Darko Šarić, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Jedan život je izgubljen mojom krivicom. Žao mi je i teško zbog toga. Svake noći se budim sa tom mišlju kako se udes dogodio", rekao je danas u Višem sudu u Nišu Ivica Milovanovića iz Niša koji je svojim vozilom marke „fijat doblo“ na pešačkom prelazu u Knjaževačkoj ulici u Nišu 11. novembra prošle godine usmrtio svoju komšinicu Zlaticu Stojković.

Milovanović je priznao izvršenje krivičnog dela prilikom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu, a to je učinio i na ročištu kojim je započelo suđenje za nesreću za koju je okrivljen.

On je kazao da se te večeri kada se nesreća dogodila, sa suprugom vraćao iz posete ćerki kod koje su bili zbog porodičnog slavlja. Milovanović je potvrdio da je tokom slavlja pio alkohol, ali je smatrao da nije pijan i da može da upravlja vozilom.

Pročitajte još:

„Na saslušanju u tužilaštvu rekao sam da pešaka nisam video na pešačkom prelazu, ali bio sam previše potrešen. Kada sam bolje razmislio shvatio sam da sam video ženu kako „krajičkom“ oka počinje da prelazi pešački prelaz. Vukla je ili gurala neka kolica. U jednom trenutku je zastala i učinilo mi se da je napravila korak nazad. Pomislio sam da mogu da prođem preko pešačkog prelaza pa nisam kočio, samo sam smanjio brzinu tako što sam podigao nogu sa gasa. Kočio sam kada sam je udario“, kazao je Milovanović pred sudskim većem.

Dodao je da je odmah posle kontakta izašao iz vozila i ženi koju je udario pružio pomoć veštačkim disanjem.

„Vrlo brzo je došla policija i oni su pokušali da joj pruže pomoć. Nisam odmah prepoznao ženu, a bili smo komšije. Poznajem i njenog supruga i ćerku, bio sam u dobrim odnosima sa njima i sve to mi dodatno otežava situaciju. Stalno razmišljam o tome šta sam učinio. Ja sebi ne mogu ni da oprostim, ni da objasnim, kako je do ovoga došlo posebno jer sam dugo radio kao profesionalni vozač. Imao sam i svoj kamion i tim poslom sam se bavio do 2012. godine kada sam prodao kamion“, izjavio je Milovanović.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Na pitanje Bratislava Stojanovića, advokata Zlatičinog supruga Aleksandra, kojom brzinom se kretao u momentu udesa i na kojoj udaljenosti je video Zlaticu na pešačkom prelazu, Milovanović je rekao da to ne može sa sigurnošću da kaže, ali da smatra da je vozio brzinom 40 do 50 kilometra na sat, a da je pešaka prvi put uočio na petnaestak metara od vozila.

Milovanović je na ročištu izrazio želju da suprugu i ćerki pokojne Zlatice izjavi saučešće, ali je njena ćerka Anita Stanojević kazala da za tim „sada nema potrebe, da je za to kasno“.

Zlatičin suprug je potvrdio da mu je Milovanovićeva supruga izjavila saučešće mesec dana nakon udesa i to kada su se slučajno sreli u prodavnici, dok je njena ćerka kazala da ih niko nije pozvao, niti kontktirao nakon udesa.

Pročitajte još:

Više javno tužilaštvo u Nišu Milovanovića tereti za počinjeno teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju.

U optužnici se navodi da je on 11. novembra prošle godine u 19 časova, u stanju uračunljivosti, nepridžavajuću se saobraćajnih propisa, kao učesnik u saobraćaju izazvao nesreću u kojoj je stradala Zlatica Stojković. U momentu udesa okrivljeni je imao 1,2 promila alkohola u krvi, što se smatra stanjem visoke alkoholisanosti.

Nesrećna žena je u udesu zadobila teške povrede glave i čitavog tela usled kojih je preminula na licu mesta, na pešačkom prelazu koji je od njene kuće udaljen svega 400 metara.

Suđenje će biti nastavljeno 17. maja svedočenjem svedoka udesa i saobraćajnog veštaka.

VIDEO: Saobraćajna nesreća na auto-putu kod Dobanovaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar