Tomislav Radovanović Foto: Pink

Tomislav Radovanović, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova, imenovan je za v. d. direktora Bezbednosno informativne agencije. Ime Radovanovića, kog mnogi smatraju glavnim adutom vlasti u borbi protiv inspektora koji su otkrili "Jovanjicu", odranije je poznato javnosti jer je bio na čelu Žandarmerije prilikom velikog incidenta na jednoj utakmici, a pominjao se i kao bliski saradnik Dijane Hrkalović i službenik koji pretenduje na mesto direktora policije.

Incident sa navijačima

Radovanović je, kako su ranije pisali mediji, pre 17 godina bio komandant jednog voda u Žandarmeriji kada je došlo do velikog incidenta na derbiju u tadašnjoj hali „Pionir. Dogodila se velika tuča između navijača Crvene zvezde i policije.

Pročitajte još:

Sve je počelo incidentom između jednog navijača i policije, ali je kasnije sukob eskalirao i došlo je do opšte tuče. Žandarmerija je tada potisnula navijače, kada je došlo do pucanja ograde i tada je desetine navijača palo sa visine od 3 metra na parter. Zbog ovog incidenta Radovanović je suspendovan na devet meseci.

Navijači Crvena zvezda
Navijači Crvena zvezda; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nakon suspenzije postavljen je na poziciju komandanta Interventne jedinice. Odatle je došao do mesta načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP, a pre nekoliko godina našao se u žiži javnosti kada je javno govorio o aferi „prisluškivanja predsednika“.

Afera „prisluškivanje predsednika“

Radovanović je tako izjavio da je u MUP-u postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Istakao je da je grupa fomirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović i da je imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“ kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

Blaćenje inspektora koji su otrkili Jovanjicu

Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Novi v.d. direktor BIA je tokom svojih obraćanja na televiziji često blatio inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su uhapsili Predraga Koluviju zbog najveće plantaže marihuane u Evropi. Njegove tvrdnje bile su deo organizovane kampanje protiv dvojice inspektora koje je Koluvija optužio da su nakon privođenja pokušali da ga nateraju da svu drogu pripiše Andreju Vučiću, bratu predsednika republike.

„Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspeli da diskredituju predsednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije“, naveo je Radovanović gostujući na jednoj televiziji.

Foto:A. H./ATAImages.

Saradnik Dijane Hrkalović

Radovanović je, tokom boravka Dijane Hrkalovićeve u MUP, važio za njenog bliskog saradnika i osobu od poverenja, posebno imajući u vidu da je bio deo njenog najužeg tima. Ovu činjenicu ilustrucije i podatak da je nakon hapšenja vođe „škaljarskog klana“, avionom putovao sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP u Ankaru u Turskoj, kako bi Vukotić bio izručen našoj zemlji. Podsećanja radi, Vukotić je ubijen u toj zemlji prošle godine.

Takođe, u medijima se pominjalo i da ga je Hrkalović spasila otkaza, kada je njegov sin, inače pripadnik MUP-a, pretukao čoveka.

Radovanović je na čelu bezbednosne agencije zameni Aleksandra Vulina koji je nedavno podneo ostavku.

Nagrade

Zbog iskazane hrabrosti u rešavanju talačke situacije nagrađen je „medaljom za hrabrost – Miloš Obilić“ – drugog stepena, a Sindikat srpske policije dodelio mu je i zlatnu plaketu „Dobar oficir“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare