Foto: mfa.gov.rs,MUP Srbije, Ata Images

Srđan Lalić, okrivljeni pripadnik kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojima se trenutno sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu za sedam ubistava i druga teška krivična dela, priznao je da je nakon ubistva karatiste Vlastimira Miloševića pobegao u inostranstvo, a jedno vreme je boravio u Češkoj. Tim povodom, Marko Miljković, jedan od vođa klana, upitao je u sudnici Lalića ko mu od porodice živi u ovoj državi, što je Lalića izrevoltiralo do te mere da je Miljkovića oslovio sa "smeće". Vođa klana ga je upitao o ujaku - Milovanu Babiću, sadašnjem ambasadoru Srbije u Moskvi.

Naime, okrivljeni saradnik Srđan Lalić rekao je na suđenju kako je o takozvanom ubistvu na šinama saznao iz medija dok je bio na poslu. Uprkos tome što je, kako je ispričao, postavio GPS na vozilo Miloševića, kao i kameru preko puta njegovog stana, Lalić je istakao kako nije znao da će biti ubijen. Nakon što je saznao za ubistvo dok je jedno jutro sedeo na poslu, kaže da je pobegao kako „ne bi imao problema“.

Ubistvo na šinama, hronika, Vlastimir Milošević, policija, 27. marta, uviđaj, uvidjaj
Foto:N1

Miljković: „Da li neko može da potvrdi da ste bili na poslu to jutro, gde ste bili?“

Lalić: „U Nemanjinoj.“

Miljković: „Ko vas je tu zaposlio?“

Lalić: „Kakvo je ovo pitanje…“

Miljković: Ko vam je ujak?

Lalić: „Kakve veze taj čovek ima sa ovim procesom…“

Miljković: „Ima veze ko Vam je bio ujak. Njegov ujak je Momčilo Babić, sadašnji ambasador Srbije u Moskvi. Bio je direktor RFZO, a bio je ambasador u Češkoj. Gospodin Lalić je tamo radio svašta.“

Lalić: „Kada je bilo ubistvo nije bio direktor RFZO, a nikada nije bio ambasador u Češkoj. Ovo čini samo da bi me uzrujao i da neke ljude koji nisu u vezi sa ovim predmetom uvuče u medijsku hajku.“

Miljković: „Laliću, videćemo za sve tvoje laži.“

Okrivljeni saradnik tužilaštva, kasapin Lalić, tada mu je rekao da je smeće, jer mu spominje porodicu.

Ko je Momčilo Babić?

Momčilo Babić je član Srpske napredne stranke i trenutni ambasador Srbije u Moskvi. U njegovoj biografiji je navedeno da je diplomirao je 1976. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je u Moskvi 1979. godine kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije, a specijalizaciju je završio 1980. godine. Doktorirao je 1985. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations
Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations

Osam godina je bio Gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, a Istinomer je objavio da ga javnost pamti po bliskosti sa Slobodanom Miloševićem i njegovom porodicom devedesetih godina. Bio je i član Glavnog odbora SPS, gradski sekretar za zdravlje i poslanik. Posle pada Miloševića napustio je stranku. Dugo nije bio politički angažovan, ali se pojavljivao kao lekar Vojislava Šešelja, dok je štrajkovao glađu u Hagu. Takođe, brinuo o zdravlju Tomislava Nikolića, kada je ovaj u aprilu 2011. štrajkovao glađu.

Foto: ALEXA STANKOVIC / AFP / Profimedia

18 godina robije u zamenu za informacije

Srđan Lalić, koji je prilikom hapšenja ispričao da je fakultetski obrazovan, trenutno nezaposlen i da trguje bitkoinima na berzi i od toga mesečno ostvaruje prihod oko 1.300 evra, pristao je da sarađuje sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u zamenu za 18 godina zatvora. Dešifrovanjem Skaj aplikacije koju je grupa koristila za komunikaciju i razmenjivanje jezivih fotografija žrtava, otkriveno je da je Lalić učestvovao u njima i da je slovio za glavnog koljača klana, što se može videti na fotografiji na kojoj nasmejan pozira sa žrtvom koja je vidno prebijena. Kasnije je na suđenju ispričao da je taj muškarac u trenutku kada je nastala fotografija na kojoj je i Veljko Belivuk, bio živ.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Njegov nadimak na Skaju bio je Beri Mils, a radi se o opasnom vođi američke zatvorske bande „Arijevska braća”, koji je gotovo čitav život proveo na robiji. Za njega se veruje i da je svom cimeru u ćeliji odsekao glavu zbog kockarskog duga.

Pored ostalog, Lalić je ispričao da je njegova uloga u organizovanoj kriminalnoj grupi bila da vodi brigu o Skaj telefonima, a prema sopstvenom priznanju bio je glavni distributer Skaja za Srbiju. Slovi za jednog od bližih saradnika Velje Nevolje, a kako je pojasnio, u hijerarhiji je bio u najbližoj petorci pored braće Budimir.

Podsećanja radi, kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića trenutno se sudi zbog ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Gorana Mihajlovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Milana Ljepoje i Nikole Mitića. Optužnica tereti Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakićevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Vladimira Greka, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

BONUS VIDEO: Belivuk i Miljković pokušali da preotmu hotel u Balkanskoj ulici