Život pokojnog Dragoslava Kosmajca, kontroverznog biznismena koji je označavan srpskim Al Kaponeom i jednim od najvećih narko-dilera sa ovih prostora, ponovo je u fokusu javnosti nakon što je u dvorište njegove kuće bačena eksplozivna naprava. Uprkos ozbiljnim optužbama na njegov račun, Kosmajac je svojevremeno hapšen zbog poreske utaje, da bi na kraju završio sa sankcijom od 1.000 dinara koju treba da plati sudu.

Dok policija ispituje ko je i zbog čega bacio eksplozivnu napravu na kuću Dragoslava Kosmajca na Zvezdari, tačnije u njeno velelepno dvorište sa bazenom i brojnim pomoćnim objektima, u fokusu javnosti ponovo se našla Kosmajčeva biografija, posebno imajući u vidu teške optužbe koje su svojevremeno iznosili i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanovi koji je čak formirao i poseban tim koji je trebalo da dokaže Kosmajčevu povezanost sa organizovanim kriminalom.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I uprkos tome što je nazivan najjačim igračem sa Balkana koji je svojevremeno kokain nabavljao direktno od Pabla Eskobara, a „zemunskom klanu“ utabao rute za šverc heroina preko Bugarske i Turske, Kosmajac je 2014. godine priveden zbog sumnje da je sa još šest osoba izvršio krivično delo poreska utaja i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja. Na teret mu se takođe stavljalo i da je izvršio malverzacije sa opštinskim zemljištem.

Međutim, četiri godine nakon privođenja u velelepnoj vili na Zvezdari, Apelacioni sud ga je oslobodio optužbi za malverzacije sa zemljištem, potvrđujući tako raniju prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, pisao je tada Blic.

Isti portal pisao je i da je optužnicu za utaju odbio Prvi osnovni sud, a Viši sud se sa tim složio, dok je postupajući sudija ocenio da u optužnom predlogu ne vidi elemnte krivičnog dela, već prekršaja koji se baziraju na tome da Kosmajac nije platio porez za imovinu u periodu od 2009. do 2013. godine. Tako je Kosmajac decembra 2017. godine sankcionisan zbog poreskog prekršaja.

Foto:Goran Srdanov

„To se ne može nazvati kaznom, ali jeste u pitanju sankcija. Izreka presude glasi tako da je Kosmajac opomenut zbog kašnjenja u isplati poreskih obaveza“, kazao je tada Blicov izvor upoznat sa slučajem. Tako je Kosmajcu dodeljeno da na ime troškova postupka plati iznos od 1.000 dinara!

Šta piše u Beloj knjizi?

Ime Dragoslava Kosmajca prvi put je spomenuto davne 2001. godine u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP Srbije, kada je dovođen u vezu sa međunarodnim švercom droge iz Južne Amerike u Evropu. Kako se navodilo u pomenutoj knjizi, Kosmajac se sumnjičio da je narkoticima snabdevao, između ostalog, i kriminalne klanove u Srbiji, odnosno „zemunski“ i „surčinski“. Takođe, on je iza sebe imao i nekoliko osuđujućih presuda zbog posedovanja oružja 1973. i 1977. godine, a navodilo se i da je izvesno vreme proveo u zatvoru u Austriji.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Dragoslav Kosmajac preminuo je 2020. godine u beogradskoj Infektivnoj bolnici od posledice zaražavanja koronavirusom. Kosmajaca je u bolnicu primljen u teškom stanju, virus mu je zahvatio oba plućna krila, a njegovo opšte zdravstveno stanje već je bilo narušeno.

Bombe u dvorištu zamka na Zvezdari

Podsećanja radi, prava drama ispred Kosmajčeve vile na Zvezdari počela je još pre nekoliko dana, kada je nepoznata osoba bacila eksploziv koji nije eksplodirao. Međutim, vlasnici kuće, iz nepoznatih razloga, tada nisu prijavili slučaj policiji. Dan kasnije situacija se ponovila, pa je Kosmajčeva supruga Aleksandra pozvala policiju i ispričala kako su videli na kamerama da nepoznata osoba baca nešto u dvorište u ranim jutarnjim satima 7. novembra.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako smo nezvanično saznali, naprava koja je eksplodirala završila je čak u komšijskom dvorištu, a na kući Kosmajca pričinjena je manja malterijalna šteta, navodno su oštećena garažna vrata. U jednom trenutku se sumnjalo da je na Kosmajčevu kuću bačeno više naprava, ali su te sumnje otklonjene nakon policijskog uviđaja.

Bonus video: Bačena bomba na vilu Dragoslava Kosmajca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar