Foto: Printscreen/Twitter/Guardia di Finanza

Lažni šeici iz porodice Jovanović poreklom iz Srbije, koje italijanski istražitelji sumnjiče za milionske prevare, novčanicama od 500 evra plaćali su kafe u barovima.

Mediji u Italiji pišu da ih je upravo to baškarenje koštalo slobode. Naime, u baru u mestu Busto Arsizio muškarac kome su se predstavili kao šeici i ponudili menjanje novca po povoljnijim uslovima, nakon što je prevaren, primetio je jednog od „šeika“ kako plaća kafu najvećom novčanicom. To je prijavio Finansijskoj policiji, koja je već istraživala porodicu čijih četvoro članova je sada uhapšeno, dok je 11 u kućnom pritvoru. Istovremeno su od njih oduzete tri vile, dve seoske kuće, devet apartmana, slika i dva vredna sata, sve u vrednosti većoj od dva miliona evra.

Uhapšeni su 48-godišnjak iz Busto Arsizija, njegov tri godine mlađi rođak iz Kastelance i njihovi srodnici, 37-godišnjak iz Melcoa i 33-godišnji stanovnik Pjeve Fizirađa. Sumnjiče se za krivična dela protiv imovine – za krađe, prevare, ali i lažne operacije menjanja valute, piše Blic.rs.

Muškarac je Jovanoviće „šeike“ prijavio za „rip deal“, prevaru prilikom menjanja strane valute. U daljoj istrazi, nazvanoj „Stalni ubod“, ustanovljeno je da on nije jedina žrtva i da su se Jovanovići predstavljali kao šeici i mahom strancima nudili pomoć u transferu novca u inostranstvo ili zamenu deviza kako bi investirali na Apeninima, ali i u Hongkongu, Kini, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na Kubi. Obećali su da će novac prebaciti tajnim kanalima da ne bi plaćali visoke dažbine. Novac bi zatim menjali falsifikovanim i te lažne novčanice isplaćivali žrtvama.

Ta otkrića u istrazi su samo Finansijskoj policiji pomogla da utvrde odakle porodici koja je tamošnjoj policiji poznata po krađama i sitnim prevarama novac za luksuzan život. Naime, nekoliko godina već poreznicima je upadalo u oči to što podaci iz poreske prijave protivureče stanju na terenu – njihovim načinom života. U poreskim prijavama prihod im je često bio nula, dok su živeli u skupocenim kućama i vozili luksuzne automobile, često švajcarske registracije. Automobile su iznajmljivali u Švajcarskoj, zbog čega su već bili u centru pažnje tamošnjih istražitelja, ali nisu prikupljeni dokazi za njihovo hapšenje.

Foto: Printscreen/Twitter/Guardia di Finanza

Italijanski istražitelji su međutim sada prikupili dovoljno dokaza za procesiuranje ove familije.

Ono što, međutim, zasad nije saopšteno javnosti ili nije utvrđeno u istrazi je da li su Jovanovići samo falsifikovali novčanice, a ako nisu ko ih je snabdevao lažnim apoenima. Takođe nije saopšteno ni koliko je osoba prevarila ova familija i koliko su novca tzv. rip-dealom zaradili.

Još 2015. godine pravosuđe i policija započeli su aktivnosti istraživanja nekih romskim porodica sa prebivalištem u opštinama Busto Arsizio, Kastelanca, Đalatere i Lonate Pokolo, piše „Varesenjuz“. Ta istraživanja su započela jer je „nađena značajna nesrazmera između životnog standarda i predstavljenih poreskih prijava, često jednakih nuli“, i to kod „društveno opasnih ljudi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare