Foto:Insajder; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bura koju je u javnosti izazvala smena tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović, ne stišava se već dve nedelje, a na meti višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegovih najbližih saradnika sada se našla i tužiteljka Milena Božović, koja je javno podržala koleginice, a potom i započela s prikupljanjem potpisa podrške.

Tužiteljka Božović jedna je od prvih iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije koje je Stefanović smenio nakon što je postavljen za prvog čoveka VJT i to bez ikakvog obrazloženja. Ona je bila zamenica nekadašnje šefice tog odeljenja Ane Borović, koju je, kako tvrde dobro upućeni sagovornici iz VJT, Stefanović smenio zbog lične netrpeljivosti i odmazde koja datira od pre nekoliko godina.

Progon koji je Borovićeva trpela od Stefanovića rezultirao je njenim napuštanjem pravosuđa, dok je njena nekadašnja zamenica nastavila da radi u Odeljenju za opšti kriminal, u koji ju je premestio.

Milena Božović Foto: Insajder

Nakon što je prošle nedelje i Božovićeva javno istupila i za TV Insajder progovorila o svemu što se dešava u VJT, a potom i započela s prikupljanjem potpisa podrške i sama se našla na meti Stefanovića.

Najpre joj je naloženo da se o svom potezu izjasni, a potom je usledila rafalna paljba i blaćenje njenog rada iz vremena kad je bila zamenica Ane Borović. U objavama, kako na stranicama svog „gongo“ Udruženja sudija i tužilaca, tako i naručenim tekstovima u režimskim medijima, Nenad Stefanović je pokušao da diskredituje rad Božovićeve, pozivajući se na slučaj direktora Partizana Miloša Vazure, koji je krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja „rešio“ sporazumom sa tužilaštvom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Međutim, za razliku od Stefanovića, koji je šef najznačajnijeg tužilaštva u zemlji postao posle samo tri godine zameničkog rada u VJT i ukupno sedam u javnom tužilaštvu, tužiteljka Božović iza sebe ima karijeru dugu dve decenije. Takođe, za razliku od Stefanovića, ona je u javnosti godinama unazad poznata, ne po svom imenu i partijskom položaju, već po beskompromisnom postupanju u mnogobrojnim postupcima, među kojima je najpoznatiji slučaj tragične pogibije srednjoškolke Andree Bojanić (17), koju je džipom pregazio Aleksandar Mitrović, sin vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, jula 2013. Božovićeva je bila među prvim tužiocima iz Prvog osnovnog tužilaštva koji su zastupali ovu optužnicu, а vreme je nesumnjivo pokazalo – i najbolji.

Na internetu su i dalje dostupni novinski izveštaji iz 2015. sa suđenja mlađem Mitroviću, kada je tužiteljka Božović zatražila reč i u punoj sudnici optužila uglednog univerzitetskog profesora i sudsko-medicinskog veštaka da je izmislio povrede koje je nesrećna devojka zadobila u nesreći, kao i da su na osnovu tih „izmišljotina“ obavljena sva naredna veštačenja.

„Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavno. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica – u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povrede koje se navode Andrea nije imala“, rekla je tada Božovićeva.

Pročitajte još:

Iako je veštak pokušao da se opravda slučajnom greškom, ovo raskrinkavanje je izazvalo nezapamćen skandal u pravosuđu i samo dodatno podgrejalo sumnje i spekulacije da se postupak protiv Aleksandra Mitrovića opstruirao sa vrha. Zbog toga je suđenje moralo da bude obustavljeno na nekoliko meseci kako bi se uradilo kompletno novo veštačenje, što je umnogome doprinelo da čitav postupak traje skoro deset godina. Takođe, tužiteljka Božović bila je nemilosrdna prema svedocima koje je tokom saslušanja hvatala u lažima, zbog čega je podnosila i krivične prijave. Utisak koji je nesumnjivo ostavljala bio je da joj apsolutno ništa u sudnici ne može promaći i da je rešena da sve navode iz optužnice nesumnjivo i dokaže.

Nažalost, epilog ovog suđenja nije dočekala na mestu tužioca, jer je u međuvremenu napredovala i izabrana je za zamenicu u VJT, a potom i raspoređena u odeljenje za korupciju, nakon što je isto formirano 2018. Smenjena je u januaru 2022. godine, nakon što je Stefanović postao šef u VJT.

Protest ispred Vlade danas u 16 sati

Grupa advokata za danas je organizovala treći po redu protest podrške smenjenim tužiteljkama pod nazivom „Ne damo naše Laure“, koji će biti održan ispred Vlade Srbije u 16 sati. Organizatori protesta prekjuče su predali Državnom veću tužilaca inicijativu za razrešenje republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Brankice Marić.

BONUS VIDEO: Drugi protest podrške premeštenim tužiteljkama – isporučeni zahtevi i dati rokovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar