Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Policajac Petar Lazović, koji je optužen da je sarađivao sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, ponudio je protekle nedelje jemstvo od 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora što je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa, ali je sud isto odbio. Nuđenje jemstva je uobičajeno u pravosuđu, a interesantno je da Lazović nije jedini koji je nudio vrtoglavo jemstvo samo da se nađe na slobodi.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, pritvor se može odrediti protiv lica za koje postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično delo, što znači da ako se pritvor određuje u istrazi mora postojati viši stepen sumnje, tj. osnovana sumnja da je okrivljeni učinio krivično delo. Pritvor se određuje u slučajevima kada bi okrivljeni mogao da utiče na svedoke, usled opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i mogućnosti bekstva.

Postoji opcija da se umesto odlaska u pritvor, ili daljeg boravka u pritvoru, položi određena suma novca ili dragocenost kao jemstvo. Ponuđene sume za izlazak iz pritvora se kreću od više stotina do više miliona evra, uglavnom u nekretninama.

Petar Lazović Foto:Privatna arhiva

Petar Lazović, bivši pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost, kome se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja, ponudio je čak 9,3 miliona evra jemstva, uglavnom u nekretninama čiji su vlasnici njegova rodbina i prijatelji.

Da bi Petar Lazović izašao iz pritvora jemstvo od preko 8,1 milion su ponudile i dve podgoričke kompanije, upisom hipoteke nad nekretninama u njihovom vlasništvu.

Pročitajte još:

U predlogu za jemstvo navedeno je da su vlasnici kompanija prijatelji Petrovog oca Zorana Lazovića.

Njegovu ponudu za izlazak iz pritvora je Viši sud odbio, a smatra se da je ovo najveće jemstvo koje je ponuđeno u istoriji crnogorskog pravosuđa.

Miloš Medenica Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Miloš Medenica i Marko Vučinić

Ipak, javnost se još uvek seća slučaja Miloša Medenice, sina bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, koji je ponudio blizu 800.000 evra jemstva, uglavnom u porodičnim nekretninama.

On je sa još 14 osoba optužen za više krivičnih dela, od stvaranja kriminalne organizacije, krijumčarenja, davanje i primanje mita… Ipak, i u njegovom slučaju je to odbijeno.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Marko Vučinić, kum Miloša Medenice ponudio je sudu 135.000 evra za izlazak iz pritvora. Vučinić je osumnjičen da je 2019. u dva navrata prošvercovao po 2.000 paketa cigareta. I ovaj zahtev je odbijen.

Blažo Jovanić

Blažo Jovanić, bivši predsednik Privrednog suda u Podgorici, ponudio je jemstvo od 768.000 evra, takođe u nekretninama.

Njemu se sudi za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kao i da je oštetio više kompanija zajedno sa stečajnim upravnicima i proceniteljima koji su takođe optuženi.

Viši sud u Podgorici je odbio ponudu.

Hyeong Do Kwon

Južnokoreanac Hyeong Do Kwon, takozvani „kralj kriptovaluta“, ponudio je po 400.000 evra jemstva, za sebe i svog poslovnog partnera Hon Chang Joona, kako bi na slobodi dočekali suđenje za falsifikovanje pasoša zbog kojih su uhapšeni na podgoričkom aerodromu.

Osnovni sud u Podgorici je najpre prihvatio jemstvo od ukupno 800.000 eura, i ukinuo im pritvor. Ipak, Viši sud je poništio tu odluku nakon čega su vraćeni u zatvor u Spužu.

Do Kwon Foto:EPA-EFE/Boris Pejovic

Njih potražuju Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja. Terete ih za prevaru tešku više desetina milijardi dolara.

Do Kwon i Channg Joon se nalaze u ekstradicionom pritvoru u Crnoj Gori.

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević, bivši direktor Uprave za nekretnine, ponudio je jemstvo nešto veće od pola miliona evra u nekretninama za izlazak iz pritvora.

Njemu se sudi za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Kovačević je prie hapšenja više meseci bio nedostupan crnogorskom pravosuđu.

Viši sud je prihvatio garanciju i pored protivljenja Specijalnog tužilaštva. Kad postane pravosnažna, on će biti pušten iz pritvora.

Ipak, ovako vrtoglave cifre nisu samo nuđene u Crnoj Gori. I u Srbiji je bilo nekoliko slučajeva kada su okrivljeni nudili velike cifre jemstva kako bi se našli na slobodi.

Miroslav Mišković

Naime, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio, februara 2022. godine, krivice biznismena i vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza. Miškoviću je nakon ove presude vraćeno 12 miliona evra jemstva koje je dao 2013. godine kao garanciju da će se odazivati na pozive suda ukoliko mu vrate pasoš.

Mišković i njegov sin Marko privedeni su 13. decembra 2012. godine, a vlasnik „Delta holdinga“ je na slobodu pušten 23. jula 2013. godine.

Duško Šarić 

Mišković nije jedini. Naime, veće Specijalnog suda u Beogradu usvojilo je početkom aprila predlog branilaca Duška Šarića, rođenog brata Darka Šarića, da mu nakon polaganja jemstva od 800.000 evra ukine pritvor i zameni ga za kućni pritvor.

Branioci Duška Šarića su predložili jemstvo od 800.000 evra u nepokretnostima, tako da će on u kućni pritvor moći da ide po upisu hipoteka na nekretnine.

Jemstvo od 300.000 evra je prihvaćeno za Milana Vučinića, kome će pritvor takođe biti zamenjen kućnim pritvorom.

Pripadnici ove grupe na čijem je čelu, prema optužnici, bio Darko Šarić, terete se za više krivičnih dela, između ostalog i planiranje ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića.

Šta se kasnije dešava sa jemstvom?

Vrednost jemstva se vraća okrivljenom nakon pravosnažne presude.

U slučaju da okrivljeni pobegne, dato jemstvo se oduzima i uplaćuje u pravosudni budžet.

U posljednjih nekoliko godina, zabeleženo je samo jedno bekstvo nakon datog jemstva. Okrivljeni za hakerske prevare Miloš Čujović je pušten iz pritvora 2017. godine jer je sa 230.000 eura garantovao da će se odazvati sudskom pozivu. Potom je nestao, a u odsustvu je osuđen na pet godina zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare