Foto:MUP Srbije; promo Logo; STRASPORT; Libertas.me

Aleksandar Milojević i Strahinja Kutlešić, bliski saradnici odbeglog policajca i pripadnika kavačkog klana Ljuba Milovića, uhapšeni su po međunarodnoj Interpolovoj poternici. Dok je Milojević "pao" u Austriji, Kutlešiću su lisice stavljene u Italiji, a portal Nova.rs otkriva koja je bilo njihova uloga u Milovićevom lancu distribucije kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Uhapšeni Milojević je vlasnik firme iz Aranđelovca, a optužen je za saradnju sa Milovićem, koji je bio glavni čovek vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u policiji u Crnoj Gori. Milojevićeva firma se bavila prodajom cveća i cvećarskog repromaterijala i sumnja se da je ta frima bila paravan kavačkog klana, pa je uhapšeni Srbin stekao nadimak „Zvicerov cvećar“.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Milivojević je pre nekoliko dana uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Češka.

U Srbiji se susreće sa teškim optužbama da je bio deo kriminalne grupe koja je novac od distribucije kokaina unosila u Srbiju i Crnu Goru.

Ljubo Milović Foto: MUP

Prema detaljima optužnice, Milojević je imao zadatak da šefu grupe Ljubi Miloviću stavi na raspolaganje kamione svoje firme „Blumen Market“ iz Aranđelovca radi prevoza novca iz Holandije u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Takođe, imao je zadatak da privedenom Strahinji Kutlešiću prosleđuje podatke o imenima vozača, registarskih oznakama kamiona, vremenu i mestu preuzimanja novca, a on je potom o svemu tome izveštavao Milovića.

Nakon što bi novac, koji je bio skriven u kamionima, stigao u Srbiju, Milojević je deo novca zadržavao za sebe, a preostali bi čuvao u svom stanu u Beogradu. Pomenuti novac potom bi se prevozio u Crnu Goru i predavao Miloviću.

Pročitajte još:

Prema navodima optužnice, u periodu od maja 2020. do septembra iste godine pretpostavke su da je kriminalna grupa Ljuba Milovića u Srbiju i Crnu Goru preneli više od 6.865.000 evra. Reč je o novcu koji je stečen kriminalnim putem, odnosno švercom droge.

Foto: MUP/Ilustracija

Sve naloge Milović je okrivljenima prenosio preko Skaj aplikacije, a Kutlešić se na njoj upisivao kao „Salvatore“, dok se Milojević upisivao kao „Aaaa New“, navodi se u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koju je portal Nova.rs imao uvid.

I pripadnici BIA na optužnici

Među optuženima, sa Milovićem, Kutlešićem i Milojevićem, nalaze se i inspektor Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Daniel Jovanović i njegova supruga Dušica Jovanović, službenica Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji su bili zaduženi za prenos novca iz Holandije, ali i za odavanje informacija iz istraga, tvrdi tužilaštvo.

Foto: Printscreen Facebook

Kako se navodi u optužnici, supružnici iz BIA i MUP bili su bliski Miloviću, a njihova uloga bila je neki vid logistične podrške, ali i čuvanje novca stečenog krijumčarenjem droge.

Supružnici su bili zaduženi da čuvaju novac Miloviću, da isti pakuju u vakum kese, a potom ga transportuju za Crnu Goru. Ipak, to nije jedini zadatak koji su imali.

„Jovanovićeva je u bazama podataka BIA prikupljala strogo poverljive podatke o istragama i raspoloživim operativnim saznanjima o pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe i aktivnostima drugih kriminalnih grupa. Potom je te informacije dostavljala suprugu Danielu Jovanoviću, a on dalje Ljubu Miloviću. Da je označene zadatke okrivljena Dušica Jovanović izvršavala proizilazi iz prikupljenih dokaza i to iz sadržine komunikacija koju je njen suprug putem Skaj telefona vodio sa Milovićem“, pisao je naš portal.

VIDEO: Upad klana Belivuk u hotel Life design

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare