvaranje kriminalne organizacije bez konkretizovanja radnji koje čine to krivično delo.

Južnoafrički fitnes trener iz Legije stranaca

U redovnoj kontroli saobraćaja crnogorska policija je 2015. godine zaustavila dvadesetčetvorogodišnjeg Južnoafrikanca Gregorija Majkla Ferarisa. Za oko im je odmah zapalo to što je ovaj mladić u na rukama imao hirurške rukavice. Priveli su ga, a onda je klupo počelo da se odmotava.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Feraris je policajcima ispričao da je u Legiji stranaca upoznao Podgoričanina Aleksandra Markovića koji mu je ponudio 50.000 evra da sa najmanje pet metaka likvidira žrtvu u Crnoj Gori. Kasnije će se ispostaviti da je meta bio vlasnik restorana „The Old Fisherman’s Pub“ u Budvi Goran Đuričković, a Ferarisu je rečeno da je ovaj ugostitelj, inače blizak škaljarskom klanu, umešan u krađu 200 kilograma kokoaina nakon koje je počeo surovi rat klanova.

Ispričao je još i da mu je kavački klan kupio avionsku kartu do Beograda, gde se našao sa Markovićem, da su potom vozom doputovali do mesta blizu granice sa Crnogo Gorom i da je, nakon što je ilegalno ušao u tu državu, smešten u štek stan u Budvi, gde je čekao dalje instrukcije grupe koja ga je unajmila.

„Aleksandar Marković mi je rekao da su vlasnik tog restorana i ljudi oko njega bili direktno uključeni u krađu 200 kilograma kokaina. Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta da bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio u Crnoj Gori sve one koji se bave drogom“, pričao je Feraris.

Majkl Gregorij Feraris Foto:Twitter

Upravo tih dana, dok je čekao zeleno svetlo za izvršenje likvidacije, Feraris je počeo da se premišlja.

Ispričao je i da mu je Marković rekao da je kavački klan za jedno ubistvo angažovao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka. Kazao je i da je razmišljao da odustane od dogovorenog posla.

„To im nisam saopštavao zbog toga što mi je rečeno da je osoba koja je trebala da izvrši neko ubistvo koje je ranije bilo planirano odustala, pa su oni tu osobu ubili“, rekao je Feraris.

Hapšenjem Ferarisa izbegnuto je ubistvo Gorana Đuričkovića, ali ne zadugo. Ubijen je pet meseci kasnije, u svom restoranu, hicem iz snajperske puške. Feraris i Marković su osuđeni na pet i šest godina zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Iračane spremali da ubiju četvoročlanu porodicu

Južnoafrikanac Majkl Gregori Feraris tokom davanja svog iskaza u tužilaštvu, ispričao je i da su dva čoveka iz Irika, inače specijalno obučavana u Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo da duđu u Crnu Goru kako bi „tiho“ ubili jednu četvoročlanu porodicu iz Kotora.

“Poslije ubistva vlasnika restorana, planirano je da se obezbede dva čoveka iz Iraka koji su se specijalno obučavali u SAD-u, a trebalo je da ubiju čoveka, ženu i dvoje dece. Nisam bio u planu da to uradim, već su im trebale osobe koje će tiho da uđu u kuću, tiho da ubiju i da izađu. Jedan od njih je po imenu Džon, a na Fejsbuku ima nadimak Mark Midl Ist. Džon ima tetovažu na ramenu – franscusku zastavu, a na drugom tetovažu – SAD zastavu“, tvrdio je Feraris.

Turci izrešetali šefa „škaljaraca“

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić ubijen je septembra 2022. godine u Turskoj, a izrešetan je dok se vozio kroz predgrađe Istanbula. Napadači su na motoru prišli njegovom automobilu i naočigled trudne supruge, deteta i vozača ispalili više hitaca u Vukotića, a zatim pobegli.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Na spisku optuženih kasnije će se naći i Emre Karaagac, Turčin koji je upravo te noći sedeo za volanom automobila u kom se Vukotić vozio sa porodicom. Sumnja na njega pala je najpre jer je odmah nakon likvidacije sa svog telefona obrisao aplikacije Signal i Vacap.

Pored njega, u pritvoru se trenutno nalaze Radoje Živković, Zdravko Perunović, Asiie Luksel, Elanur Tuna, Emircan Sumer, Emre Karaagac, Erdi Ertan, Esat Candan i Furkan Iesil, a ukupno je 16 imena na optužnici.

Foto: Turska policija

Prema navodima koji se nalaze u tom dokumentu, Živkovićeva uloga bila je lociranje ubijenog Vukotića. Potom je stvorio kriminalnu organizaciju, kontaktirao je kriminalnu organizaciju Camgozler, koju je vodio Binali Camgoz, koji je bio zatvoren u Crnoj Gori, i posredovao za optužene Nijazija Serkana Altundašara, Erdija Ertana Ajše Sipahi i Asije Juksel.

Saslušavan je i Perunović, koji je uhapšen zajedno sa Živkovićem u luksuznom hotelu u Bejkozu, a u optužnici se navodi da je Perunović bio član kavačke kriminalne organizacije i da je bio Živkovićev najbliži čovjek i telohranitelj. Rekao je da ne poznaje optužene i da je u Tursku došao kako bi radio.

Bonus video: Najsmrtonosniji egzekutor kavačkog klana: Ko su uhapšene ubice vođe škaljaraca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar