Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Savo Prelević/Vijesti.me, Ataimages, EćStock/Dusan Milenkovic, Ministarstvo odbrane

Duško Šarić obavestio je svog brata Darka Šarića, koji se tada nalazio u pritvoru Specijalnog suda za organizovani kriminal, o planu da pritisnu sudije koje su odlučivale o njegovoj sudbini 2020. godine. Tako je, kako se može protumačiti iz Skaj poruka, Duško Šarić imao sastanak sa predsednikom Apelacionog suda Duškom Milenkovićem, i to u zgradi Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a sastanak je organizovao načelnik Pete uprave za kontraobaveštajnu zaštitu BIA Marko Parezanović koji je na aplikaciji imao kodno ime Markus.

Sastanak je održan u zgradi BIA, a navodno su istom prisustvovali predsednik Apelacionog suda i sudija Duško Milenković, zatim načelnik Pete uprave za kontraobaveštajnu zaštitu BIA Marko Parezanović koji se i dalje nalazi u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao i Duško Šarić, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Na pomenutom sastanku prisutnima je predsednik suda Milenković, navodno, objasnio da on ne može da utiče na sudiju Milimira Lukića koji je sudio Šariću i da to „može da reši samo jedan čovek” koji može da utiče na sudije i jedini „može da preseče”. Reč je o osobi koju su zvali Oskar.

„Lukić je težak za bilo koju vrstu pritiska“, jedan od policajaca je prepričao je Šariću Milenkovićeve reči sa sastanka.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Takođe, u jednoj konverzaciji se spominje kako je u kancelariju kod Markusa tokom pomenutog sastanka ušao i Gašić (Bratislav Gašić je u to vreme bio direktor BIA), i da je bio iznenađen ko tamo sedi.

O pomenutom sastanku govorilo se i u optužnici protiv Šarića. Naime, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je u optužnici predstavilo komunikaciju braće Šarić od 26. maja 2020. godine. Duško je tada bratu Darku poslao sledeću poruku:

Duško Šarić Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Bili smo na brdu („Brdo“ je kolokvijalni naziv za sedište BIA na beogradskoj Banjici) sa Markom i predsednikom apelacije, on kaže da je $ (Dolar) bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natera da se umeša, a apelacija je rekao da on neće da se meša i da veće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $. Takođe rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspeo jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim institucionalnog. Apelacija kaže da uopšte ne zna ishod posle pretresa, da može da bude i tebi u korist i na štetu, i misli da to može da se reši samo od jednog čoveka… Kaže apelacija da odluka posle pretresa može da se donese i nakon tri meseca. Kaže da sve što smo molili je bilo kako treba“, piše u prepisci između braće, piše KRIK.

Foto: Ataimages

Za Parezanovića su tek problematični naredni navodi Duška Šarića.

„Markus nas je pitao, takođe, koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumeli da možda on zna nešto više s obzirom da je on od poverenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sutra vidimo sa Markusom, mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo brate da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče. Mi ćemo ići sutra kod Markusa da pitamo direktno, da li on uopšte čovek može i hoće da se umeša, a mislimo da hoće, i da pita koja vrsta garancija je potrebna da budemo načisto“, navodi se dalje.

Edo Stefanović, Dolar i dalje misterija

Da su Oskar i Edo visoki državni i SNS funkcioneri, a Dolar ili kako su ga još nazivali članovi klana – „Nikola P“, osim što su potvrdili izvori iz istrage, može se zaključiti i iz nastavka komunikacije braće Šarić.

„Borimo se dalje, mislimo da je ovo jedini realni put, preko Markusa do Oskara pa da on priča sa sudijama. Brate, mislim da je zaista realna priča da samo on može da odluči i, kako obično radi, u poslednjem trenutku povuče potez. Ali mislim da Oskar hoće da on bude taj koji će na kraju rešiti. Edo je sada O.K. Ja se nadam da će Edo ostati“, navodi se u komunikaciji.

Pročitajte još:

Narednog dana, 27. maja 2020. Duško Šarić piše bratu u zatvor da „su bili kod Markusa“.

„Sve smo dogovorili, on će u narednih deset dana ići kod Oskara i sve će mu objasniti i dobiće odgovor šta i kako dalje. Takođe Markus kaže da će reći Oskaru da ćeš ti poslati pismo Oskaru, ali da ne zna šta je u pismu, a da ti u pismu malo zaintrigiraš njega, da ne napišeš baš otvoreno, da je najbolje da pismo pošalješ direktno na adresu gde Oskar sedi. Markus je skapirao da samo on može da napravi taj korak, i hoće da to uradi. A Markus će najaviti. On nam je sada ključ“, navodi se u komunikaciji.

Darko Šarić i Milutin Radovanović Foto: Antonio Ahel/Ataimages, Instagram

Nakon održanog sastanka, Parezanović je, kako je jedan saradnik preneo Šariću, rekao da je sve u redu. „Portos“ (kodno ime sa Skaja policajca Milutina Radovanovića) sutra ide kod Markusa da vidi sta je dogovorio sa Oskarom mada na telefon je rekao da je sve ok.“

Inače, kako je KRIK otkrio, policija je identifikovala i podnela aprila 2020. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Šarića, a u njoj se direktno navodi ko je osoba koja se krila iza nadimaka Edo, odnosno da je reč o bivšem ministru policije Nebojši Stefanoviću.

A šta je bilo sa sudijom Lukićem?

Podsetimo, veće Apelacije koje je predvodio sudija Lukić potvrdilo je u junu 2020. presudu kojom je Šarić osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora i odlučilo da ne može izaći iz pritvora dok ne bude poslat da odsluži zatvorsku kaznu. Ovo je ipak bilo kratkog daha.

Godinu dana kasnije, Vrhovni sud ukinuo je ovu presudu i izbacio Lukića iz veća. Vrhovni sud objasnio je ovo time da je Lukić navodno bio pristrasan jer je Šariću ranije odredio pritvor, te je navodno imao „predubeđenje” da je Šarić kriv.

VIDEO: Duško Šarić ostaje u pritvoru, sud odbio zahteve odbrane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare