Foto:M.Isailović/Nova.rs; Nova.rs; shutterstock_rafapress

Svetska banka je još 2018. godine dostavila Vladi Republike Srbije izveštaj kojim je predviđeno zatvaranje osam rudnika u okviru JP PEU Resavica, saznaje Nova.rs, a među kojima je i Lubnica, u kom se u petak dogodila tragedija kada su dve osobe nastradale, dok je jedna povređena, prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem.

Prema saznanjima Nova.rs, Svetska banka je 2018. godine dostavila Vladi Republike Srbije Dijagnostički izveštaj o restrukturiranju JP PEU Resavica. Ovaj izveštaj za JP PEU Resavica predlaže dve faze u procesu zatvaranja rudnika.

„U prvoj fazi od 2018. do 2022. godine predviđeno je zatvaranje za šest najneefikasnijih rudnika, a to su RMU Rembas, RL Lubnica, RKU Ibarski Rudnici, RMU Jasenovac, RMU Bogovina, i PA Vrška Čuka, dok je drugom fazom, od 2023. do 2028. godine predviđeno zatvaranje preostala dva rudnika, odnosno Soko i Štavalj“, navodi izvor portala Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Svetska banka je procenila da je za zatvaranje prvih šest rudnika neophodno obezbediti sredstva u iznosu od 58.366.000 evra, dok su za drugu fazu zatvaranja preostala dva rudnika procenjena sredstva u iznosu od 24.772.000 evra.

„Razvojni cilj podrške Svetske banke je da pruži podršku Vladi Srbije u smanjenju emisija jedinjenja ugljenika i da omogući proizvodnju minerala koji su od ključnog značaja za privredu sa niskim emisijama jedinjenja ugljenika. Započete su aktivnosti na izradi programskog zadatka Studije slučaja zatvaranja nerentabilnih rudnika za JP PEU Resavica“, navodi naš izvor.

Foto: Zoran Lončarević

Prema rečima sagovornika Nove, u JP PEU Resavica koriste se zastarela tehnologija i mehanizacija, a produktivnost u aktivnim rudnicima je izuzetno niska.

„Uz veoma nisku produktivnost, troškovi po jedinici proizvoda su visoki i preduzeće nije konkurentno. Cena po kojoj JP PEU Resavica prodaje ugalj je regulisana i daleko je ispod troškova. Ugalj koji se dovozi do termoelektrane prodaje se po ceni od 33,4 evra po toni, dok troškovi proizvodnje idu od 79 evra do 124 evra“, kaže sagovornik, pozivajući se na izveštaje, i dodaje:

Foto: Zoran Lončarević

„Procena je da su nagomilani gubici preko 155 miliona evra, dok su dugovanja prema državi preko 100 miliona evra. Gubici su iznad visine kapitala i da je najveći deo finansiranja iz budžeta Republike Srbije. U periodu od 2017. do 2019. godine su realizovana tri socijalna programa, te je ukupan broj zaposlenih u JP PEU na dan 31.10.2017. godine koji je iznosio 3.990 radnika, smanjen na 3.529“.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

37 radnika nastradalo

Inače, prema izveštaju u koji je portal Nova.rs imala uvid, od 2000. godine do danas u JP PEU Resavica nastradalo je 37 rudara, dok je od 2020. u Lubnici teške povrede zadobilo 79 ljudi.

Podsetimo, u petak oko 10.30 časova trojica radnika separacije u rudniku lignita „Lubnica“ čistili su bunker od naslaga uglja, sa čijeg zida je došlo do obrušavanja materijala i propadanja radnika do dna bunkera koji je visine oko 5-6 metara.

„Na licu mesta nastradala su dvojica radnika, LJ. B.(55) i D. K.(43) , dok je N. S. (53), koji im je prvi pritekao u pomoć, prebačen u Zdravstveni centar u Zaječaru, gde je ustanovljeno da se nagutao dima i rudničke prašine“, naveo je izvor portala Nova.

Podsetimo, u jednom od rudnika, koji se pominje u izveštaju, prošle godine je došlo do nezapamćene tragedije. Naime, 1. aprila je u rudniku “Soko”, koji takođe posluje u okviru JP PEU Resavica, došlo do curenja metana i tom prilikom je stradalo osam rudara, dok je njih 20 povređeno.

Tokom istrage utvrđeni su brojni propusti, a portal Nova.rs došao je u posed audio zapisa iz dispečerskog centra kojem su zabeleženi trenuci pre, ali i posle tragedije u rudniku, kada je došlo do proboja metana.

Prema nalazima inspekcije utvrđeni su propusti na osnovu kojih je Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu. Između ostalog, navodi se i da su rukovodioci znali da je u jami u kojoj je došlo do nesreće nedeljama unazad bio povišen nivo metana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar